1000 élmény, 20 csodahely – A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában

Sokan úgy tartják, hogy a Vasi Hegyhát – Rábamente az ezer apró csoda földje. Utánajártunk, milyen csodákat tartogat a vidék, amely féltve őrzi természeti kincseit, kulturális örökségét, és azt a megmagyarázhatatlan hangulatot, amelyet csak az érezhet igazán, aki felfedezi a bájos apró falvak által nyújtott élményeket. 

A pillanatok, amelyeket neked is át kell élned

Izgatottan vártuk, hogy felfedezzük a Vasi Hegyhát – Rábamente látnivalóit, és mihamarabb megmutathassuk nektek, milyen csodákat tartogat a vidék. Ám végül ahelyett, hogy csak a látnivalók nyűgöztek volna le bennünket, olyan élményeket is gyűjtöttünk, amelyek kézzel nem – vagy alig-alig – foghatók. 

Mitől igazán különleges a térség? A helyi nevezetességek felkeresése mellett szántunk időt arra is, hogy beszélgessünk a helyiekkel. Meghallgattuk a történeteiket, és a gyerekkori emlékeiket. Megismerkedtünk a kedvenc ételeikkel, a térségre jellemző egyedi kifejezésekkel, megmostuk a kezünket a Miród-forrás hűvös vizében, és a szőlőhegyen állva hagytuk, hogy a szél elhozza hozzánk a meleg nyári nap üzenetét. 

Még arra is jutott idő az igen intenzív tempójú felfedezőkörút során, hogy mezítláb sétálgassunk a Vadása-tóban és a Sárvíz-tóban, miközben a nap a vállunkat égette. Ekkor már értettük, hogy ezekben az élményekben, és a környék látnivalóiban rejlik valójában az ezer apró csoda. 

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
A petőmihályfai Szőlőhegy

Mutatjuk, melyek azok a csodahelyek, amelyekkel mindenképpen meg kell ismerkedned! 

20 különleges csodahely a Vasi Hegyhát – Rábamente ölelésében

Árpád-kori rotunda, Nádasd

Nádasd határában már a római időkben is élénk volt a kereskedelem, a középkorban a falu a nemesek birtokközpontja volt. A 11. században egy lakótoronnyal megerősített rotunda volt az uradalom központja, a rotundát a török sereg pusztította el, 1664-ben. 

Az építmény egyedülálló Magyarországon, feltárására és helyreállítására 2003-ban került sor. A feltárás során a torony aljában egy 11. századi oltárra, és földbe mélyített sírokra bukkantak, a rotunda korábban a Nádasdy nemzetség temetkezési helye volt.

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
Árpád-kori rotunda, Nádasd

Szent Kereszt felmagasztalása templom, Nádasd

A templom helyén egykor a Szent Márton templom állt, melyet gróf Batthyány Lajos 1732-ben adott vissza a római katolikus egyháznak, öt évvel később a felújításra is sor került, majd a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel. Az évek során több átalakításra, bővítésre is sor került, mai formáját 1937-ben nyerte el. 

Érdekesség! A templom ólomüveg ablakai megemlékeznek a Batthyány családról, és Szent Mártonról is, utóbbi kezében a rotunda alaprajzát tartja. 

Batthyány-Strattmann kastély, Körmend

A ma már csak Batthyány-Strattmann kastélyként ismert építmény helyén egykor egy kiválóan védhető vár állt, melyet víz vett körbe minden oldalról. A várfal nyomait napjainkban is felfedezheted a kastély belső udvarán, a klasszikus várszerkezet később átalakult, a Batthyány család jóvoltából kastély-együttes épült a helyén. 

Az épületegyüttes egyes részei még ma is megtekinthetők, ám az évszázadok során a történelem viszontagságainak okán számos alkalommal kaptak más és más funkciót. A kastély hatalmas teraszát lerombolták, a ma látható teraszt csak jóval később építették hozzá ismét, betonból. 

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, Körmend

A kastélyban kapott helyet a szegények orvosaként ismert, Dr. Batthyány-Strattmann László nevét viselő múzeum, amely állandó, interaktív kiállítással várja a látogatókat. A kiállítás Körmend, és a Batthyány család életének élvszázadait mutatja be, termeiben olyan érdekességekkel találkozhatsz, mint egy régi velocipéd, számtalan régi mesterséghez kapcsolódó szerszám, mindennapi használati tárgyak, illetve a Batthyány család életéhez kapcsolódó iratok és könyvek. 

Tipp! Az épület bejárása során a kápolna, és az egykori bálterem megtekintését semmiképpen nem szabad kihagyni, ha pedig elég bátor vagy, a kápolnánál kiállított velocipédre fel is ülhetsz! 

Vadászlak, Körmend

A vadászlakot Batthyány-Strattmann Ödön herceg építtette 1884-ben, mert Körmenden is hódolni akart kedves hobbijának, a vadászatnak. Az épületet 2017-ben újították fel, termeiben kiállítások leltek otthonra, melyek a várkert történetével, szobraival, állat- és növényvilágával, a Vadászlak építéstörténetével, és az első lakójával, Petrzilka Károllyal ismertetnek meg. 

