20+ téli kirándulóhely Budapest környékén

téli kirándulóhely Budapest környékén, Katalinpusztai Kirándulóközpont

A hangulatos tanösvények, panorámás kilátók, gyerekbarát látnivalók és kutyás kirándulóhelyek télen sem hagyják, hogy unatkozz a főváros közelében. Mutatjuk, melyik az a 20+ téli kirándulóhely Budapest környékén, ahol tartalmas lesz a kikapcsolódás.

20+ téli kirándulóhely Budapest környékén

Állatkerti séta Budapest környékén

A téli napokon sem szeretnél lemondani az állatok közelségéről? Remek közös program lehet egy állatkerti séta a Budapest környékén található állatkertekben, állatsimogatókban és vadasparkokban.

Megismerkednél a legbarátságosabb őzekkel, szamarakkal, alpakákkal, vagy éppen huncut szurikátákkal? Akkor ezt a programot mindenképpen vedd fel a listádra!

Téli kalandok Tata városában

Tata az egyik legnépszerűbb téli kirándulóhely Budapest környékén, minden évszakban több száz kiránduló keresi fel a híres Angolparkot, a Tatai Fényes tanösvényt és az Öreg-tó közelében található látnivalókat.

Gyerekekkel is bátran útnak indulhatsz, élvezni fogják a tó körül tett sétát, ráadásul a vár és az Esterházy-kastély is számos érdekességet tartogat.

Katalinpusztai Kirándulóközpont

Akár a hosszabb, akár a rövidebb erdei sétákat kedveled, a Katalinpusztai Kirándulóközpont remek választás lesz számodra.

A központ mellől három tanösvény indul, a rövidebb útvonalat a legkisebb csemetékkel is meghódíthatod, míg a legendás Gyadai tanösvény pallósorral, függőhíddal és cölöpsétánnyal vár az év minden napján.

Irány Normafa!

Az egyik legkedveltebb téli kirándulóhely Budapest határában a Normafa, ahol szánkózásra, kirándulásra és piknikezésre is van lehetőség. Ha kutyás kirándulást tervezel, mindenképpen jó választás, annál is inkább, mert itt – akárcsak a Római-parton – tárt karokkal fogadják a kutyákat.

Normafa (fotó: Domokos-Kaprinyák Judit)

Hármashatár-hegy

Gyűjtöd a könnyen megközelíthető budapesti kirándulóhelyeket? A Guckler-kilátó és az Árpád-kilátó remek úti cél, a panoráma és a friss levegő miatt évente több ezren fedezik fel a kilátók környékén található erdei útvonalakat.

Öltözz fel melegen, és irány a természet!

Szigetszentmiklós, Úszóláp tanösvény

Szigetszentmiklóson található Európa második legnagyobb úszólápja, a Ráckevei-Duna ágán rejtőző 700 méter hosszú, 20-30 perc alatt kényelmesen bejárható Úszóláp tanösvény egyedülálló természetvédelmi érték.

A tanösvény bejáratánál egy nagy játszótér található, amit imádni fognak a csemeték, de készülj arra, hogy a tanösvény csak nehezen járható babakocsival. Egy hordozókendőnek nagy hasznát veszed majd.

Strázsa-hegyi tanösvény, Esztergom

Az Esztergom közelében található Strázsa-hegyi tanösvény olyan téli kirándulóhely Budapest környékén, ami a hidegebb napokon is ideális választás, akár gyerekekkel is.

Parkolóhely bőven akad, de a parkolással nem szokott gond lenni, mert ezen a kirándulóhelyen szerencsére nem kell több ezer emberrel osztozni.

Látnivalók és kirándulóhelyek Esztergomban >>

Gödöllő

Gödöllő az egyik nagy kedvencünk, a város ráadásul közösségi közlekedéssel is könnyen megközelíthető téli kirándulóhely Budapest környékén.

A Gödöllői Királyi Kastély kertjében tett séta legalább olyan hangulatos a fagyos időben, mint a Gödöllői Arbo-Parkban.

Tipp: Az arborétum és a kastélykert babakocsival is látogatható.

Vonatozás a hazai kisvasutakon

Bár a téli napokon nem minden hazai kisvasút közlekedik, érdemes nyitva tartani a szemed, hiszen pl. a veresegyházi Medveotthon Kisvasút és a Budakeszi Vadaspark kerti vasútja is jár, nyitvatartási időben.

A budapesti Széchenyi-hegyi Gyermekvasút szintén különleges programmal ajándékoz meg, hiszen itt gyermekek irányítják a vonatok közlekedését. A kisvasút vonala Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig tart, a két végállomáson túl a vonatok Normafán, Csillebércen, Virágvölgyben, Jánoshegyen, Szépjuhásznén és Hárshegyen állnak meg.

A környéken kilátók, erdei játszóterek és kirándulóhelyek várják a látogatókat.

Élmények a Városligetben

A Városligetben tett séta remek program minden évszakban, így a téli napokon is. A környéken babakocsival is könnyen megközelíthető a Vajdahunyad vára, a Hősök tere és a Városligeti nagyjátszótér.

Tipp: Néhány percre található a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely természetesen télen is látogatható.

Szent Jakab sétány, Dabas

A Dabason található Szent Jakab sétány hangulatos téli kirándulóhely Budapest környékén. A sétányt a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál hoztak létre a családok nagy örömére.

Az 1,5 – 2 km hosszú, cölöpökre épített tanösvényt sétálóhidak és egy két szintes kilátó egészíti ki, utóbbiról mesés, 360 fokos panoráma tárul elénk.

