Látnivalók a Börzsönyben – 30+ élmény, program és túra a Börzsöny és környékén

Előszeretettel látogatsz érdekes kirándulóhelyeket? Szereted a meseszép panorámát és az izgalmas programokat? A Börzsöny legszebb részein járva percről percre olyan csodahelyekre bukkansz majd, amelyek meggyőznek arról, hogy a látnivalók a Börzsönyben soha nem fogynak el. Túracipőt fel, mutatjuk, merre indulj!

Látnivalók a Börzsönyben – 30+ élmény, program és túra a Börzsönyben

Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra Magyarország és Európa első hosszú távú, folyamatos, jelzett turistaútja, hossza több mint 1100 km. Az ország északi tájain halad, Írott-kőtől Hollóházáig tart. Ha a Börzsönyben kirándulsz, szinte biztosan érinted majd az Országos Kéktúra útvonalait. Útközben gyönyörű tájak, elképesztő panoráma, és számos természeti szépség vár. A látnivalók a Börzsönyben temérdek izgalmat tartogatnak számodra, ezért került fel a listánk élére a turistaút is!

Csóványosi-kilátó

A Börzsöny legmagasabb csúcsa a Csóványos. A Csóványos csúcsán 1978-ban emelt geodéziai mérőtornyot 2014-ben felújították, így ma már egy vörösfenyővel borított, acélszerkezetes kilátó vár, 938 méteres magasságban. A kilátó tetejére 133 lépcsőfok visz, a legfelső terasz 22,5 méterrel van magasabban, mint a bejárati talajszint. A Csóványosi-kilátó tetejéről bámulatos a kilátás, kedvező időjárási viszonyok mellett a Magas-Tátra is látható. A túrát gyakorlott túrázóknak ajánljuk (erre halad az Országos Kéktúra útvonala is!).

Királyréti Kirándulóközpont

A teljes körűen akadálymentesített Királyréti Kirándulóközpont 2019-ben nyílt meg az egykori erdészlak kibővített és felújított épületében. A kirándulóközpontban múzeum, ajándékbolt és büfé várja a látogatókat. Ha megnéznéd a múzeumot, megismerkedhetsz Királyrét geológiai, tájhasználati, és szakmatörténeti jellemzőivel, és az elmúlt századok tárgyi emlékeivel is. A környéken folytatott bányászat, vaskohászat és erdőgazdálkodás történeti emlékei is kiállításra kerültek. 

Királyréti tanösvény

A Hiúz Ház mellől indul a Királyrét tanösvény, amely 9 állomáson mutatja be az erdő és a tavak élővilágát, a kisvasutak, illetve a vasbányászat történetét. A tanösvény ingyenesen látogatható, a bejáráshoz nagyjából 1,5 óra szükséges. Gyerekek számára sem megterhelő az út, nyugodtan indulj útnak akár kisebb csemetékkel is. 

Látnivalók a Börzsönyben – 30+ élmény, program és túra a Börzsöny legszebb részein
Királyrét (fotó: Sajban Marcsi)

Királyréti Erdei Kisvasút 

A Királyréti Erdei Vasút Magyarország egyik legrégebbi erdei vasútja, amely Kismaros és Királyrét között halad, a Morgó-patak völgyében. A királyréti kisvasút menetideje mindössze 30 perc, útközben gyönyörködhetsz az erdőben, és Szokolya község bájos kis házainak látványában is. A vonaton összecsukható babakocsit lehet szállítani (díjmentesen), de a járművek kerékpárok szállítására sajnos – méretüknél fogva – nem alkalmasak. Az erdei kisvasutazás szuper program, családdal, barátokkal bátran indulj útnak tavasztól ősz végéig.

Királyréti hajtánypálya

A Királyréti Hajtánypálya a Királyréti Erdei Vasút királyréti végállomásánál található. A 4 személyes hajtányok emberi erővel meghajtható, sínen közlekedő járművek, amelyekkel egy 750 méter hosszú vasúti körpályán haladhatsz. A menetidő nem több 5-10 percnél. A hajtányozás a gyerekek számára is nagy élmény, de mielőtt belevágsz a miniutazásba a családdal, készülj fel arra, hogy a hajtányokon nincs biztonsági öv, így a gyerekek mellé kísérőre is szükség lesz.

