Szelim-barlang, Tatabánya

Szelim-barlang, Tatabánya

Hazánk egyik legismertebb barlangja, a Szelim-barlang (más néven Szelim-lyuk) Tatabányán, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, a Kő-hegy oldalában található, nem messze a Turul emlékműtől.

A Szelim-barlangról

1982-ben fokozottan védetté nyilvánították régészeti jelentősége miatt. A 45 méter hosszú, 18 méter magas hatalmas területű barlang feltehetően ősemberi hajlék lehetett, erre a későbbiekben kiásott csontmaradványok és kőeszközök utalnak. A legújabb kutatások szerint a barlangból származik a Magyarországon talált legrégebbi, mintegy 200 000 éves olyan lelet, amely az ember jelenlétére utal.

A barlangnak négy bejárata, és két hatalmas mennyezeti falszakadása van. A legkisebb bejárat egy szűk, északra néző 70 centiméter átmérőjű hasadás. Nyugatról a 10 méter széles és 7,5 méter magas óriási sziklakapu a város felől nézve már messziről látható.

Két ablakából Tatabánya központja felé lehet látni, de tiszta időben Tatáig, Komáromig vagy éppen a Bakonyig ellátni.

Szelim-barlang, Tatabánya
45 méter hosszú, 18 méter magas területű Szelim-barlang

A barlang legendái

A barlang névadója a hagyomány szerint I. Szelim szultán, ő azonban valószínűleg soha nem járt Magyarországon. I. Szulejmán seregei viszont áthaladtak a területen, és a Szulejmán egyik névváltozata lehet a Szelim.

Egy legenda szerint a török időkben 7 falu népe keresett ebben a barlangban menedéket a fosztogató seregek elől. Egy kisfiú a szomjúságtól hangosan sírni kezdett és anyja ivóvizet akart vinni gyermekének a barlangtól nem messze található forrásból. A törökök azonban észrevették a patakhoz lopózó nőt, akit követve bukkantak rá a barlangban rejtőző emberekre, áttörvén a barlang mennyezetét kénkővel vegyített szalmafüsttel mindenkit megfojtottak.

Egy másik legenda viszont mérges leheletű sárkányról szól, aki a barlang mélyén őrzi Szelim kincseit.

Szelim-barlang, Tatabánya
Szelim-barlang

Hasznos információk

  • A barlang szabadon látogatható, a bejárásához nem szükséges különleges felszerelés.
  • A belső falszakadás omladékosabb kőzetből áll, ezért körültekintően mozogjunk!

Csodahelyek a közelben

Megközelítés

A Turul-szobor melletti parkolóból indulva egy kisebb túraútvonalnak megfelelő tanösvényen jutunk ehhez a csodálatos természeti képződményhez. A tanösvény végig ki van táblázva, emellett információs táblák is segítik a környék kőzeteinek megismerését. A hosszabb túrákat kedvelők akár fel is sétálhatnak Tatabánya felől vezető piros jelzéssel ellátott lépcsősoron.

TIPP: A Tatabánya fölött magasodó Kő-hegyen több turistaút is található, így kedvünk szerint alakíthatunk ki különböző hosszúságú körtúrákat.

Szállást keresel Tatabányán?

Itt tudsz körülnézni »»


Fotók: Vizi Füredi Mária

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.