Augusztusi csillaghullás – Hol lehet nézni Magyarországon?

Minden év augusztusában nagy lelkesedéssel várjuk a Perseidák meteorraj érkezését, a Perseidák maximumát pedig csak Hullócsillagok Éjszakájaként emlegetjük. Ez az év legnagyobb csillagászati eseménye, az augusztusi éjjeleken akár 70-100 db hullócsillagot is láthatunk óránként. Ekkor, tiszta időben érdemes az estéket, éjjeleket a szabadban tölteni. Az augusztusi csillaghullás igazi csoda, nézzük, honnan lehet majd a legtöbb hullócsillagot látni idén! 

Mit érdemes tudni a Perseidák érkezéséről? 

A Perseidák a legismertebb meteorraj, amely évről évre számtalan hullócsillaggal ajándékoz meg bennünket a nyári éjszakákon. Mivel a Perseidák maximuma elnyújtott, ezért több napon át gyönyörködhetünk a hullócsillagokban. 

A meteorok ráadásul nem csak az éjszakai, hajnali órákban lesznek láthatóak, hanem az esti órákban is megpillanthatjuk őket. 

Lenyűgöző felvételek a Prédikálószék felett elsuhanó üstökösről »»

Augusztusi csillaghullás – ezek a legfontosabb tudnivalók: 

  • A megfigyelést célszerű a falvaktól, városoktól távol végezni, így a fényszennyezés nem zavar majd bennünket. 
  • Ne nézzünk direkt a Holdba a megfigyelés során, mert elvakíthat, ezért a kevésbé látható, leghalványabb meteorokat esetleg nem vesszük így észre.
  • A Perseidákra jellemző, hogy a meteorhullás általában nem egyenletes, vagyis egyszerre akár többet is megfigyelhetünk, majd kis szünetet követően újabb hullócsillagok bukkannak fel és tűnnek el az égbolton. 

Augusztusi csillaghullás - Hol lehet nézni Magyarországon?
Hol lehet nézni Magyarországon a csillaghullást?

Hol lehet nézni Magyarországon a csillaghullást? – Pár tipp, használd bátran!

A Perseidák érkezése Magyarországon bárhonnan jól látható, csupán az szükségeltetik hozzá, hogy tiszta legyen az égbolt. A Hullócsillagok Éjszakája keretében részt vehetünk szervezett programokon is, de ha csak a kertben lefeküdnénk egy plédre a családdal, az is ugyanolyan élmény lesz! Mutatjuk a legjobb helyeket! 

Kecskemét, Benkó Zoltán Szabadidőközpont

A Benkó-domb és környéke az egyik legnépszerűbb hely Kecskeméten a kikapcsolódáshoz, sportoláshoz, és a könnyed, laza sétákhoz. A térség legmagasabb pontja a 49 méter magas, mesterségesen létrehozott Vízműdomb, ahonnan belátni az egész várost. Ha itt tekintenénk meg a meteorhullást, igazodnunk kell a terület nyitva tartásához (augusztusban 6.00-21.00 óra). 

Cím: 6000 Kecskemét, Csabay Géza körút 7. (bejárat a Nyíri út felől a dombnál)

Budapest, Virágos-nyereg

A Virágos-nyereg a Hármashatár-hegy és a Csúcs-hegy között található, legegyszerűbben autóval közelíthető meg. A füves rét környéke kiválóan alkalmas a csillaglesre, hiszen itt nincsenek magas épületek vagy fák. Így ha kedvünk támad megnézni a Perszeidák meteorraj vonulását, érdemes megcélozni egy pléddel, és egy kis elemózsiával a népszerű helyet. 

Budapest, Normafa

A Normafa – elhelyezkedésének és panorámájának köszönhetően – télen-nyáron felkapott kirándulóhely. Augusztus elején mindig rengetegen látogatnak ide, hogy megnézzék a Nagyréten fekve a hullócsillagokat, és egymás társaságában eltöltsenek egy kis időt. Mivel a meteorhullás az esti órákban is látható már, ezért célszerű korábban érkezni, és a programot összekötni egy kis kirándulással, fotózással, játszóterezéssel. 

Budapest, Római-part

Ha örömmel összekötnénk a csillaglest a vízparti élményekkel, vegyük célba Budapesten a Római-partot, ahol a Duna mellett üldögélve nézhetjük a meteorraj vonulását. Egy kosár pogácsa, és néhány pohár limonádé társaságában ez lehet az idei nyár egyik leghangulatosabb családi vagy baráti programja. 