Várhegy-kilátó

A Börzsöny egyik legszebb részén, 2020-ban épült meg a Várhegy-kilátó, amely a 350 méter magas Várhegyen áll. A kilátó 20 méter magas, háromszög alapú, csonka gúla formájú, és faszerkezetes. Harmadik emeletén körpanorámával vár, láthatod innen a Sas-hegyet, a Só-hegyet, a Kő-hegyet, a Kopasz-hegyet, a Nagy-Inócot, a Nagy Hideg-hegyet, a Csóványost, a Karancsot, hidegfront után pedig a Dobsinát is. Az emelvény minden nap 0-24 óráig látogatható.

Szokolya-Huta tanösvény

A 6 km hosszú Szokolya-Huta tanösvény a kirándulóközpont mellől indul, a tanösvény alaposabb megismeréséhez tájékoztató füzetet is kérhetsz a múzeumban. A séta során a vasbányászat, a duzzasztógát, a valahai faszénégetés, a legeltetés, és az egykori börzsönyi kisvasút nyomait fedezheted fel. 

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik bemutatóhelye, ahol megtekintheted a nagy teremben a „Börzsöny lakói” című interaktív kiállítást. A Hiúz Ház előcsarnokában egy információs pont digitális túraútvonal tervezővel segíti a túrázást. 

Transzbörzsöny kisvasút

A Szob-Nagybörzsöny Kisvasút az egyik kedvenc kisvasutad lesz, ha nem ragaszkodsz a térerőhöz, ám annál szívesebben gyönyörködsz a panorámában. A Szobról Nagybörzsöny felé vezető vasút a Börzsöny legnagyobb egybefüggő vasútja, amelyen jelenleg két szakaszban lehet utazni, Szob – Nagyirtáspuszta között, illetve Nagyirtáspuszta – Nagybörzsöny között. Figyelem, Nagyirtáson át kell szállni! Nagyirtáson érdemes megnézni egy kis épületen azt a rajzot is, amely az egész útvonalat ábrázolja az emelkedési viszonyaival, és a tengerszint feletti magasságokkal. 

Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Szob

A Börzsöny Múzeum állandó és időszaki kiállításokkal várja látogatóit Szob központjában. A múzeum egyik termében a település- és helytörténettel összefüggő régészeti tárgyait, két helyiségben és az udvari folyosón pedig a térség néprajzi tárgyait tekintheted meg. A kiállítás gyerekek számára is izgalmas lehet, mert mamut kövületeket, csontokat, fogakat, több millió éves kagylókat, cápák fogát és olyan tengerben élő őrlőfogú halak fogát is megnézhetik, amelyek 80 millió évvel ezelőtt éltek az egykor itt fekvő tengerben. Olyan látnivalók a Börzsönyben, amelyek nem rejtőznek minden múzeumban! 

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Kemencei Erdei Múzeumvasút hétvégenként és ünnepnapokon közlekedik, Kemence és Feketevölgy között. Az egyik legbájosabb hazai kisvasút a vonatozás élményének, és a kemencei végállomáson található múzeumnak köszönhetően, ráadásul a múzeumban a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület tagjai szívesen válaszolnak a kérdéseidre az útvonallal, illetve a járművekkel kapcsolatban. Egy kemencei kirándulás fantasztikus élmény lehet tavasztól őszig, akár egészen kicsi gyerekekkel is. Nyáron akár a helyi apró kis strandot is tesztelheted a családdal.  

Látnivalók a Börzsönyben – 30+ élmény, program és túra a Börzsöny legszebb részein
Műemlék kisvasút (fotó: Tasi Zsolt)

Kós Károly-kilátó

A Kós Károly-kilátó felkeresése nem igényel nagyobb erőfeszítést, nem kell hozzá hosszú órákat gyalogolnod, mégis olyan dunai kilátással vár, amiért már önmagában is megéri Zebegénybe kirándulást tervezni. Az emelvény különlegessége, hogy szemből egy római őrtoronyra emlékeztet, az alsó része székelykaput formáz, oldalról pedig leginkább egy templomra hasonlít. A kilátó felkeresését a legmelegebb nyári napokon érdemes összekötni akár hajózással is, ugyanis Zebegénynek saját kikötője van. 

