Miniúr Udvarház – Ahol legszívesebben megállítanád az időt

Szinte biztos, hogy a stresszes napok végén te is sokszor kívánkozol egy csöndes helyre, ahol senki nem talál rád, ahol harapni lehet a levegőt, és ahol olyan bútorok vesznek körbe, amelyekkel az álomotthonodat rendeznéd be. Mi rátaláltunk erre a helyre, és természetesen azonnal teszteltük is, hogy nem csak a képzeletünkben bír-e varázserővel. Arra azonban nem számítottunk, hogy a Miniúr Udvarház ennél is többet nyújt majd.

Miniúr Udvarház – Egyedi sztori, rusztikus köntösben

Azt hittem, minden várost és falut jól ismerek a Dunakanyar környékén, ám Felsőpetény olyan ügyesen bújt el előlem a térképen, hogy még a nevét sem hallottam korábban. Talán éppen ennek köszönhető, hogy a párszáz lakost számláló kis falu megőrizte az érintetlenségét, és a báját, amivel engem is fogadott.

Úgy tartják, akkor igazán egyedi egy szálláshely, ha van mögötte egy máshoz nem fogható sztori. Egy történet, ami kiemeli a sorból, és nem engedi elfelejteni a helyet, ahol néhány idilli napot tölthettünk. Nos, a Miniúr Udvarház név hallatán először egy régi házat képzeltem el, aminek a tornácán egy hajlott hátú, töpörödött öregember üldögél a pipájával.

Így is azonnal megvett volna magának a hely, ám amikor azt olvastam, hogy

Miniúr egy kisfiú, méghozzá a tulajdonos kisfia, látatlanul is a szívembe zártam a felsőpetényi vendégházat.

Amint Vácon felszálltam a buszra, öt perc sem kellett, hogy a panoráma miatt elálljon a szavam, azután pedig a Miniúr kapuján belépve farkasszemet néztem egy felújított, rusztikus stílusú épülettel. Külsőre pont így képzeltem el azt a stresszűző helyet, ahova mindig is menekülni vágytam.

Miniúr Udvarház, Felsőpetény

Két emelet, öt hatalmas szoba, felejthetetlen hangulat!

Az általam korábban ismert vendégházaknál a Miniúr Udvarház sokkal tágasabb, a szobák is szellősebbek, ahogyan a berendezés is tagadhatatlanul páratlan. Miért nincs párja az országban? Réka, a vendégház megálmodója (és Miniúr anyukája) olyan finom ízléssel válogatta össze a ház bútorait, kiegészítőit, illetve a burkolatok anyagát és színét, hogy úgy éreztem, mindent azonnal látnom kell. 

Miközben bejártam a ház minden zugát, megcsodáltam a nappaliban a kandallót, a konyhában a patkókat és a mázas edényeket, próbáltam rést találni a pajzson. Megpróbáltam megtippelni, ki lehet a ház célcsoportja, ám a kisgyermekes családokat éppolyan nagy szeretettel (és felkészülve) várják, mint a kutyásokat, vagy éppen a túrázókat. 

Gondoltak a könyvbarátokra, a szaunázás kedvelőire, és természetesen azokra is, akik örömmel felfedeznék a környék kulináris finomságait. Korábban sem volt kérdés számomra, hogy a térség bővelkedik a kiváló kézműves termékekben, de melengette a szívem a felismerés, hogy a házigazdák is fontosnak tartják, hogy megismerjük a helyi szörpöket, sajtokat, joghurtokat, füstölt árut. 

Milyen élményekkel vár Felsőpetény környéke? 

A településen áthalad az Országos Kéktúra útvonala, így számos kirándulási lehetőség vár. A közelben fekszik Nógrád vára, a Prónay-kilátó, és a Prónay-kastély. Gyerekekkel érdemes felfedezni Nőtincsen a Seholsziget Élményparkot, Szendehelyen a Katalinpusztai Kirándulóközpontot, vagy akár Diósjenőn a Diósjenői Erdei Szabadidőparkot. 

A vendégház környezete

Egy városnézős gasztrotúrához Vác is remek úti cél, hiszen itt a Diadalív, a Memento Mori kiállítás, a Fehérek temploma és a székesegyház mellett kiváló éttermek, cukrászdák és fagyizók színesítik a kínálatot. 

Aki szeret fürdeni, vagy horgászni, annak feltétlenül fel kell fedeznie a környék tavait, Felsőpetényben pedig a Falumúzeum, és az Almásy-kastély kihagyhatatlan célpont. 

Én a Bánki-tónál jártam a kedves szállásadómnak köszönhetően. Így amellett, hogy a vendégházat azonnal megkedveltem, még a hegyekkel körbeölelt bányatóban is gyönyörködhettem. A kifejezés nem túlzás, valóban olyan látvány, amire boldogan gondolok majd vissza az esős napokon, a villamoson üldögélve. 

A sztori és a ház egyedi, de mitől különleges a felsőpetényi Miniúr Udvarház?

A történethez hozzátartozik, hogy én a vártnál egy kicsivel korábban érkeztem. Így a vendéglátóimmal is több időt volt szerencsém eltölteni, ami – valljuk be – az egyik legjobb mércéje egy szálláshelynek. Nem kapkodtak, nem volt kínos kézfogás, már az első perctől kezdve úgy éreztem, hogy befogadtak a Miniúr családjába. Kedves mosollyal, jókedvvel, humorral. 

Olyan színes-ízes limonádét kaptam, amiről azonnal posztolnom kellett Instagramon egy fotót (#miniurudvarhaz). Ezután pedig egy barackkal, dinnyével és banánnal díszített gyümölcstál érkezett a laptopom mellé a terasz asztalra. (Ha azért vonulnál el, mert dolgozni szeretnél, akkor is szeretni fogod a vendégházat).

Mondhatnám, hogy a ház attól egyedi, hogy minden szobája válogatott, régi bútorokkal lett berendezve. Hogy a kertben nem csak bográcsozni lehet, de kemencében is süthetünk, és hogy a teraszon boldogan társasozhatunk, amíg elkészül az ínycsiklandozó grillhúsok és grillzöldségek hada. Még a finn szauna is rendhagyó szolgáltatás a környék szálláshelyei tekintetében, ám a Miniúr nem ettől egyedi. 

A Miniúr Udvarház attól egyedi, hogy bárki, aki itt megszáll, úgy érezheti, hogy pontosan az ő ízlése szerint rendezték be a szobát, ahol alszik. Neki tervezték a hangulatos teraszt, a kertet, de még a kilátást is.

Erre a következtetésre jutottam késő este, egymagamban, amíg a teraszon egy bögre kihűlt kávé mellett a tájat néztem. Elfeledkeztem a kávémról, a könyvemről, az Instagramról. Úgy éreztem, végre megérkeztem. 

Szívesen megnéznéd élőben is? Tovább a szálláshely oldalára »»


(Fotók: Kristóf Eszter, Miniúr Udvarház)

Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.