Bebarangolnád a békésszentandrási Holt-Körös vadregényes világát?

Ha nem jártál még a békésszentandrási Holt-Körös különleges birodalmában, éppen itt az ideje, hogy felfedezd a stégek, a nyaralók, a vízi sportok és a víz nyugalmának báját. A vízpart kendőzetlenül tárja eléd a csodahelyeket, amelyek karnyújtásnyira vannak Szarvas csodaszép városától. 

Milyen élményekkel ajándékoz meg Békésszentandrás?

A Holt-Körösök vidékéről sokan azt gondolhatják, hogy a retro hangulatú nyaralóházak, és kiéhezett szúnyog hazája, ám ne hagyd magad megtéveszteni, korántsem ez vár rád Békésszentandráson. A hazai csodahelyek sorában büszkén foglalja el helyét a békésszentandrási Holt-Körös vidéke, természeti kincseinek és panorámájának köszönhetően.   

Bebarangolnád a békésszentandrási Holt-Körös vadregényes világát?
Stég Békésszentandráson

A településen a vízparti házak és a vízi sportok valóságos vízi paradicsommal ajándékoznak meg, amelyet már csak a panoráma tehet még különlegesebbé. A nyaralók többségéhez medence, jakuzzi, sütögető tér, és mini játszótér tartozik, emellett természetesen a Körös is számos programot kínál. 

Szinte nincs olyan ház, aminek a stégjénél ne parkolna saját csónak, vízi bicikli, SUP deszka, esetleg kenu, és kajak is. Ennél fogva a víz fölé hajoló fűzfák, illetve a napkelte és a naplemente látványában nem csak a horgász székedből, hanem a víz közepéről is gyönyörködhetsz. A kacsák jelenléte pedig még több mosolyt csal majd az arcodra.

Kinek ajánljuk Békésszentandrást?

  • Kisgyermekes családoknak – Számos nyaralónál trambulin, hinta, homokozó és csúszda várja a gyerekeket.
  • Kutyás pihenésre vágyóknak – A környéken számos helyen (boltokban, éttermekben, cukrászdákban, és a helyi Szent András Sörfőzdében) látják szívesen a kutyákat is. 
  • Nagyobb baráti társaságoknak – A nyaralók többsége akár 10-15 fős társaság számára is elég helyet biztosít.
  • A fotózás szerelmeseinek – A vízi panorámáról, illetve a növény- és állatvilágról egészen egyedi képek készülhetnek.
  • A vízi sportok kedvelőinek – Szinte biztos, hogy egyik-másik vízi járgányt még az is kipróbálja majd, aki korábban nem tervezte. 

Csodahelyek és programok – Merre kirándulj a környékén?

A békésszentandrási kikapcsolódás sokak számára egyet jelent a horgászással, a fürdéssel, a csónakázással, és a bográcsozással. Ha azonban örömmel kiegészítenéd a pihenést egy kis kirándulással is, fedezd fel a környék látnivalóit, és színes programjait! Az alábbi 5 program garantáltan emlékezetessé teszi az utazást. 

Városnézés Szarvason 

Egy szarvasi városnézés során érdemes célba venned Szarvas szabadon látogatható, népszerű látnivalóit, ilyen az Erzsébet híd, a Millenniumi emlékmű, és a Bolza kastély. A Tessedik Sámuel Múzeum és a Sárarany Szalmaporta szintén bakancslistás hely.

Különleges gasztroélményekre vágysz? Mi az Ildikó cukrászda és a Szeparé Kávézó és Étterem kínálatát is teszteltük, mindkét helyen egyedi ízélmények várják a látogatókat. 

Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország makettpark

Az Arborétum és a “Pepi-kert” története a Bolza családhoz kapcsolódik. A 82 hektáros területen három körtúrán vehetsz részt, ezek a Kis körtúra (1 órás gyalogút), a Nagy körtúra (2 órás gyalogút), és az Óriás körtúra (3 órás gyalogút). 

Bebarangolnád a békésszentandrási Holt-Körös vadregényes világát?
Szarvasi Arborétum

A Mini Magyarország makettpark az Arborétum területén fekszik, de önállóan is megtekinthetőek hazánk nevezetes épületeinek, hídjainak, hajóinak és vonatainak kicsinyített másai. 

Hajókirándulás Szarvason

A Boglár nevű sétahajó fedélzetén 1 órás hajókirándulás keretében ismerheted meg a szarvasi Holt-Körös nevezetességeit. 

A vezetett túra során a hajó elhalad az Arborétum, a Bolza kastély, a Millenniumi emlékmű, a Vízi Színház, az Erzsébet híd és a történelmi Magyarország közepe mellett. A kirándulás mesés élmény, valódi csodahelyekkel ajándékoz meg. 

Szarvasi Vízi Színház

A közel ezer fő befogadására alkalmas Vízi Színház Szarvason, a Holt-Körös partján fekszik, páratlanul szép környezetben, az Erzsébet híd mellett. A színházat évente több ezer helyi lakos és turista látogatja, a műsorkínálatban vígjáték, musical, dráma, operett, vers, zene és mese is szerepel. 

A várkastélyra emlékeztető épület az esti órákban a díszkivilágításnak köszönhetően páratlan látványt nyújt. 

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

A Látogatóközpont és Állatpark a Csáky-kastély egykori kertjében, az Anna-ligetben található. Az Állatparkban megismerheted a hazai vizeink halait, a 2100 méteres sétány mentén pedig madárvolierek, ragadozóházak, mókusház, illetve nagy kifutók várnak.

A Körös-Maros Nemzeti Park természeti kincseit interaktív állandó kiállítás mutatja be, de akár kerékpáron, vagy kenuban ülve is felfedezheted a holtág élővilágát. A Jégmadár vízi tanösvény mellett az állatsimogató, a látványetetések és a Kölyök-zug játszótér is kerüljön fel a listádra.

Szállást keresel Szarvason?

Itt tudsz nézelődni >>

Békésszentandrás és környéke a passzív és aktív pihenés fellegvára egyaránt, a csodahelyek és a kihagyhatatlan programok száma pedig évről évre növekszik. A helyi vendégszeretet és a fantasztikus fagylaltok miatt biztosan minden januárban felírod majd az éves utazós listádra a Holt-Körös vidékét!  

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.