Egynapos hajós kirándulások – Programtippek, látnivalók, vízi élmények

Örömmel nyitsz új programok felé, szereted a víz közelségét, és hatalmas élmény számodra, ha hajózhatsz? A következő egynapos hajós kirándulások rengeteg izgalmat tartogatnak számodra, mutatjuk, hogyan kötheted össze a hajózást a városnézéssel, a túrázással és a gasztrokalandokkal! 

Hajózz a magyar tengeren – Vízi élményekkel vár a Balaton! 

Ha három évig csak a Balaton körül található látnivalókat és programokat kutatnád, akkor sem érnél a végére, annyi izgalmat tartogat a magyar tenger környéke. 

Természetesen az elmúlt években a balatoni hajózás sem maradt ki a programjaink közül, így bátran ajánljuk nektek a programhajók, a sétahajójáratok, és a menetrendi járatok felfedezését. A jegyárakról és a menetrendekről a BAHART weboldala nyújt bővebb tájékoztatást. 

Programtipp

A települések között közlekedő menetrendi hajókkal olyan kirándulásokat szervezhetsz, amit másképp kissé nehézkes lenne egy napba sűríteni. Az egynapos hajós kirándulások lehetőséget adnak egy fonyódi hajózásra, amit összeköthetsz egy badacsonyi borozással, de Siófokot és Balatonfüredet is megnézheted egy nap alatt. Az egyik személyes kedvencünk Balatonföldvár, a másik pedig a balatonlellei hajózás, amit egy kellemes túra követ a boglári Gömb-kilátóhoz. 

Túra és hajókirándulás a Tisza-tó legszebb részén

Ha semmiképpen nem hagynál ki egy hangulatos hajózást a Tisza-tónál, jó, ha tudod, hogy a Tisza-tavi Ökocentrum kikötőjéből is indulnak kishajós kirándulások. A hajókirándulás időtartama 45-50 perc, amihez egy színes karszalagot is kapsz majd. A jegyek áráról ide kattintva találsz több információt. 

Programtipp

A hajózás mellett feltétlenül járd körbe a Tisza-tavi Ökocentrumot, amely minden korosztály számára izgalmas látnivalókat és különleges élményeket tartogat. Megismerheted a Tisza-tó állat- és növényvilágát, körbejárhatod a közel egymillió liter össztérfogatú akváriumrendszert, melynek a legérdekesebb része az 535 ezer literes óriásakvárium. Vár még az 50 férőhelyes háromdimenziós vetítőterem, a Makrovilág terem, a tetőterasz és a körpanorámás kilátótorony is. 

Ha Dunakanyar, akkor hajózás! – Egynapos hajós kirándulások

Az egynapos hajós kirándulások egyik legnépszerűbb úti célja a Dunakanyar, hiszen a települések számos látnivalót tartogatnak, ráadásul eldöntheted, hogy kirándulóhajóval, vagy szárnyashajóval szeretnél-e utazni. 

Ha tesztelnéd a Mahart PassNave szárnyashajóit, ülj fel a Budapest-Vác-Visegrád-Esztergom útvonalon haladó járatra, amelyre előzetes foglalás esetén, korlátozott számban, kerékpár is felvihető. A szárnyashajók különlegessége, hogy sokkal gyorsabban haladnak, mint a kirándulóhajók, így kisebb gyerekekkel is bátran választhatod, nem fognak rajta unatkozik.

Programtipp – Esztergom

Miután a hajó megérkezik Esztergomba, gyalogosan felfedezheted a városközpontban található látnivalókat, illetve a Babits Emlékházat és a Duna túloldalán fekvő Párkányt is!  

Felfedeznéd Szentendre gyönyörű látnivalóit? Legszívesebben hajóval érkeznél a városba? Válts jegyet a Budapest-Szentendre-Budapest kirándulóhajó járatra, amely 1,5 óra alatt ér a fővárosból Szentendrére! A kirándulóhajóról bámulatos képeket készíthetsz a melletted elhaladó tájról, a Dunáról, és természetesen a szentendrei Duna korzóról is.

Programtipp – Szentendre

Szentendre színes múzeumai tárt karokkal várnak, a Hubay Ház és a Retro Design Center rendhagyó élményeket tartogat. Sétálgass a Bükkös-patak partján, nézd meg a korzó melletti színes köveket, és teszteld a város lángos, fagylalt és kávékülönlegességeit! 

Kipróbálnád, milyen élményeket tartogat a Dunakanyari körjárat?

A Dunakanyari körjárat neve igen beszédes, a hajó Visegrád és Zebegény között közlekedik Nagymaros és Dömös érintésével. Ennek köszönhetően a négy településen úgy tölthetsz el egy-egy napot, hogy jut idő a kirándulásra, a látnivalók felfedezésére, és a gasztroélményekre is. Egy dolog biztos, a Dunakanyar hajózás nélkül sokkal szegényebb lenne. 

