Mit lehet csinálni a Tisza-tónál? 7 kihagyhatatlan program és látnivaló

Mit lehet csinálni a Tisza-tónál? 7 kihagyhatatlan program és látnivaló

Azt hihetnénk, hogy a Tisza-tó partján – mint bármely más vízparton – akkor igazán élmény időt tölteni, ha fürdeni szeretnénk. Természetesen a Tisza-tó a strandoláshoz is kiváló célpont, ám a környéken számos tanösvény, állatbarát program, sportolási lehetőség, és hajós kaland vár bennünket. A kérdésre tehát, hogy „Mit lehet csinálni a Tisza-tónál?”, a válasz egyszerű: a nap minden percében élményeket gyűjthetünk földön, vízen, és levegőben. 

7 kihagyhatatlan program és látnivaló a Tisza-tó partján

Mielőtt fejest ugrunk az élménybe, érdemes szállást foglalni a Tisza-tó partján fekvő települések egyikén. Tiszafüred, Abádszalók, Sarud, és Poroszló egyaránt jó választás lehet, akár már 10.000 Ft/2 fő/1 éjszaka áron is lehet szállást találni. A környéken gyermekbarát, bababarát és medencés szállást is foglalhatunk, a vendégházak és apartmanok egyaránt népszerűek, főként bográcsozási, grillezési lehetőséggel. 

Itt tudsz válogatni a szállások között »»

Mit lehet csinálni a Tisza-tónál? 7 kihagyhatatlan program és látnivaló
Örvényi Pákász Tanösvény

Ha megvan az ideális szálláshely, már csak azon kell elgondolkodnunk, hogy mit lehet csinálni a Tisza-tónál. Mutatjuk a legjobb programokat és látnivalókat! 

1. Városnézés Tiszafüreden – Alkotóház, múzeumok, templomok

Ha a Tisza-tónál pihenünk, elengedhetetlen, hogy jobban is megismerjük a tó fővárosát, Tiszafüredet, amely a turisztikai régió központja. 

A városban érdemes megtekinteni az 1700-as években épült református templomot, a Tiszafüred központjában található Magyarok Nagyasszonya Templomot, illetve a Kiss Pál Múzeumot, amelynek a Lipcsey Kúria ad otthon. A múzeumban állandó és időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai programok és a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház vár. A nyitva tartással és a belépőjegy árakkal kapcsolatosan minden információ megtalálható az intézmény weboldalán

A Bőrműves Alkotóházban népi iparművészeti használati tárgyak, íjászathoz szükséges kellékek, és a mindennapi élet használati tárgyai várnak a kiállításon, de mesterség bemutatókon is részt vehetünk. 

2. Felejthetetlen élményekkel vár a Tisza-tavi Ökocentrum 

A Tisza-tavi Ökocentrum a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti értékeit, és őshonos állatait hivatott bemutatni. A turisztikai látogatóközpont Poroszlón fekszik, és minden korosztály számára tartogat érdekességeket állandó és időszaki kiállításaival, kilátójával, és az épület 7 hektáros szabadidőparkjával. 

Az Ökocentrumban a háromdimenziós mozi, az egymillió liter össztérfogatú édesvizű akváriumrendszer és a körpanorámás kilátó torony több órára rabul ejt majd bennünket. A toronyból Poroszló mellett a Tisza-tó, a Mátra és a Bükk is látszik. (Profi és hobbifotósok mindenképpen vigyenek kamerát!)

A szabadidőparkban két szárazföldi játszótér, egy „tutajos” vízi játszótér, pelikános tó, sövénylabirintus és számos állat várja az érdeklődőket. A Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből pedig csónaktúrák és kishajós kirándulások is indulnak.

3. Pattanj két kerékre! – Kerékpáros kirándulás és program a Tisza-tó körül

2020-ban megépült a Tisza-tó körül a kerékpárút utolsó szakasza, így immár a négy hídon átvezető, közel 70 km-es, 2,5 méter széles kerékpárutat bejárva szabadon gyönyörködhetünk a táj szépségében.

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál találkozik a Tisza-tavi 65 km-es körkerékpárút és az EuroVelo11 Tiszamenti nemzetközi kerékpárút. A centrumban kerékpárkölcsönzésre, szervizelésre, és pihenésre is van lehetőség. Az épület öltözővel, zuhanyzóval, látványterasszal, kávézóval, illetve felnőtt és gyermek kerékpárokkal, és kutyák szállítására alkalmas utánfutóval várja a kerékpározás szerelmeseit.

