Debrecen 15 csodája – A „cívisváros” kulisszatitkai és bakancslistás élményei

Számos olyan nevezetes látnivaló található Debrecen városában, amelyet egy kirándulás alkalmával szinte kötelező felkeresni. Mi azonban most azokat a csodahelyeket, érdekes történeteket, kulisszatitkokat és bakancslistás élményeket gyűjtöttük össze, amelyek megismertetik veled a város rejtett oldalát is. Izgalmas kalandra csábítunk, tarts velünk!  

Debrecen 15 csodája – A „cívisváros” kulisszatitkai és bakancslistás élményei

Élvezd a belváros vendégszeretetét! 

Debrecen belvárosában sétálgatva magadba szívhatod a város különleges hangulatát. A virágpiac színes virágainak látványa, a Milleniumi szökőkút, a hatalmas Debrecen-szelfipont, a szebbnél szebb épületek és parkok trükkösen csalogatnak, hogy aztán magukhoz láncoljanak. Ezek után biztosan visszatérsz majd a cívisvárosba, ahol a kézműves fagyizókban még a tölcsér is tökéletesen roppan. 

Gyönyörködj a panorámában a Nagyerdei Víztorony tetejéről! 

Az egyik csodahely a debreceni listánkon természetesen a teljesen megújult Nagyerdei Víztorony, amely modern külsővel, és izgalmas szolgáltatásokkal vár. Mászd meg a 13 méter magas mászófalat, kortyolgass el egy pohár limonádét a Kávézó és Fröccsbárban, majd lépcsőzz fel a torony tetejére! Meglátod, 34 méter magasból Debrecen látnivalói igazán különleges arcukat mutatják majd neked! 

Tipp! Este mindenképpen nézz vissza a fényárban úszó toronyhoz, garantáltan nem fogod megbánni. Mi lila-rózsaszín köntösben láthattuk a Víztornyot, gyorsan készítettünk is néhány képet neked az élményről. 

Tárt karokkal várnak a Békás-tó kincsei! 

A Békás-tó környéke hangulatos látnivalókkal és színes programokkal kényeztet. A vízparton sétálgatva, mosolyogva konstatálod majd, hogy a halak a vízben azonnal a nyomodba erednek, és egészen addig kísérnek, amíg át nem adják a „nyomozó szerepet” a helyi kacsáknak. 

A hatalmas modern játszótér, a szabadtéri sakktábla, a kis csobogó, és a kanyargós sétányok tökéletes helyszínei a családi kiruccanásoknak, romantikus randevúknak és baráti találkozóknak, ahogyan a Nagyerdei Szabadtéri Színpad előadásai is bakancslistás programok. 

Lenyűgöző látványt nyújt a Debreceni Egyetem épülete és parkja

Az egyetem az ország legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye. Az előtte elterülő parkban úgy érzed majd magad, mintha a versailles-i kastély kertjében sétálnál. Ha belépsz az épületbe, a falak szinte mesélnek neked az épület múltjáról, ezért mindenképpen érdemes felkeresni a patinás épületet.

Sétálj a Nagytemplom tornyai között, és fedezd fel a padlásteret! 

A Debreceni Református Nagytemplom népszerű turisztikai látványosság, az ország egyik legnagyobb református temploma. Szinte biztos, hogyha Debrecenben jársz, ellátogatsz ide, ha pedig így van, tekintsd meg a Vizsolyi Biblia eredeti példányát, Kossuth székét, és ha lehetőség van rá, hallgass végig egy orgonakoncertet is.

Tipp! Mi bebarangoltuk a Nagytemplom padlásterét, megnéztük a Rákóczi-harangot és végigsétáltunk a két torony között húzódó Panorámajárdán is, ahol megkerestük a szemünkkel a Víztornyot, és a Nagyerdőt is. Ha rendhagyó programra vágysz, ezeket a helyszíneket és látnivalókat ne hagyd le a listádról!  

Keresd fel a híres debreceni líciumfát a Református Nagytemplom mellett! 

A debreceni líciumfa a közönséges ördögcérna, vagy vicces nevén „semfűsemfa” egyik példánya, amely egyedi természeti ritkaság, emellett különleges egyháztörténeti emlék is.  A fánál kihelyezett táblán mindenképpen érdemes elolvasnod a fa ültetésének történetét! 

Gyönyörködj az ország egyik legszebb könyvtárának látványában! 

Az ország egyik legszebb könyvtára a Református Kollégium Nagykönyvtára, a Különgyűjteményekben 146 ősnyomtatványt, 1600 régi (1711 előtt nyomtatott) magyar művet és nagyjából 2.500 kötet 1600 előtt nyomtatott könyvet őriznek. A könyvtár látogatható, egyedi megjelenése és arany-zöld színei miatt olyan látványt nyújt, mintha egy varázsvilágban járnál a könyvek között. 

Érdekesség! A könyvtárhoz hasonlóan, szintén a Debreceni Református Kollégium Múzeumában található az Oratórium, amely az 1848/49-es szabadságharc emlékhelye, itt készítették elő a Habsburg-ház trónfosztását. Az imateremben helyet foglalhatsz Kossuth Lajos padjában is, ami nem hétköznapi élmény.  

Ugorj fejest az Aquaticum által nyújtott kalandokba!

Ha Debrecenben jársz, feltétlenül fedezd fel az Aquaticum különleges élmény- és termálmedencéit, wellness világát, és színes szolgáltatásait! Mind látványban, mind pedig hangulatban igazi kuriózum a 12 méter magas napozóterasz, de a strandolók kedvencei egyértelműen a csúszdák, és a sodrófolyosó.  