Megnézem a családi tanösvényt >>

Szent Jakab sétány (fotó: Tasi Zsolt)

Kós Károly-kilátó, Zebegény

A zebegényi Kós Károly-kilátó a község központjából mindössze 15 perces, kényelmes sétával elérhető. Útközben megállhatsz gyönyörködni a bámulatos dunai panorámában az Országzászló és Trianon emlékmű mellett. Innen már csak 5-6 perces sétára fekszik a kilátó.

A kilátó minden évszakban ingyenesen látogatható, és mivel könnyű túrával elérhető, az idősebb korosztály számára is jó szívvel ajánljuk az útvonalat.

Élmények és látnivalók Zebegényben >>

Még több látnivaló a Börzsönyben >>

Teve-szikla, Pilisborosjenő

Ha szereted a hatalmas sziklákat, akár is télen is felkapaszkodhatsz a Nagy-Kevély tetejére, az útvonal jól járható.

Túra a Nagy-Kevély tetejére >>

A település központjából kanyarodhatsz a Teve-szikla felé is, a Kevélyhegyi Levendulamező mellől. Kisebb gyerekekkel ezt az útvonalat ajánljuk, az út nem meredek, és hamar elérhető gyalogosan a szikla, valamint az egri vár másolata is. A vár az Egri csillagok c. film rajongói számára valóságos zarándokhely.

Zsámbéki romtemplom

A Zsámbéki Premontrei kolostor a Nyakas-hegy oldalában magasodik, a romtemplom a középkori magyar építészet egyik legszebb, legjobb állapotban megmaradt műemléke.

A templom melletti kőtárban érdekes kiállítás látható a templom történetéről és faragott kövek gyűjteményéről. A kőtár tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a környező dombokra.

Kirándulás Zsámbékra >>

Zsámbéki romtemplom - középkori műemlék Pest megyében
Zsámbéki romtemplom (fotó: Rácz Julianna)

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert minden évszakban kihagyhatatlan úti cél, megkapó szépségű téli kirándulóhely Budapest környékén.

Az arborétumban számos kishíd, hangulatos ösvény és természeti kincs várja a látogatókat, akik önálló séta és kerti szakvezetés keretében is megismerhetik a botanikus kert értékeit.

Megnézem az arborétum látnivalóit >>

Bölcső-hegyi kilátó

Szentendre rendhagyó kilátója, a Lajos-forrás közelében található Bölcső-hegyi kilátó mind megjelenésében, mind elhelyezkedésében remek tulajdonságokkal bír. A Jenga-játék tornyához megszólalásig hasonlító kilátó méretével kevésbé, panorámájával annál inkább elvarázsol.

Az építmény kalandos, gyerekbarát téli kirándulóhely Budapest környékén, a forrástól a zöld jelzést követve 20 perc alatt elérhetünk.

Bölcső-hegyi kilátó
Bölcső-hegyi kilátó (fotó: Kristóf Eszter)

Fekete-hegy körsétaút

Ha Visegrád környékén keresel kevésbé ismert úti célt, a Fekete-hegy körsétaút felfedezése garantáltan remek programnak bizonyul majd. Babakocsival is érdemes megcélozni, ráadásul a közelben fekszik a Zsitvay-kilátó is, ahova szintén könnyű felsétálni a csemetékkel.

A Fekete-hegyről mesés kilátás nyílik a 333 méter magasan álló visegrádi várra, Nagymarosra, a Dunára, a Hegyes-tetőre, a Szent-Mihály hegyre és a Pilis vonulataira.

Dobogókő

Dobogókő a Visegrádi-hegység legmagasabb hegye, a 700 méteres csúcs lenyűgöző kilátással és számos túraútvonallal ajándékoz meg. Dobogókőn áthalad az Országos Kéktúra útvonala, és többek között a Magyar Camino zarándokút is.

Kirándulás után a Báró Eötvös Lóránd menedékházban forró teával és bográcsos finomságokkal várnak bennünket.

Látnivalók és kirándulóhelyek Dobogókőn >>

A közeli Dera-szurdok a mesébe illő óriássziklák és a kalandos útvonal miatt szintén kedvelt úti cél, a sziklák tetején vezető ösvényről a Boldog Özséb-kilátónak, más nevén Pilis-tető kilátónak is integethetünk.

Dobogókő
Dobogókő (fotó: Kuzmits Viktória)

Zsivány-sziklák

A Zsivány-sziklák a Visegrádi-hegység látványos sziklaalakzatai, a sziklákat bátran célba veheti bárki, aki könnyű, rövid sétára vágyik és nem szereti a nagy szintemelkedéssel járó túrákat.

Babakocsival ugyan nem érdemes útnak indulni, de a távot a kisebb gyerekek is könnyedén megteszik gyalogosan, így azoknak ajánljuk, akik a 4-5 kilométeres távokat kedvelik.

Tovább a Zsivány-sziklákhoz >>

Kiscelli-Doberdó tanösvény

A Margit Kórház és az Óbudai Egyetem mögött fekvő őspark szakrális emlékeket és hangulatos sétautakat rejt, a Kiscelli-Doberdó tanösvény bejárása során megismerhetjük a Kiscelli-kastély és a park történetét is.

A 15 hektáros ősparkban padok, asztalok, sétautak és tűzrakó állomások várják azokat, akik kiszakadnának egy kicsit a főváros pezsgéséből.

Megnézem a tanösvény útvonalát >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Bölcső-hegyi kilátó (fotó: Kristóf Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.