A legfontosabb infók a körjárattal kapcsolatban: 

  • Körjáratonként külön jegyvásárlás szükséges.
  • A tárgynapon váltott jeggyel ugyanazon az útvonalon, az érvényesség napján bármelyik állomáson be- és ki lehet szállni.
  • Jegyvásárlásnál SZÉP kártyát elfogadnak.
  • A hajókon kutya utazhat, és kerékpár is szállítható, de a férőhelyek száma limitált.
  • A menetrendről és a jegyárakról minden szükséges infót megtalálsz ITT

Programtipp

Visegrádon a hajóállomás környékén találod a Salamon-tornyot, a Királyi Palotát és a Palotaházat, de a Hop on-Hop off járattal megnézheted a város egyéb látnivalóit is. Zebegényben a Kós Károly-kilátó, és a Hajózástörténeti múzeum, Dömösön a Rám-szakadék és a Szentfa kápolna bakancslistás látnivalók. Nagymaroson mindenképpen tegyél egy sétát a Duna-parton, de felfedezheted Törökmező és a Hegyes-tető kilátó környékét is. 

Ringatózz a Tiszán és a Bodrogon Tokaj vízpartjánál

A tokaji hajókirándulás igazi élmény lesz számodra, ha a borkóstolás mellett a vízi kikapcsolódást is kipróbálnád. 

A menetrend szerinti sétahajójáratokra online is lehet jegyet váltani, a hajók hétvégén járnak, és a közúti híd alatti parkolótól indulnak. A hajó a Bodrogon halad Tokaj mellett, majd a visszafordulást követően a Tiszán a strandig megy, és ott köt ki, ahol felszálltál a hajóra. A menetidő 50 perc. A jegyárakkal és menetrenddel kapcsolatban ITT találsz több információt.

Tisza-part

Programtipp

A tokaji kirándulás során érdemes felkeresni a Finánc-dombi kilátót, a Tokaji Országzászló Emlékművet, és a Világörökségi Bormúzeumot. Készítenél egy hangulatos tokaji képet? Vár a Hősök terén a hatalmas Tokaj felirat! 

Hajós élményekkel (is) vár a népszerű Velencei-tó

A Velencei-tó évről évre népszerűbb a turisták körében, annál is inkább, mert a tó környéke rengeteg látnivalót és érdekességet tartogat. 

A nagy kiterjedésű nádasáról, és ősi vízivilágáról ismert tónál található az ország egyik legrégebbi természetvédelmi területe, a Velencei-tavi Madárrezervátum, ahol barna rétihéja, nagy kócsag, vörös és szürke gém, bakcsó és kiskócsag is él. Az egynapos hajós kirándulások keretében megismerheted a tavat az Agárdról induló menetrendszerinti járatokkal, míg Pákozdon 30 perces, Agárdon és Velencén 1 órás sétahajózásokra van lehetőség. (Menetrendek ITT)

Programtipp

Tekerd körbe a tavat kerékpárral, mássz fel a Bence-hegyi kilátóhoz, keresd fel a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot, a dinnyési Várparkot, vagy a gárdonyi Kaktuszkertet! Az agárdi H2O Akváriumházban 8 akvárium található, itt megismerkedhetsz a helyi halfaunával is. 

Tiszai hajókirándulás Szeged legszebb vízparti részén

Jártál már Szegeden, jól ismered a szegedi halászlé ízét, de még sosem hajóztál a városban? Itt az ideje, hogy kipróbáld, milyen élmény! 

A sétahajójárat menetideje 1 óra, a hajó a Roosevelt téri kikötőből indul, elhalad Szeged belvárosa mellett, majd a két híd érintésével egészen a Maros torkolatig megy. Fordulást követően az árvízi emlékmű és a Boszorkánysziget után visszatér a kikötőbe. 

A járatok hétvégén indulnak, és online jegyvásárlásra is van lehetőség. A jegyárakról a weboldalon találsz bővebb információt. 

Programtipp

Egészítsd ki a szegedi kirándulást a Szegedi Dóm Látogatóközpont, a Szegedi Dóm, a Szegedi Állatkert, az Erzsébet tér, a Víztorony és a Füvészkert felkeresésével. Sétálj egyet a rakparton, és térj be mindenképpen egy helyi étterembe, vagy cukrászdába is! 

Tökéletes programok számodra az egynapos hajós kirándulások, ha…

  • szereted a vízi élményeket
  • összekötnéd a hajózást kirándulással és városnézéssel
  • gyermekbarát programot keresel
  • felfedeznéd a legszebb vízparti kirándulóhelyeket
  • már önmagában is élmény számodra a hajózás

A hajós kirándulások során annyi csodahelyre bukkansz majd, hogy legközelebb is biztosan szerepel majd a listádon egy-egy új utazás, mely során számtalan vízi élményben lehet részed! 


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter, kiemelt kép: pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.