Augusztusi csillaghullás – Hol lehet nézni Magyarországon?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Minden év augusztusában nagy lelkesedéssel várjuk a Perseidák meteorraj érkezését, a Perseidák maximumát pedig csak Hullócsillagok Éjszakájaként emlegetjük. A Hullócsillagok Éjszakája 2020-ban az elhúzódó maximum miatt augusztus 11/12, illetve 12/13-án lesz, tiszta időben érdemes az estéket, éjjeleket a szabadban tölteni. Az augusztusi csillaghullás igazi csoda, nézzük, honnan lehet majd a legtöbb hullócsillagot látni idén! 

Mit érdemes tudni a Perseidák érkezéséről? 

A Perseidák a legismertebb meteorraj, amely évről évre számtalan hullócsillaggal ajándékoz meg bennünket a nyári éjszakákon. Mivel – ahogyan már írtuk – a Perseidák maximuma elnyújtott, ezért hiába éri el magyar idő szerint augusztus 12-én a délutáni órákban a csúcsot, 11-én és 13-án is gyönyörködhetünk a hullócsillagokban. 

A meteorok ráadásul nem csak az éjszakai, hajnali órákban lesznek láthatóak, hanem az esti órákban is megpillanthatjuk őket. 

Lenyűgöző felvételek a Prédikálószék felett elsuhanó üstökösről »»

Augusztusi csillaghullás – ezek a legfontosabb tudnivalók: 

  • A megfigyelést célszerű a falvaktól, városoktól távol végezni, így a fényszennyezés nem zavar majd bennünket. 
  • Ne nézzünk direkt a Holdba a megfigyelés során, mert elvakíthat, ezért a kevésbé látható, leghalványabb meteorokat esetleg nem vesszük így észre.
  • A Perseidákra jellemző, hogy a meteorhullás általában nem egyenletes, vagyis egyszerre akár többet is megfigyelhetünk, majd kis szünetet követően újabb hullócsillagok bukkannak fel és tűnnek el az égbolton. 
Augusztusi csillaghullás - Hol lehet nézni Magyarországon?
Hol lehet nézni Magyarországon a csillaghullást?

Hol lehet nézni Magyarországon a csillaghullást? – 13+1 tipp, használd bátran!

A Perseidák érkezése Magyarországon bárhonnan jól látható, csupán az szükségeltetik hozzá, hogy tiszta legyen az égbolt. A Hullócsillagok Éjszakája keretében részt vehetünk szervezett programokon is, de ha csak a kertben lefeküdnénk egy plédre a családdal, az is ugyanolyan élmény lesz! Mutatjuk a legjobb helyeket! 

Kecskemét, Benkó Zoltán Szabadidőközpont

A Benkó-domb és környéke az egyik legnépszerűbb hely Kecskeméten a kikapcsolódáshoz, sportoláshoz, és a könnyed, laza sétákhoz. A térség legmagasabb pontja a 49 méter magas, mesterségesen létrehozott Vízműdomb, ahonnan belátni az egész várost. Ha itt tekintenénk meg a meteorhullást, igazodnunk kell a terület nyitva tartásához (augusztusban 6.00-21.00 óra). 

Cím: 6000 Kecskemét, Csabay Géza körút 7. (bejárat a Nyíri út felől a dombnál)

Budapest, Virágos-nyereg

A Virágos-nyereg a Hármashatár-hegy és a Csúcs-hegy között található, legegyszerűbben autóval közelíthető meg. A füves rét környéke kiválóan alkalmas a csillaglesre, hiszen itt nincsenek magas épületek vagy fák. Így ha kedvünk támad megnézni a Perszeidák meteorraj vonulását, érdemes megcélozni egy pléddel, és egy kis elemózsiával a népszerű helyet. 

