20+1 titokzatos legenda és rejtett látnivaló Tata városában

látnivaló Tata

Tudod, hol várnak griffmadarak Tatán? Ismered a Tamás-szikla legendáját, esetleg a Fényes tanösvény látnivalóit? Pillants be velünk a város kulisszái mögé, hogy egy következő városnézés alkalmával már a legendák ismeretének birtokában indulj felfedezni, melyik a 20+1 legizgalmasabb látnivaló Tata városában!

A kalandos történetek és a kevésbé ismert látnivalók feltérképezésében Komondi Ágnes „Tata” című könyve volt segítségünkre.

20+1 legenda és látnivaló Tata városában

Miért egyedülálló látnivaló a Tatai vár?

Habár egy tatai látogatás során biztosan körbejártad már Tata jelképét, a legendás Tatai várat, talán meg tudunk lepni néhány érdekességgel az építménnyel kapcsolatban.

Tudtad például, hogy ez az egyetlen hazai vár, amelyet vízárok vesz körül? A vár egykor vízzel, mocsarakkal körülvett sziklára épült.

Az építménynek igen hányatott sorsa volt, csak a vár egynegyed része maradt fent az utókor számára. Érdekesség, hogy a vár kapujánál használták először a patara nevű robbantóeszközt.

Tatai vár (fotó: Kristóf Eszter)

Térképezd fel a Kuny Domokos Múzeum freskós termét!

A várban működik a Kuny Domokos Múzeum, amely állandó és időszakos kiállításokkal, kőtárral és középkori kiállítással várja az érdeklődőket. A múzeum legendás látnivalója a freskós terem, vagy más néven Római szoba, amely betekintést nyújt egy Krisztus után 2. századból származó római lakóház helyiségébe.

látnivaló Tata
Freskós terem (fotó: Komondi Ágnes)

Barangold be az Öreg-tó partját!

A vár mellett található a meseszép fekvésű Öreg-tó, amelynek a helyén egykor mocsárvilág terült el. Az Öreg-tó Magyarország legrégebbi, mesterségesen kialakított halastava, népszerűsége a helyiek és a turisták körében is évről évre egyre nő.

Egy tó körül tett séta alkalmával érdemes felkeresned Öveges József professzor szobrát, de az Öreg halász szobra és a tó medrében álló Keresztelő Szent János szobor is bakancslistás látnivaló Tata városában.

látnivaló Tata
Öreg-tó, Tata (fotó: Kristóf Eszter)

Amiért a vadludak is Tatát választják

Az Öreg-tó a vadludak és más madárfajok számára kiemelt fontosságú vízi élőhely. Ha ellátogatsz a Tatai Vadlúd Sokadalomra, te is tanúja lehetsz többezer vadlúd vonulásának.

A többszáz éves platánfa

Ha sétáltál már a vár környékén, biztosan találkoztál a hatalmas platánfával is, amelyet Esterházy Ferenc hozatott Versailles-ból. Ezt a platánt választották 2014-ben az év fájának.

Érdekesség: A több mint 230 éves fa törzskerülete 678 cm, a platán az évek során 19 méter magasra nőtt meg.

Platánfa, Tata (fotó: Kristóf Eszter)

Időutazás az Esterházy-kastélyban

Valódi időutazásban lehet részed, ha felkeresed Tatán az Esterházy család kastélyát, amely Fellner Jakab tervei alapján készült. A kastélyt és az Öreg-tó partját az Esterházy-sétány köti össze, az épületben állandó kiállítás mutatja be az Esterházy család grófi ágának múltját.

A kastély arról is híres, hogy I. Ferenc császár és Napóleon itt írta alá 1809-ben a schönbrunni békét.

Tudod, hogyan kapcsolódik Öveges József professzor Tatához?

Az Eötvös József Gimnáziumban 1765 novemberében kezdődött meg az oktatás Tatán, jó pár évtizeddel később ebben a gimnáziumban tanított Öveges József, a természettudományok népszerűsítésének egyik legkiválóbb alakja.

Ismerd meg a Tamás-szikla legendáját!

A Tamás-szikla, más néven Lovas-szikla, Halál-szikla, vagy Ördög-szikla onnan kapta a nevét, hogy a legenda szerint amikor legurult a dombról, maga alá temetett egy lovast, aki azóta is alatta pihen.

Nem tudni, hogy a legendának van-e valóságalapja, de ha itt jársz, feltétlenül kapaszkodj fel a szikla tetejére, a vaslépcső megmászása után meseszép panoráma tárul a szemed elé.

látnivaló Tata
Tamás-szikla (fotó: Komondi Ágnes)

Miért lett Tata a vizek városa?

Tata a vizek városa, egy városnézés során érdemes felfedezni a legszebb tavakat, vízparti sétányokat és a terület élővilágát. Az Öreg-tó, a Derítő-tó és a Cseke-tó a legismertebb tavak a városban, a Cseke-tavon 5 mesterséges sziget is található.