Országzászló és Trianon emlékmű

Az országzászló és I. világháborús emlékmű készítése az 1930-as években kezdődött, de sajnos közbeszólt a második világháború, így nem fejezték be. Mivel a háború utáni évtizedekben sok hasonló emlékművet elpusztították, a zebegényi tanácstagok átminősítették kilátónak. 2015-ben került sor a felújításra, felkerültek a terméskő oszlopokra a gömbök a kettős keresztekkel, és az országzászlót is felújították. A Kós Károly-kilátó innen nem messze található, célszerű a két látnivalót egyszerre felkeresni.

Szőnyi István Emlékmúzeum

A Szőnyi István Emlékmúzeum Szőnyi István XX. századi magyar festő munkásságának állít emléket. A festő Zebegényben élt és alkotott, egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum. A múzeum külön téli és nyári nyitva tartás szerint működik, fizetni csak készpénzzel lehet. 

Hajózástörténeti Múzeum

A Hajózástörténeti Múzeum Farkas Vince hajóskapitány gyűjteményét öleli fel. A kapitány minden útjáról emléktárgyakkal, hajózással kapcsolatos szerszámokkal, tárgyakkal, festményekkel, és helyi jellegzetességeket tükröző relikviákkal érkezett haza. A kiállításon különböző méretben készült vitorláshajó-modellek, XX. századi világháborús csatahajók, repülőgép-anyahajók és aprólékos munkával készült papírhajók is várnak. Gépek, navigációs eszközök, műszerek, térképek, iratok, lobogók, és mentőfelszerelések szintén fellelhetők a kiállítási tárgyak között. 

Zebegényi Sárkánydomb

A zebegényi Sárkánydomb kicsik és nagyok nagy kedvence, ugyanis itt szervezik meg minden évben a hihetetlenül hangulatos családi eseményt, a Zebegényi Sárkányfesztivált.  A kilátás gyönyörű, ráadásul a dombtető különböző futó- és kerékpáros versenyek kedvelt helyszíne is. Ha nem vagy gyakorlott kerékpáros, akkor azért nem ezt a célt érdemes először kitűzni magadnak a Dunakanyarban, mert az út igen meredek. 

Dőry-kastély, Zebegény

A Duna-parton áll a Dőry-kastély, amelyet Sauska-villa néven is emlegetnek. Zebegény ikonikus kastélya, a Duna felől nézve mesés látványt nyújt, szépségét pedig a gyönyörű parkja és a kacskaringós lépcsői csak fokozzák. Az eklektikus stílusú épület 1917-ben épült, majd szakszervezeti üdülő lett, 2001-ban felújították, átalakították, és egy 2006-os árverésen került új tulajdonosához. Állandó lakója nincs, és az épület sajnos nem is látogatható, de egy hajókirándulás során mindenképpen nézd meg alaposan a kastélyt, ami a helyiek és a turisták nagy kedvence. 

Látnivalók a Börzsönyben – 30+ élmény, program és túra a Börzsöny legszebb részein
Dőry-kastély

Remete-barlang

A Szent Mihály-hegyen található kilenc, zömében beomlott barlangüreg csak Remete-barlang néven ismert, az üregek emberi kezek munkái, valószínűleg valamelyik szerzetesrend építőtevékenységének emlékei. Lakóiról hiteles adatok nem maradtak fenn. A Remete-barlang folyamatosan látogatható, Nagymarosról a Szamaras parkolótól érdemes indulni, idáig autóval is könnyedén fel lehet jönni. 

Sváb tájház, Nagymaros

2018 májusában nyílt meg a Sváb Tájház Nagymaroson, amely a város közösségi összefogásának köszönhetően kelt életre. A Tájházban a vitrinekből kivett, padláson talált régi tárgyak lettek kiállítva. Egy nagymarosi kirándulás során feltétlenül érdemes felkeresni. 

Sylvia Lak, Nagymaros

A Sylvia Lak Kittenberger Kálmán, magyar Afrika-kutató, zoológus, tanár, vadász és természettudományi író egykori otthona. A Kittenberger Kálmán utcában áll az épület, amely számos emléket őriz az Afrika-kutató korábbi utazásairól. Utolsó információink szerint az épület állami kézbe került, hamaros olyan látogatóközpont lesz belőle, amely a Börzsöny lábánál közelebb hozza a látogatókat a természethez, és Kittenberger Kálmánhoz.