Budapest, Normafa

A Normafa – elhelyezkedésének és panorámájának köszönhetően – télen-nyáron felkapott kirándulóhely. Augusztus elején mindig rengetegen látogatnak ide, hogy megnézzék a Nagyréten fekve a hullócsillagokat, és egymás társaságában eltöltsenek egy kis időt. Mivel a meteorhullás az esti órákban is látható már, ezért célszerű korábban érkezni, és a programot összekötni egy kis kirándulással, fotózással, játszóterezéssel. 

Budapest, Római-part

Ha örömmel összekötnénk a csillaglest a vízparti élményekkel, vegyük célba Budapesten a Római-partot, ahol a Duna mellett üldögélve nézhetjük a meteorraj vonulását. Egy kosár pogácsa, és néhány pohár limonádé társaságában ez lehet az idei nyár egyik leghangulatosabb családi vagy baráti programja. 

Balatonboglár, Gömb-kilátó

A balatonboglári Gömb-kilátó már önmagában is csodaszép és különleges látvány, a balatoni panoráma pedig egészen elképesztő innen. Akár a kilátóból, akár az alatta lévő füves területről szeretnénk gyönyörködni a meteorhullásban, remek döntést hozunk, ha Boglár az úti cél. A kilátó közelében kalandpark is üzemel, bobpályával, kiülős padokkal és asztalokkal. 

Augusztusi csillaghullás - Hol lehet nézni Magyarországon?
Xantus János Gömbkilátó Balatonbogláron

Balatonvilágos, Magaspart

Ha ragaszkodunk a balatoni helyszínhez, és a csillaglest összekötnénk a strandolással, remek célpont lehet Balatonvilágoson a Magaspart, amely minden évszakban elképesztő kilátással vár. Erre halad a Balatoni Bringakörút is, tehát akár egy szállásfoglalással egybekötött csillaghullás-program is kiváló szabadidős elfoglaltság lehet augusztus 12-én.  

Visegrád, Mogyoró-hegy

Bár a visegrádi Mogyoró-hegy általában a családbarát helyszín, a játszóterek és a vadbemutató kert miatt érdekes a kisgyermekes párok és lelkes túrázók számára, a Perszeidák haladását is megtekinthetjük az autóval is könnyedén megközelíthető hegyről. A szerpentines út miatt óvatosan kell közlekedni autóval, de itt garantáltan nem gátol majd meg bennünket abban semmi, hogy megszámláljuk a hullócsillagokat. 

Szentendrei-sziget, Kisoroszi Szigetcsúcs

A Kisoroszi Szigetcsúcs a fürdőzők nagy kedvence, ám a strandolás mellett a Hullócsillagok Éjszakájához is remek helyszín a Szentendrei-sziget eleje. A településre autóval érdemes érkezni, de csak egy darabon haladhatunk kocsival, a parkolást követően könnyű sétával érünk a sziget elejéhez. Szúnyogirtó bőven legyen nálunk, másra azonban nem lesz szükség, az élmény garantált! 

Esztergom, Búbánatvölgy

A csendes, árnyas fákkal körbeölelt terület nyáron a horgászok és bicajosok nagy kedvence, de az esti időszakban csillagleshez is kiváló célpont az esztergomi tavak környéke. Az esti órák miatt mindenképpen autóval célszerű érkezni, de a kocsikat letehetjük a 11-es úthoz közel, onnan érdemes gyalogosan felkutatni a legjobb helyet a meteorhullás megfigyeléséhez. 

Békésszentandrás, Kákafoki-holtág

Békésszentandrás környéke a nyugalom szigete, itt a halak csobbanásán kívül sem zaj, sem pedig nagyobb fény nem fogja megzavarni a csillaglest. A dunai helyszínekhez hasonlóan itt is szükség lesz majd szúnyogirtó szerekre, ám a látvány biztosan kárpótol majd bennünket a zümmögésért. A délutáni órákban érdemes felkeresni a Szarvasi Arborétumot is, igazi csodahely! 