Ezen kívül vadásztrófeák, preparátumok, egy egzotikus madárgyűjtemény, illetve Carolus Clusius botanikust bemutató tablókiállítás vár a gyönyörűen felújított épületben. 

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
Vadászlak

Cipőtörténeti Gyűjtemény, Körmend

Ha kedveled a cipőket, akkor biztosan örömmel nézed majd végig a kastély épületében található Cipőtörténeti Gyűjteményt, amely a lábbeli készítés történetét mutatja be. A kiállításon megtudhatod, milyen volt egykor egy hagyományos suszterműhely, és választ kapsz arra is, hogy hogyan festenek a kézzel, illetve a gyári technológiával készített lábbelik, milyen egy amerikai mokaszin, vagy egy japán papucs.  

Tipp! Feltétlenül lesd meg közelebbről Erzsébet királyné és Jászai Mari cipőit is! Ezeket ugyan vitrinben tartják, de Sissi cipője láttán garantáltan elképzeled majd, milyen tortúra lehetett már gyerekkorától fásliznia a lábát, hogy minél keskenyebb és kecsesebb legyen. 

Szőlőhegy, Szarvaskend

Felfedeznéd Szarvaskend szőlőit? A nagyjából 2 km hosszú út a Sarlós Boldogasszony templom mellől indul, és ide is ér vissza, séta közben megismerkedhetsz a helyi présházakkal, és a helyi lakosok kedves vendégszeretetével is. A poros úton sétálva garantáltan megfeledkezel majd a hétköznapok pörgéséről, és átadod magad a hely varázsának.

Sibrik-kastély, Szarvaskend

A szőlőhegyen sétálva elhaladsz majd a Sibrik-kastély mellett, amely gyalogosan 2 percre fekszik a Sarlós Boldogasszony templomtól. A kastély épületéről érdemes tudni, hogy bár jelenleg polgármesteri hivatalként funkcionál, már a 15. században a Sibrik családhoz tartozott. Nem csak a klasszicista kastély, de a kastélypark is mesés látványt nyújt kívülről, a kert ráadásul szabadon látogatható. 

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
Sibrik-kastély, Szarvaskend

Vadása-tó, Hegyhátszentjakab

A Vadása-tó különösen közel került a szívünkhöz, és biztosak vagyunk benne, hogy te is így érzel majd, ha megpillantod a tópartot, a vizet körülölelő fákat, és a helyes kis strandot. A tavat, amelyet 12 forrás táplál, horgászok és fürdőzők egyaránt örömmel használják, de ha egy romantikus vízparti sétára vágysz, akkor is feltétlenül fel kell keresned a környéket. 

Tipp! A tó közelében igazán klassz büfék várnak, ahol a lángos állítólag különösen finom. Mi a hamburgert és a strandos palacsintát teszteltük, és fergeteg volt! 

Himfai Parkerdő

Ha erdei levegőre és vízparti élményre vágysz, a Himfai Parkerdő területén mindenképpen tegyél egy nagy sétát. Az utat fák veszik körbe, illetve a Himfai Környezetvédelmi-tó, amelynek békalencsés vize kellemesen hangos béka kvartyogással ajándékoz meg. Elhaladsz majd a „Szúnyogos-kút”, és egy fából épített esőházikó mellett, innen indul a Cincér tanösvény, és sétatávolságban található a Himfai-kilátó is. 

Tipp! Szalonnasütéshez kiváló a környék. Több asztal, pad és tűzrakóhely vár, ha úgy döntesz, hogy hosszabb ideig pihennél a parkerdő területén. 

Miród-forrás, Kemestaródfa

Bár a forrásról írásos emlék 1248-ból és 1265-ből is maradt ránk, az első hiteles adat 1864-ből származik. Régen a környékbeliek korsókkal keresték fel a forrást, mert az a hír járta, hogy a forrás vízének gyógyító hatása van, ám a forrást később lerombolták, és csak később, 2000 októberében vetődött fel először a kegyhely felújítása. A forrás köré hatalmas fakereszt, miséző oltár, harang, és a Miród-forrás versét ismertető márványtáblába is került.

Érdekesség! A forráshoz vezető erdei út mellett 14 úti stáció kapott helyet. A stációk különlegessége, hogy mindegyiket egy-egy helyi család gondozza, így a körülöttük lévő virágok is eltérnek egymástól. 

Szőlőhegy, Petőmihályfa

Ha szereted a szőlőhegyek hangulatát, akkor a Vasi Hegyhát – Rábamente számodra ezért is különleges csodahely lesz. A zsúpfedeles házak között sétálva megnézheted, hogyan épültek annak idején a több száz éves házak, és a panoráma is biztosan lenyűgöz majd. A dombtetőn állva megpillantod majd a közeli falvak templomtornyait, a bájos piros tetős házakat, és a végtelen kék eget. 

Érdekesség! Ha egészen közel állsz a házakhoz, választ kapsz arra is, hogy mit jelent a „macskalik” kifejezés, amely valójában egy keskeny kis rés, amelyen ki-be közlekedhetnek a hegyen lakó „házőrző” macskák.