Római katolikus templom, Nagymaros

A római katolikus templomot a közelmúltban renoválták kívülről, belül újrafestették a freskókat, az oltárt pedig renoválták. Érdekesség, hogy a felújítás során, amikor levették a templom tetején található keresztet, egy időkapszula került elő, amelyet a legutóbbi renoválás alkalmával helyeztek el a keresztben. A levélben az szerepelt, hogy ki újíttatta fel a templomot, kik töltöttek be a katolikus közösségben tisztségeket.

Kálvária, Nagymaros

A nagymarosi kálvária két okból is bakancslistás hely a kirándulók számára. Egyrészt a fantasztikus dunai panoráma miatt, másrészt a lépcsők miatt. A lépcsők ugyanis – amelyeken még ma is olvashatók az építtetők neve – az 1920-as években készültek. 

Törökmezői tanösvény

Törökmező és a Hegyes-tető között vezet a Törökmező tanösvény, amely a Dél-Börzsöny kincseit tartogatja számodra. Kirándulás közben megismerheted a Nagymaros és Zebegény között húzódó rét történetét, és erdei állatokkal is találkozhatsz. A 6,5 km hosszú, zöld T jelzésű tanösvény kiindulópontja Törökmező, a bejárása 3 óra. Jó hír, hogy az útvonal télen és nyáron egyaránt járható, ezért az időjárás biztosan nem tart vissza attól, hogy megismerd a környék állat-, és növényvilágát. A túra utolsó állomása a Hegyes-tető kilátó, más néven Julianus-kilátó. Innen olyan elképesztő panoráma tárul a szemes elé, hogy nem győzöl majd gyönyörködni benne. 

Julianus-kilátó

A Julianus-kilátó egy 15 méter magas, középkori bástyát idéző torony, amely megjelenésében válaszol a Duna túloldalán álló Fellegvárnak és Zsitvay-kilátónak. A kilátó tetejéről a Dunára, és a belső Börzsönyre is lenyűgöző kilátás nyílik. Az emelvény lábánál padokat és asztalokat is találsz, ahol megpihenhetsz egy kicsit, miután megmásztad a Hegyes-tető 482 méter magas csúcsát. Fontos infó, hogy az útvonal minden évszakban járható, de esős időben kizárólag megfelelő öltözetben célszerű útnak indulni, mert az út igen csúszós.

Törökmező Kalandpark

A Törökmező Kalandpark (Dunakanyar Kalandpark) felkeresése hangulatos családi program, a kalandpark gyermekbarát, már 3 éves kortól várják a csemetéket. Mire számíthatsz, ha itt keresel kalandot? Magaslati kötélpályákra, egy 600m hosszú Tiroli csúszópályára, mászófalra, erdei tornapályára, röplabdapályára, és játszótérre mindenképpen. A közeli tanösvényeket is érdemes bejárni. 

Törökmező Állatpark

A Törökmező Állatparkot Nagymaros-Törökmezőn találod. Mindenképpen keresd fel, ha a környéken kirándulsz, mert az állatparkban egzotikus állatok, állatsimogató, terráriumszoba és számos ismeretterjesztő program vár. Fontos tudni, hogy 18 év alatt csak felnőtt kísérettel látogatható a park, és az állatsimogató, illetve 3 gyermekenként legalább egy felnőtt felügyelő jelenléte szükséges.

Nagybörzsöny látnivalói

Ha úgy döntesz, hogy felfedeznéd Nagybörzsönyt, tudnod kell, hogy a település a Börzsöny peremén, a Börzsöny-patak partján fekszik, és számos látnivalót tartogat. Feltétlenül keresd fel a vízimalmot, a világháborús emlékműveket, a község 4 templomát, a Tájházat, Martin Balázs magfaragó műhelyét, és Kókai Géza diófából készített csipkefaragásait. 

Kemence látnivalói

Kemence bájos kis település, ha egy kis szabadságra vágysz, és elmenekülnél a szürke hétköznapok elől, a lehető legjobb úti célt választod magadnak. A volt megyeháza épülete ad otthont a Puskás Péter helytörténeti gyűjteménynek, ezt mindenképpen keresd fel, ahogyan az 1769-ben épített római katolikus templomot is. 