Augusztusi csillaghullás - Hol lehet nézni Magyarországon?
Csillaghullás megfigyelése a szabad ég alatt

Zselici Csillagpark

Kaposvár közelében, Zselickisfalud területén, augusztus 11-től 14-ig a csillagvizsgáló előtti téren rövid ismertetőt tartanak a Perseidák meteorrajról, emellett a csillagvizsgálóban programokkal is várják az érdeklődőket. A bemutatókat kedvező időjárás esetén 22 órától éjfélig tartják majd, illetve a Perseida meteorraj mellett a nyári égbolt csillagképei, és az aktuálisan látható bolygók is górcső alá esnek majd. 

Cím: 7477 Zselickisfalud 064/2 hrsz.

Hullócsillagok Éjszakája – Tagyon Felett az Ég III

A Tagyon Birtok Baráti Társaság 2020. augusztus 12., szerda, 21:00–23:00 óra között várja közös csillaglesre az érdeklődőket, Zánka közelében. A csillagles során lézeres mutató segítségével bemutatják a nyári csillagképeket és mesélnek a hozzájuk fűződő legendákról is. A távcsöves bemutatót Regenye Csaba és Kocsis Antal amatőrcsillagászok tartják, nagy teljesítményű tükrös távcsöveikkel. A szervetők kérik, hogy mindenki vigyen magával plédet, széket, esetleg nyugágyat, hogy kényelmesen elhelyezkedve figyelhesse meg a csillaghullás csodáját. 

Tovább az eseményre »»

Hullócsillagok Éjszakája – Szimfonikus Csillaglesés 2020

A Budai-hegység tetején évek óta részt vehetünk a Budai Szabadtéri Színház szervezésében az éjszakai csillaglesen, amelyhez most a Dunakeszi Szimfonikusok szolgáltatják az aláfestő zenét. Csillaghullás közben izgalmas filmzenei és romantikus dallamok teszik még hangulatosabbá az augusztus 15-e estét, 21 órától.

Csillagpor(tya) – Az augusztusi csillaghullás megfigyelése a Pannon Csillagdában

2020. augusztus 11-13-án Bakonybélen is izgalmas programokkal készülnek. A 3 éjszaka során csillagászok mesélnek a hullócsillagok jelenségének hátteréről, a kapcsolódó babonákról, de lesz filmvetítés, éjszakai séta és lézertollas csillagkép bemutató is.

A szervezők kérése:

A szabadtéri sétához és meteor megfigyeléshez ajánlott kiegészítők: polifoam, pokróc, túracipő, hosszúnadrág, pulóver, szúnyog-és kullancsriasztó. Mivel a Bakonyban az átlagnál hűvösebbek lehetnek az éjszakák és a kupolában a külső időjárással megegyező a hőmérséklet, kérjük, esti bemutatóhoz rétegesen öltözzenek és hozzanak meleg ruházatot (meleg pulóver, kabát, sapka, kesztyű) is.

  •  Helyszín: Pannon Csillagda, Bakonybél Szt. Gellért tér 9.
  •  Ár: 2700 Ft/fő
  •  Találkozó helye: Pannon Csillagda, Bakonybél Szt. Gellért tér 9.
  •  Találkozó ideje: 2020. Augusztus 11-13. 20:30 óra (Jelentkezés szükséges!)
  •  Időtartam: kb. 3 óra

Hullócsillagok Éjszakája 2020 – Ne hagyd ki az élményt! 

Aki hisz a népi hiedelmekben, annak különösen érdemes lesz az augusztus 11-12-13 éjszakákat a szabadban tölteni, ugyanis úgy tartják, hogy

…ha hullócsillagot látunk, kívánni kell valamit, mert ha senkinek nem áruljuk el, hogy mit kívánunk, akkor a kívánság teljesül egy éven belül. 

Ki tudja, talán a csodahelyek bakancslistánkat is érdemes lenne felvenni a kívánságlistánkra! 


Fotók: pixabay

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email