Pál-völgyi-barlang – Hófehérke, a törpék és más titokzatos cseppkövek birodalma

Pál-völgyi-barlang

A Pál-völgyi-barlang 500 méteres megújult túraútvonala nem mindennapi kalandokat tartogat a látogatók számára. Nagy szintkülönbségek, embert próbáló lépcsők, szűk rések és bámulatos cseppkövek teszik felejthetetlenné a barlangtúrát, amely Budapest 2. kerületének legkülönlegesebb sziklaalakzatai között vezet.

Élmények és látnivalók a Pál-völgyi-barlang rejtekében

A Pál-völgyi-barlang felfedezésének története

Egy felhagyott kőfejtőben fedezék fel 1904-ben a Pál-völgyi-barlangot, amely ekkor még csak néhány száz métert mutatott meg magából. A bámulatos látnivalókat 1919 után már látogatni is lehetett, ám ekkor még senki nem sejtette, hogy a barlang valójában 31 km hosszan vezet a föld alatt.

A Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsszályú-barlang járatai egymást is érintik, így a kutatásoknak köszönhetően elmondható, hogy ez hazánk leghosszabb barlangrendszere.

A Pál-völgyi-barlang feltárásának történetéről a kőfejtőben elhelyezett információs táblákon is olvashatunk.

A Pál-völgyi-barlang látnivalói

A 60 perces barlangtúra során megismerkedünk a Pál-völgyi-barlang különleges járataival és cseppköveivel, ráadásul a túravezetőnek köszönhetően bepillanthatunk a kulisszák mögé is. A kiépített túraszakaszon gömbszerű hévizes oldásformák, mesehősöket ábrázoló cseppkövek, kalcitkristályok és ősi kagylómaradványok várnak bennünket.

A barlang cseppkövei már az első találkozás alkalmával belopják magukat a szívünkbe. Hófehérkét és a hét törpét, az Óperenciás-tengert, süllyedő hajókat, egy pulikutyát és egy ízletes mogyorós csokoládét is felfedezhetünk az alakzatokban.

Ha egy krokodil fogsorát szeretnénk megnézni cseppkő formájában, arra is van lehetőségünk, ahogyan kora tavaszig még alvó denevéreket is felfedezhetünk egy-egy sziklaalakzat oldalán.

A cseppkövek mellett a hévíz által kivájt ablakok és kisebb-nagyobb gödrök is megkapó látványt nyújtanak a meglepetések barlangjában, ahogyan a megkövesedett ősi kagylómaradványra is sokáig emlékezni fogunk a virágmintás felület különleges szépsége miatt.

Korábban, amikor a hegyoldalban még nem épült ennyi ház, a barlangba annyi víz jutott le, hogy egy kis barlangi tó fölé átjárót is kellett építeni a túraszakaszon, ám ma már csak a tó egykori helyével találkozhatunk. Egy pici, alig 30×30 cm-es tavacska azonban még található a barlangban, ennek vizéhez egy kedves legenda is kapcsolódik.

Érdekesség! A túránk végén megnézhetjük azt a szűk nyílást is, ahol a Pálvölgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer és a Hideg-lyuk – Harcsszályú-barlang járatai összeérnek egymással.

Milyen kalandokat tartogat a barlangtúra?

Egy barlangúra a Pál-völgyi-barlangban pontosan olyan izgalmas, mintha a Rám-szakadékban járnánk, azzal a különbséggel, hogy itt a szűk járatok a föld alatt vezetnek. Néhol olyan kevés a helyünk, hogy a létrák megmászása igazi kihívásnak bizonyul, míg máshol szélesebb folyosók, sőt egy „színházterem” fogad.

A fejünket sok helyen be kell húznunk, és bár törpejárásra és kúszásra nem kerül sor, azt javasoljuk, hogy aki fél a magasságtól, a mélységtől, vagy a túlságos szűk helyektől, az ne ezt a barlangot keresse fel (hanem pl. a lillafüredi Szent István-barlangot).

Az ablakok és rések láttatni engedik a számtalan üreg és járat szépségét, így akkor is bekukkanthatunk egyiken-másikon, ha a túraútvonal nem érinti az adott szakaszt. Összességében elmondható, hogy a Pál-völgyi-barlang az egyik legszebb látnivaló Budapesten. Igazi csodahely, amely a gyerekek számára is tartogat kalandokat.

  • A barlangban egész évben 11°C a hőmérséklet, így nyáron szükségünk lehet a legnagyobb kánikulában is egy vastagabb pulóverre.
  • Kényelmes, jó tapadást biztosító túracipő viselése ajánlott.
  • A barlanglátogatás 5 éves kor és 115 cm alatt nem engedélyezett a nehéz terep miatt.
  • Aki úgy érzi, hogy nehezen tenne meg 28 méter magasságot-mélységet egészségi állapota és edzettségi szintje alapján, annak nem ajánljuk a barlangtúrát.

Hasznos tudnivalók, fontos információk

Elérhetőségek

  • Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.
  • Telefonszám: +36 1 325 9505

Nyitva tartás

  • A túrák óránként indulnak ,hétfő kivételével minden nap.
  • Első túra: 10:15, utolsó túra: 16:15.
  • A barlangi túrához angol, német, francia, orosz, ukrán, olasz, lengyel nyelvű audioguide-okat biztosítanak a külföldi látogatók részére.

Jegyárak (2022)

  • Teljes árú alaptúra jegy: 2400 Ft
  • Kedvezményes árú alaptúra jegy: 1900 Ft
  • Teljes árú kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes): 3900 Ft
  • Kedvezményes kombinált jegy (a Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes): 3100 Ft

Fizetni készpénzzel, bankkártyával, és SZÉP Kártyával is lehet.

Megközelítés

Autóval a Kolosy tér felől közelíthető meg a barlang, ingyenes parkoló a kőfejtő bejáratától 1 perces sétával található. A 65-ös autóbusszal Kolosy térről a Pál-völgyi-cseppkőbarlang megállóig kell utazni.

Kiérve a Pál-völgyi-barlangból búcsút intünk a cseppköveknek és a denevéreknek, majd visszatérünk a felszínre, az egykori kőfejtő területére. A barlang ajtaja bezárul, de a kihelyezett információs tábláknak és térképeknek köszönhetően alaposabban is megismerhetjük a barlangrendszert, illetve a barlangokhoz kapcsolódó kulisszatitkokat, legendákat, színes történeteket.

A kőfejtőben egy játszótér, és egy büfé vár, utóbbi falát egy olyan freskó díszíti, amely a barlangban látott Hófehérkét és a törpéket jeleníti meg.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.