Rudabányai bányató – Magyarország legmélyebb tava

Észak-Magyarország egyik népszerű látványossága a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Kazincbarcika közelében lévő Rudabányai bányató. A vörös sziklák között húzódó kristálytiszta, ragyogó kékeszöld víz egy igazi természeti csoda. Egy napsütötte órában különleges, szinte trópusi hangulatot teremt a bányában kialakult tó, de ősszel és télen is egyedülálló látványt nyújt. Erre a kirándulásra biztosan emlékezni fogunk.

A Rudabányai bányató keletkezése

Rudabánya már a középkorban egyike volt a hét felső-magyarországi bányavárosoknak, ahol vasércet és színesfémeket termeltek ki. Itt működött Magyarország egyetlen külszíni vasércbányája 1985-ös bezárásáig. A hátrahagyott hatalmas gödrök szép lassan megteltek karsztvízzel, amelyet már senki nem szivattyúzott ki. A felgyűlt vízből eleinte egy kisebb és egy nagyobb tó keletkezett, amelyek a vízszint növekedésével egybefüggővé váltak.

A körülbelül 300 méter hosszú, 80 méter széles bányató legmélyebb pontja eléri a 60 métert, így Magyarország legmélyebb állóvizeként tartják számon. Bár a természet visszavette a területet, akác-, nyár-, nyír- és fenyőfák, különleges cserjék díszítik a környéket. A tó vize egész évben hideg, emiatt az élővilága szegényes, horgászati célra alkalmatlan.

Érdekesség

A tó melletti hegyoldalban található az őslénytani lelőhely, a Majomsziget, ahol 1965-ben Hernyák Gábor megtalálta az első rudabányai főemlős, a Rudapithecus csontjait, egy alsó állkapocs töredékét.

Hasznos információk

Cím

Rudabánya, Külterület, 3733

Nyitva tartás

hétfő-vasárnap: 10:00-19:00

Szabad-e a tóban fürdeni?

A tóban fürdeni veszélyes és szigorúan tilos!

Fontos!

A tó magánkézben van, ám előre egyeztetve a helyi múzeummal, szabadon látogatható.

Kapcsolat:

  • Cím: Rudabányai Múzeum – Rudabánya, Petőfi u. 24.
  • A múzeum telefonszáma: +36 48 353-151
Rudabányai bányató - Magyarország legmélyebb tava
A Rudabányai tó kristálytiszta vize

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Megközelítés

Autóval

Miskolcról Sajószentpéter irányába induljunk, a 26-os úton. A Múcsonyi úton forduljunk jobbra, majd haladjunk végig Rudabányáig. A városba érkezve az első körforgalomnál hajtsunk ki az első kijáraton a Kossuth Lajos utcára. A Rudabánya, kápolna buszmegálló után enyhén balra fordulva menjünk egészen a célig. A parkolóban tábla jelzi a tó irányát.

A parkolás díja 600 Ft.

Tömegközlekedéssel

Miskolc, repülőtér bejárati út megállóból a 3707-es volánbusszal a Szendrő, Fő tér megállóig utazzunk. Innen a 4083-as volánbuszról szálljunk le Rudabánya, kápolna nevű megállónál, körülbelül 1,5 kilométer séta a célig.


Fotók: Engi Pálma, Szilárd Enikő, Szekeres Péter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.