Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Lillafüreden

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járunk, egy csodálatos vidéken, Miskolc egyik legmagasabban fekvő részén. A Szinva és a Garadna patakok találkozásánál terül el Lillafüred, amelynek feltétlenül ott a helye mindenki bakancslistáján. Akár minden évszakban érdemes egy kirándulást szerveznünk ide, a Bükk hegység mélyébe, garantáltan megdobogtatja majd a szívünket! Íme, 10 kihagyhatatlan látnivaló Lillafüreden!

A romantikus Lillafüred

A táj romantikus hangulatát mi sem bizonyítja jobban, minthogy annak idején híres költőnket, József Attilát is megihlette. Itt, Lillafüreden íródott az egyik legszebb magyar szerelmes költeménye, Az Óda.

Itt ülök csillámló sziklafalon.
Az ifju nyár
könnyű szellője, mint egy kedves
vacsora melege, száll.
Szoktatom szívemet a csendhez.
Nem oly nehéz –
idesereglik, ami tovatűnt,
a fej lehajlik és lecsüng
a kéz.

József Attila: Az Óda (részlet)

A hangulatos település gyönyörű tájakkal és nagyszerű programokkal várja az idelátogatókat, ha romantikázásra vagy egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyunk. Egy csokorba gyűjtöttük Lillafüred 10 kihagyhatatlan látnivalóját, amelyek tavasztól télig bőven kínálnak programot. Lássuk a listát!

Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Lillafüreden
József Attila szobra Lillafüreden

Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Lillafüreden

Palotaszálló

Lillafüredről először mindenkinek a városrész szimbóluma, a neoreneszánsz stílusú mesebeli kastély jut eszébe. A híres szálló 1925 és 1929 között épült, Lux Kálmán tervei alapján. A középkori hangulatról a nagy teraszok, az ólomüveg ablakok, a főbejárat fölötti torony, valamint az épület alatt kialakított függőkert gondoskodik. Jelenleg hotelként működik, valamint számos neves rendezvény helyszínéül szolgál.

Cím: 3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 1.

Lillafüredi Libegő

A felvonó Lillafüred és Jávorhegy között 1080 méter hosszan szállítja a kalandos kedvű utasokat. A hegyi végállomás kiindulópontja a Rollerösvénynek, amelyet tereprollerekkel fedezhetünk fel, valamint az Oxigén túraútvonalnak, amely a helyi levegő gyógyító hatása miatt különleges és kihagyhatatlan. Kiinduló pont: Lillafüred, Erzsébet sétány. A menetidő: 11-12 perc.

Jegyárak

  • Felnőtt, egyszeri útra: 1 100 Ft
  • Felnőtt jegy retúr útra: 1400 Ft
  • Gyermek, diák, nyugdíjas jegy egyszeri útra: 900 Ft
  • Gyermek, diák, nyugdíjas jegy retúr útra: 1 200 Ft

Függőkert és József Attila szobra

A Palotaszálló alatt egy különleges botanikai ritkaságokkal teli függőkert került kialakításra, a Szinva és Garadna patakok ölelésében. Itt találhatjuk Varga Éva Munkácsy-díjas szobrászművész József Attilát ábrázoló szobrát.

Lillafüredi vízesés

Hazánk legmagasabb, 20 méter magas szabadesésű vízesése a Palota szálló építésekor keletkezett. Elegendő helyet kellett biztosítani a kastélynak, ezért a Szinva patakot elterelték, így keletkezett a mesterséges vízesés. A vízzuhatag látványa a vízhozamtól függően változik, télen, befagyáskor kifejezetten mesebeli hangulatot kelt.

Hámori-szikla

A hatalmas szurdokvölgy szerű sziklaképződmény amellett, hogy fantasztikus látványt nyújt, különleges programlehetőség a sziklamászók körében, különösen január végén, amikor rendszeresen jégmászó versenyt rendeznek itt.

A Hámori-tó

A Hámori-tó egy 9 méter mélységű mesterségesen megnagyobbított tó. Bár elsődleges szerepe a víztárolás, valamint a vízingadozás mérséklése, a gyönyörű környezetben lévő Hámori-tavon csónakázási lehetőséget is biztosítanak.

Csónakázás a Hámori-tavon

A Patolaszállótól alig 100 méterre csónakkölcsönzőt találunk. Érdemes evezőt fogni, hiszen a tóról festői szépségű kilátás nyílik a kastélyra és környezetére.

Hasznos információk a csónakkölcsönzőről

  • Nyitva tartás: április 15 – október 15. hétfő-vasárnap: 10:00-18:00 (kivéve esős napokon)
  • Árak: 750 Ft /fő/ 30 perc, 1000 Ft/fő/1 óra, 0-2 éves: ingyenes
  • Elérhetőség: +3630 6866434

Tipp: 20 fő feletti csoportos kirándulás esetén érdemes telefonon 1 héttel a látogatás előtt időpontot egyeztetni.

Lillafüred barlangjai

A Palotaszálló közelében 3 különleges barlangot is felfedezhetünk.

  • A több teremből álló Szent István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, ahol légzőszervi betegeket is gyógyítanak. 1991-ben gyógybarlanggá nyilvánították.
  • A Szeleta-barlang (ősemberbarlang) a több százezer éves pattintott kőeszközeiről híres
  • A fokozottan védett Anna-barlang, más néven Anna-mésztufabarlang világritkaságnak számító mészkő növényi mintákat rejt, emiatt Magyarország egyik különleges természeti értéke.

Pisztrángtelep – Az erdei halsütöde

Lillafüredtől néhány kilométerre a Garadna völgyében működő, különleges hangulatú pisztángtelepen friss sült hallal várják a kedves látogatókat májustól szeptember végéig. A hazánkban őshonos sebes pisztrángot már csak itt tenyésztik nagyobb mennyiségben. Hasonló telepet találunk a Szalajka-völgyben is.

Cím: 3517 Lillafüred, Ómassai út

Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Lillafüreden
Lillafüredi pisztráng

Lillafüredi kisvasút

A jelenleg turisztikai célokra használt, gyönyörű útvonalon közlekedő kisvasút Miskolcról, a Kilián városrészből indul és Garadnáig közlekedik. Az úton hegyek között, völgyhidakon, alagutakon keresztül több látványossághoz is eljuthatunk, például a Palotaszállóhoz, a barlangokhoz és a vízeséshez is.

Menetrendről, árakról itt tájékozódhatunk: Lillafüredi kisvasút

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

Alig 15 perc sétára a Palotaszállótól, gyönyörű környezetben, a Bükki Nemzeti Park területén egy hatalmas kalandpark várja a kicsiket és a nagyokat. Az aktív pihenést kedvelők biztosan örülnek majd ennek a hatalmas „játszótérnek”. Extrém játékok, segway túrák, drótkötélpályák, lézerharc, vízidodzsem, szabadulószoba és sok más hasonló különleges programok várják a látogatókat.

Elérhetőség

  • Cím: 3517 Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 8.
  • Weboldal: www.dvtkpark.hu

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes nézelődni »»

Lillafüred magával ragadó környezete tartalmas kirándulás lesz mindannyiunk számára, akár egy vagy több napra tervezzük a látogatást. Az ezerarcú táj az év bármely hónapjában nagy élmény. Kirándulásra fel!

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Békési József, Csodahelyek





Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Top 10 kihagyhatatlan látnivaló Lillafüreden” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.