Balatonboglár, Gömb-kilátó

A balatonboglári Gömb-kilátó már önmagában is csodaszép és különleges látvány, a balatoni panoráma pedig egészen elképesztő innen. Akár a kilátóból, akár az alatta lévő füves területről szeretnénk gyönyörködni a meteorhullásban, remek döntést hozunk, ha Boglár az úti cél. A kilátó közelében kalandpark is üzemel, bobpályával, kiülős padokkal és asztalokkal. 

Balatonvilágos, Magaspart

Ha ragaszkodunk a balatoni helyszínhez, és a csillaglest összekötnénk a strandolással, remek célpont lehet Balatonvilágoson a Magaspart, amely minden évszakban elképesztő kilátással vár. Erre halad a Balatoni Bringakörút is, tehát akár egy szállásfoglalással egybekötött csillaghullás-program is kiváló szabadidős elfoglaltság lehet augusztus 12-én.  

Visegrád, Mogyoró-hegy

Bár a visegrádi Mogyoró-hegy általában a családbarát helyszín, a játszóterek és a vadbemutató kert miatt érdekes a kisgyermekes párok és lelkes túrázók számára, a Perszeidák haladását is megtekinthetjük az autóval is könnyedén megközelíthető hegyről. A szerpentines út miatt óvatosan kell közlekedni autóval, de itt garantáltan nem gátol majd meg bennünket abban semmi, hogy megszámláljuk a hullócsillagokat. 

Szentendrei-sziget, Kisoroszi Szigetcsúcs

A Kisoroszi Szigetcsúcs a fürdőzők nagy kedvence, ám a strandolás mellett a Hullócsillagok Éjszakájához is remek helyszín a Szentendrei-sziget eleje. A településre autóval érdemes érkezni, de csak egy darabon haladhatunk kocsival, a parkolást követően könnyű sétával érünk a sziget elejéhez. Szúnyogirtó bőven legyen nálunk, másra azonban nem lesz szükség, az élmény garantált! 

Esztergom, Búbánatvölgy

A csendes, árnyas fákkal körbeölelt terület nyáron a horgászok és bicajosok nagy kedvence, de az esti időszakban csillagleshez is kiváló célpont az esztergomi tavak környéke. Az esti órák miatt mindenképpen autóval célszerű érkezni, de a kocsikat letehetjük a 11-es úthoz közel, onnan érdemes gyalogosan felkutatni a legjobb helyet a meteorhullás megfigyeléséhez. 

Békésszentandrás, Kákafoki-holtág

Békésszentandrás környéke a nyugalom szigete, itt a halak csobbanásán kívül sem zaj, sem pedig nagyobb fény nem fogja megzavarni a csillaglest. A dunai helyszínekhez hasonlóan itt is szükség lesz majd szúnyogirtó szerekre, ám a látvány biztosan kárpótol majd bennünket a zümmögésért. A délutáni órákban érdemes felkeresni a Szarvasi Arborétumot is, igazi csodahely! 

Programajánló

Zselici Csillagpark

A Perseida meteorraj maximumának környékén a Csillagvizsgáló előtti téren regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható programot tartanak, ahol csillagászok mutatják be a nyári égboltot, csillagképeit, és persze a Perseida meteorrajt is.

Még több információ >>

Cím: 7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz.

Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban a fényszennyezés hatása mérsékelt, így sokkal több csillag válik láthatóvá innen. A Hortobágyi Nemzeti Parkban hullócsillag megfigyelő túrákat szerveznek augusztus 11-14. között, amire a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Programkínálat >>

Augusztusi csillaghullás - Hol lehet nézni Magyarországon?
Csillaghullás megfigyelése a szabad ég alatt

Egy hét a csillagok alatt

A számos kisebb-nagyobb rendezvény rendre sokakat mozgat meg a helyi csillagvizsgálókban, azonban sokakhoz sajnos el sem jut az események híre, pedig igény lenne a csillagászati élményekre. Ebből az okból kifolyólag a Magyar Csillagászati Egyesület idén másodjára szervezi meg az országos kampányt, amelynek címe “Egy Hét a Csillagok Alatt“.

A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Augusztus hónapban tehát csillagvizsgálók és amatőrcsillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte várják programjaikkal az érdeklődőket a csillagos ég alatt.

Hullócsillagok Éjszakája – Ne hagyd ki az élményt! 

Aki hisz a népi hiedelmekben, annak különösen érdemes lesz az augusztus 11-12-13-14 éjszakákat a szabadban tölteni, ugyanis úgy tartják, hogy

…ha hullócsillagot látunk, kívánni kell valamit, mert ha senkinek nem áruljuk el, hogy mit kívánunk, akkor a kívánság teljesül egy éven belül. 

Ki tudja, talán a csodahelyek bakancslistánkat is érdemes lenne felvenni a kívánságlistánkra! 


Fotók: pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.