A vizes parkerdei élményekbe mi is fejest ugrottunk, és büszkén újságoljuk, hogy a négyméteres „ugrómedence” az 1 m, 3 m és 4,7 m ugrómagasságokkal levett minket a lábunkról. A 4,7 m igen magasnak tűnik, de az adrenalinbomba program még sokáig mosolyt csal az arcunkra. Próbáld ki te is, ha elég bátor vagy hozzá! 

Ne hagyd ki a Nagyerdei Ködszínház vetítését! 

A Nagyerdei Ködszínház nappal egy hatalmas látványos szökőkút szerepét ölti magára, amelynek betonlépcsőin a helyi lakosok és a turisták is előszeretettel sétálgatnak a forró nyári napokon. Esténként azonban igazi kuriózum a Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkút, amelynek legyező alakú vízpermetére kisfilmeket és lézer-animációkat vetítenek. Valódi csodahely és csodaélmény, ne hagyd ki egy debreceni látogatás során! 

Debrecen 15 csodája
Ködszínház

Megdobogtatja a szíved a Déri tér Verskertje

Szabó Magda Abigél című regényében bukkan fel a „beszélő szobor”, ennek mintájára üzenhetnek egymásnak a debreceniek (és nem debreceniek) a Déri téren található Verskertben, a Merengő szobránál. Izgalmas csodahely lesz számodra, ha szereted a verseket, és szívesen megosztanád másokkal a kedvenc idézetedet.

Ismerkedj meg a Déri Múzeum varázslatos parkjával! 

A debreceni Déri Múzeum világhírű csodahely, a Munkácsy Teremben található a Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó három monumentális festmény, a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo. 

A múzeum Japán-gyűjteménye, a csodakamra, az újkori fegyvergyűjtemény, és az interaktív régészeti kiállítás érdekes látnivalókkal vár, ahogyan az épület előtt álló két szökőkút, és a Néprajzot, Művészetet, Tudományt és Régészetet megtestesítő négy szobor is különleges látványt nyújt a hangulatos parkban.

Teszteld Debrecen fergeteges fesztiváljait! 

A debreceni fesztiválok azért különlegesek, mert aki egyszer ellátogatott valamelyik rendezvényre, az jövőre is biztosan visszatér. A legismertebb esemény nyilvánvalóan a Debreceni Virágkarnevál, de a Debreceni Bor- és Jazznapok, illetve a Zamat gasztro-élmény-fesztivál is bakancslistás program. 

A Campus fesztivál szintén egyedi fesztiválélménnyel ajándékoz meg. A Nagyerdőben megrendezett esemény alig 10 percre található a belvárostól, mégis olyan érzést kelt, mintha egy különleges fesztiválfaluban járnál. Az Aquaticum mindössze 50 méterre van a főbejárattól, a helyszín árnyékos és pormentes, a zenei kínálat pedig fergeteges. 

Hatalmas dicséret illeti a szervezőket, mert nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, és őszintén hisznek abban, hogy a rendezvényre nem csak a programok miatt érdemes ellátogatni, hanem az itt töltött idő alatt közösen gyűjtött élményekért is. 

Nevezz be egy őrületes gasztrokalandra, ha a városban jársz! 

Debrecenben számos étterem kínál őrületesen jó kulináris élményeket, amelyek biztosan belopják magukat a szívedbe, ha kedveled a gasztrokalandokat. A vegán ételek kedvelői körében biztos befutó a Kis Padlizsán Vegán Bisztró, a Volt egyszer Beach pedig eredeti recept alapján készített hummust (is) kínál az éhes vendégeknek.

A híres debreceni kolbászból is feltétlenül kell enned, ha a városban jársz. Ez a kolbász attól különleges az eredeti receptúra szerint, hogy nem darálják a benne lévő húst, hanem aprítják. A Krúdy étteremben közelebbről is megismerkedetsz a debreceni párossal! 

Készíts közös fotót Szabó Magda szobrával! 

Szabó Magda szülővárosa Debrecen, a Kossuth-díjas magyar író, költő, és műfordító a városban érettségizett, és itt kapott latin–magyar szakos tanári és bölcsészdoktori diplomát. Ha szereted Szabó Magda regényeit, nem csak a Kossuth utcában található Szabó Magda Emlékház megtekintését ajánljuk figyelmedbe, hanem a Kossuth téren felállított „beszélő szobor” mellé le is ülhetsz egy közös fénykép erejéig. 

Debrecen 15 csodája
Szabó Magda szobra

Lesd meg Debrecen legbájosabb kis terét – Ez a Halköz! 

A Halköz olyan helyszín Debrecenben, ami nem szerepel a bakancslisták élén, pedig igazán hangulatos kis tér. Annak idején halpiac működött itt, ahol a hal mellett más húsféléket, illetve tejtermékeket is árultak. Sajnos ma ennek a klasszikus piacnak már nem találtuk nyomát, de a szökőkút, a halat formázó szobor és a kiülős vendéglők olyan hangulatossá varázsolják a területet, hogy azonnal belopta magát a szívünkbe. 

Debrecen 15 csodája
Halköz

Szállást keresel Debrecenben?

Itt érdemes körülnézni »»

Ugye jól sejtjük, hogy éppen azt tervezgeted, hogy Debrecenbe utazol az egyedi programok miatt? Érdemes többnapos kikapcsolódást szervezned, hogy semmiképpen ne maradj le egyik csodahelyről, és bakancslistás pontról se! 

Mi – ha lehet – még jobban megszerettük a cívisvárost, Debrecen a programok és látnivalók mellett valódi élményekkel ajándékozott meg bennünket.

Fotók: Kristóf Eszter


Élményeinket egy study tour során szereztük, melyre a VisitDebrecen, Debrecen Turisztikai Ügynökség Kft. szervezésében került sor.

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.