Tipp! Mielőtt két kerékre pattanunk, célszerű tüzetesen megnézni a Tisza-tó kerékpáros térképét, amely részletezi az útvonalon a különálló kerékpárutakat és a közúton kijelölt szakaszokat is. 

4. Hangulatos csónakázás a Tisza-tó vizén 

A csónakázás már önmagában is élmény, ringatózás közben megismerhetjük a Tisza-tó vízi világát, bebarangolhatjuk a kis csatornákat, és közelről találkozhatunk a természettel. 

Részt vehetünk motorcsónakos, vezetett túrákon, vagy magunk is bérelhetünk csónakot, akár egész napos programhoz is, kishajó vezetői engedély nélkül is. Ehhez természetesen egy rövid oktatáson kell részt vennünk, hogy a legfontosabb tudnivalókat megismerjük a hajózásról. 

A nádassal benőtt területek, a növény- és állatvilág felfedezése, és a tavirózsák látványa családi és baráti kikapcsolódáshoz, illetve romantikus kiruccanáshoz is remek programnak bizonyul majd. 

5. Járd be a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvényt!

A varázslatos Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény csónaktúrával vagy kishajójárattal közelíthető meg. A Tisza-tó növény- és állatvilágát, a gyékényeseket, és az ártéri erdőket az 1500 méter hosszú pallóúton sétálva ismerhetjük meg. 

Utunk során képes információs táblák, és megfigyelőtorony segíti a tájékozódást, bejárunk 3 szigetet, érintünk 2 madárvártát (ahol a madarakat hálóval megfogják és meggyűrűzik) és egy 15 méter magas megfigyelőtoronyhoz érünk.

Fontos infó! A menetrendi hajójáratok Poroszlóról, a Fűzfa Kikötőből indulnak, a kikötő mellett fekszik a Fűzfa Pihenőpark, ahol étterem, wellness, bowling, és gyermekbarát szolgáltatások várnak. 

6. A Tisza-tó tanösvény, avagy az Örvényi Pákász Tanösvény és a Tiszavirág Ártéri Sétaút felfedezése 

A Göbe-tó vízi világához kalauzol el bennünket a 12 állomásból álló, 1 km hosszú tanösvény, amely a vízen és a szárazföldön haladva mutatja be a pákászok életét. 

Mivel foglalkozott a pákász?

A pákász a nádasban, és a lápos vidéken, halászattal, vadászattal, illetve madarak fogásával és tojások gyűjtésével foglalkozott. A pákászok a lápok mindentudói voltak, akik akár háló nélkül is könnyedén fogtak halat. 

A tündérrózsákkal teli tó nem csak szép, de élményekkel teli kirándulást tartogat számunkra. A vadregényes útvonal bejárása során megismerjük a Tisza-tó vízi világát, kipróbálhatjuk a lápon járást, a nádsípkészítést, felpróbálhatjuk az Örvényi Pákász hétmérföldes csizmáját, és megtudhatjuk, hogy valóban élmény-e sárgolyóval célba dobni.

A kirándulás a Szabics kikötőből indul, ahonnan csónakkal juthatunk el a kis szigetre. Itt előbb a Tiszavirág Ártéri Sétautat járhatjuk be, a végén egy kilátóval, majd az út egy hídon keresztül az Örvényi Pákász Tanösvényen folytatódik. Remek program a Tisza-tó környékén az egész család számára!

7. Tisza-tavi Mancsos Pancsoló – A legjobb program kutyákkal! 

Ha kutyákkal szeretnénk bevenni a Tisza-tó környékét, nyáron feltétlenül érdemes ellátogatni a Tisza-tó holt részén fekvő fél hektáros területre, ahol egy kutyabarát, ingyenes strand vár bennünket. Az árnyékos fáknak és a büfésornak köszönhetően a kutyások számára a strand egész napos kikapcsolódáshoz is kiváló úti cél. 

Szállást keresel a Tisza-tónál?

Itt érdemes körülnézni »»


A Tisza-tó környéke egynapos, háromnapos vagy akár egyhetes pihenéshez is remek célpont, éppen ezért sokan évről évre visszatérnek Magyarország második legnagyobb tavához élvezni a természet közelségét. Mi is bátran ajánljuk a programokat minden korosztálynak, a Tisza-tó körüli színes program- kínálatban ugyanis garantáltan senki nem fog csalódni! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.