Tipp! Miért hagynál ki egy túrát a Csarna-patak völgyében, ha Kemencén jársz? A Feketevölgy Panziótól a kék sáv jelzésű turistaút vezet a Hamuházig, a táv 2,5 kilométer. Ha hosszabb túrára vágysz, akkor a piros kereszten érdemes áttérni a piros sávjelzésű turistaútra, majd a négyzeten visszagyalogolni a völgy bejáratához. Így a táv 12 kilométerre módosul, és több mint 500 méteres szintemelkedéssel jár, de a kilátás és a természet szépsége miatt egyértelműen érdemes bevállalni. 

Drégelypalánk látnivalói

Drégelypalánk főként Drégely vára miatt ismert a túrázók körében, de az Óriás-kő nevű szikla miatt is érdemes ide látogatni, ugyanis úgy tartják, hogy egykor óriások tanyáztak itt. A településen igazi bakancslistás program az Apródok útja tanösvény, a Szondi szarkofág, és a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ is.  Egytől egyik izgalmas történelmi látnivalók a Börzsönyben. 

A Börzsöny várai

A Börzsönyben több vár és várrom található. Ha egy hétvégét is rászánnál akár egy várlátogatós kirándulásra, mindenképpen keresd fel Drégely várát, és a nógrádi várat, ahogyan Csehvár és Pogányvár romjainak felkutatása is érdekes történelmi időutazást jelent. Márianosztra határain kívül két vár is állt, az egyik a Biber-vár, a másik pedig a Zuvári-vár nevet viselte.

Nógrád látnivalói

Nógrád Diósjenő, Berkenye és Nőtincs szomszédságában fekszik, a község legnépszerűbb látnivalója egyértelműen a nógrádi vár, de számos más látnivalói is található a településen. Írd fel a listádra a Csurgó-forrás, a Tájház, a Nógrádi Vadaspark, illetve a helyi templomok és emlékművek felkeresését is. 

Kóspallag látnivalói

Ha Kóspallagon kirándulsz, szinte biztos, hogy feltűnik majd, mekkora a nyugalom és a csend. Olyan érzésed lesz, mintha megállt volna az idő a településen. Legfontosabb látnivalók a Szűz Mária neve templom, Bibervár romja, illetve Bibervárral szemben találod egy középkori pálos kolostor romjait is. Kirándulnál Kóspallag környékén? Vár a Kopasz-hegy panorámája, kirándulhatsz Kisinóc, és Nagyirtáspuszta felé, illetve Szokolyára vagy Királyrétre is. Kihagyhatatlan látnivalók a Börzsönyben!

Márianosztra látnivalói

A település a Börzsönyben fekszik, és érdemes tudni róla, hogy Nagy Lajos király a pálosoknak otthont és kolostort építtetett itt. A kolostorban gyakori vendég Mátyás király, Hunyadi János és Kapisztrán János is. A községben a Börtönmúzeum érdekes látnivalókat tartogat, ugyanis az egykori kolostorból lett fegyintézet történetével ismertet meg. A Magyarok Nagyasszonya Bazilika, a Faluház és a kálvária szintén érdemes arra, hogy felkeresd őket.

Tipp! Szeretnél egy kicsit kerékpározni a Börzsönyben? A Nagymaros – Szokolya – Királyrét – Diósjenő – Závoz – Királyháza – Kemence – Vámosmikola -Nagybörzsöny – Szob – Nagymaros vonalon, vagy a Nagymaros – Köves-mező – Törökmező – Kóspallag – (Nagyirtáspuszta – Nagybörzsöny -Zebegény) – Márianosztra – Zebegény – Nagymaros útvonalon érdemes haladnod.

Szállást keresel a Börzsönyben?

Itt tudsz körülnézni »»

Most, hogy jobban átlátod, melyek azok a látnivalók a Börzsönyben, amelyek egyértelműen bakancslistásak, már csak el kell döntened, merre indulsz el, hogy az élmények nyomába eredj. Bármerre haladsz, jó úton jársz. A Börzsöny ezer csodahelyet tartogat, a csodák pedig – ne feledd – körülöttünk vannak! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.