Sárvíz-tó, Gersekarát

A Sárvíz-tó gyönyörű vize nagyobb területen fekszik, mint a Vadása-tó, ám mindkét hely bakancslistás úti cél. A gersekaráti tó különlegessége, hogy jelképes áron (Belépőjegy: 500 Ft, helyi lakosoknak 300 Ft) egész nap lubickolhatsz a tó hűvös vizében. 

A tóparton napvitorlák gondoskodnak arról, hogy a kisebb gyerekek is nyugodtan pancsolhassanak a sekély vízben, ráadásul a strandon kutyás fürdőhely, büfé, bár, és kulturált mosdó is található. A meleg nyári napokon igazi jolly joker a vízpart. 

Tájház, Hegyhátszentpéter

A Vasi-Hegyhát déli részén fekszik Hegyhátszentpéter, amelynek legérdekesebb része egy festett, faragott faoromzatú, 1891-ben épült lakóház. A részben vályogból, részben téglából épült ház faoromzata nem volt egyedülálló a környéken, ám mára ez az egyetlen épségben megmaradt emlék, amely a hagyományos falusi motívumokat (kerítés, virág, madár, szív és búzakalász) ábrázolja. A berendezett parasztház portáján csigás gémeskút, kovácsműhely, és ól is található. 

Népszerű zarándok és túraútvonalak 

Ha gyalogosan is bejárnád a környék zarándok és kulturális útvonalait, vár a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal, a Mária út, a Szent Imre Vándorút, és az Országos Kéktúra útvonala. Évente több ezer turista dönt úgy, hogy szívesen megismerné az erdőben kanyargó útvonalakat, és ösvényeket. Ugye te sem szeretnéd kihagyni? 

Tipp! Nádasdon, a helyi piacon kéthetente szombatonként bevásárolhatsz a helyi zöldségekből és gyümölcsökből is, így kirándulás közben helyi ízeket fogyaszthatsz!  

Kalandos tanösvények

A tanösvények között roppant népszerű a Vaskapu tanösvény, a Tőzegmohás láprét tanösvény, a Rókalyuk tanösvény, a Malomgát tanösvény, és a Cincér tanösvény is. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy nem hagysz ki egyetlen élményt sem, egyiket sem hagyod le a bakancslistádról! 

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
Szőcei Tőzegmohás tanösvény

Kerékpáros útvonalak

A közeli kerékpár útvonalakat a környéken több tábla is jelzi, bátran hagyatkozz a jelzésekre. Fedezd fel két keréken a Rábamenti nagykört vagy kiskört, illetve a Hegyháti nagykört vagy kiskört attól függően, hogy mekkora távon szeretnél kerekezni. Meglátod, fantasztikus élmény lesz biciklizés közben megismerni a táj természeti és történeti kincseit! 

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
Kerékpárral a Vasi Hegyhát-Rábamente vidékén

Fergeteges gasztroélmények

Nem állítjuk, hogy Michelin csillagos ételekkel fogsz találkozni, miközben kirándulsz, de hogy biztosan jól fog esni egy habos kávé a szaknyéri Vadregényes boltban, azt garantáljuk. A helyiek nagyon kedvelik még a langallót (kenyérlángos), a cseresznyés málét, és a dödöllét, ezért ha lehetőséged van, beszélgess a falusi asszonyokkal, és gyűjtsd be a legjobb recepteket! 

Még több látnivaló a környéken

A Vasi Hegyhát – Rábamente izgalmas látnivalói közé tartozik a vasvári Városi Múzeum, a domonkos kolostor, a Szentkút, a Békeház, a Hegypásztor Pincék, a csehimindszenti Mindszenty Emlékház és Múzeum, a Csodaszarvas Tájpark, és a Jeli Arborétum is. Ha ennél is több látnivalót szeretnél felfedezni, barangolj a környéken, és fedezd fel a legszebb tavakat, erdei útvonalakat, múzeumokat, és más látnivalókat a saját tempódban. 

rododendronvirágzás jeli arborétum
Jeli arborétum

Szőlőhegy, Bérbaltavár

A kirándulás végén megálltunk néhány percre gyönyörködni Bérbaltavár panorámájában. A szőlőhegyen állva, a panoráma láttán már nem maradt kérdés bennünk, hogy miért olyan különleges a környék a helyiek, és az ide látogató kirándulók számára. 

A Vasi Hegyhát–Rábamente kincseinek nyomában
Szőlőhegy, Bérbaltavár

A szőlőhegyek és vizek világa, a kulturális és népi örökségek, a vallási értékek, a nyitott pincék és helyi ízek rendhagyó élménnyel ajándékoznak meg.

Ha olyan csodahelyet keresel, ahol semmihez sem fogható kalandok várnak rád, akkor csak annyit mondhatunk: a Vasi Hegyhát – Rábamente valóban az ezer apró csoda földje.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter, @csodahelyek.hu

Szponzorált tartalom (Weinidylle AT-HU).

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.