Derítő-tó, Tata (fotó: Rajkai Péter)

A Kiskacsás Horgásztó igazi horgászparadicsom, míg a Réti-tavak együttese egykor 9 síkvidéki tavat ölelt fel. Napjainkban a Réti 8-as tó van csak tele vízzel, ám itt madármegfigyelő kilátót és tanösvényt is kialakítottak.

Tudtad, hogy nemcsak Gödön és Budapesten, hanem Tatán is van Feneketlen-tó? Ez a látnivaló Tata rejtett csodahelye, amit gyalogosan lehet megközelíteni.

Tata és Agostyán között hangulatos úti cél még a Római-tó is, amelyet az Árendás-patak felduzzasztásával hoztak létre.

látnivaló Tata
Feneketlen-tó (fotó: Komondi Ágnes)

Hallgasd meg a tatai Harangtorony harangjátékát!

A Harangtorony különlegessége, hogy egykor óratoronyként funkcionált, melyet az első országgyűlés (1510) emlékére emeltek 1763-ban. A torony, amelynek faácsolata vasszegek nélkül készült, napjainkban minden egész órakor egy ötperces harangjátékkal kedveskedik a látogatóknak.

Az Angolkert híres pálmaháza és a griffmadarak

Sokszor sétáltál már az Angolkertben, de még sosem találkoztál benne griffmadarakkal? A griffmadár az Esterházyak címerállata volt, a park egyik bejáratát két – kőből faragott – griff őrzi napjainkban is. A két szobor igazi rejtett látnivaló Tata városában.

Az Angolkertben kapott helyet az Esterházy család pálmaháza is, itt teleltek át a család pálmái és más trópusi növényei. Külön érdekesség, hogy a pálmaházban rendezték meg az 1930-as években a főiskolai, egyetemi hallgatók híres Anna-bálját.

Pálmaház, Angolkert (fotó: Csodahelyek.hu)

Az Angolkert szépen csengő nevű forrásai

Az Angolkert egykor több forrással is büszkélkedhetett, ezek sajnos a szénbányászatnak köszönhetően elapadtak. Nevük azért még ma is szépen cseng a fülünknek, a Tükör-forrás és az Angyal-forrás vize 20-21 fokos volt.

Az Angolkert forrásaival töltötték fel a Kristály fürdő medencéit is, erre a fürdőre sokan gondolnak vissza ma is jó szívvel nosztalgikus kalandozásaik során.

Tudod, milyen célt szolgáltak egykor a műbarlangok?

Az Angolkertben nemcsak műromok, hanem műbarlangok is rejtőznek, ezeket a mesterségesen kiépített barlangokat nyaranta hűtésre, hűsölésre használták. Hasonló barlanggal ma is találkozhatsz a kertben, a barlangok köveit a források környezetéből nyerték ki.

látnivaló Tata
Műbarlangok (fotó: Komondi Ágnes)

Gyönyörködj a Cseke-tó látványában a Kazinczy-padról!

Örömmel készítettél közös képet Szabó Magda szobrával a debreceni Kossuth téren? Akkor biztosan szívesen foglalsz majd helyet a Kazinczy-padon is, amelyet annak emlékére állítottak, hogy Kazinczy Ferenc többször is belefeledkezett tatai látogatásai során a Cseke-tó szépségébe.

Hallottál róla? A Cseke-tó a nevét egy Cseke nevű birtokosról kapta.

A vadregényes hangulatú Által-ér

Az Által-ér a Derítő-tavon keresztül lép be Tatára, majd az Öreg-tóhoz is csatlakozik. Ez Komárom-Esztergom megye legnagyobb folyója, amely gazdag halfaunája mellett a nyári fürdőzésekről is ismert.

Szeretsz evezni? Próbáld ki, milyen evezős élményeket szerezhetsz az Által-éren! Szívesen bicikliznél a környéken? Teszteld az Által-ér völgyi kerékpárutat, amelyen 8 km hosszan tekerhetsz Tatától a Dunáig.

Romantikus séta a Fényes fasornál

Ha Tatára látogatsz, muszáj felkeresned a 249 gesztenyefával szegélyezett Fényes fasort, amely közel másfél km hosszan vezet a Fényes tanösvény felé. A fák kellemesen hűs árnyékot adnak a legmelegebb kánikulában, ráadásul romantikus helyszínt biztosítanak egy tatai randevúhoz is.

Fényes fasor ősszel (fotó: Komondi Ágnes)

Kalandozz a Fényes tanösvény mesebeli világában!

Többször is írtunk már a Fényes tanösvény vadregényes birodalmáról, amely megunhatatlan csodahely. A mocsaras terület forrásai, békái, vízililiomai, hódjai, kilátója és pallósora kihagyhatatlan látnivaló Tata egyik legszebb részén.

Tudod, miért volt híres a tatai pezsgő?

Az Esterházy Pezsgőgyár épülete, amelyet 1772-ban építették Fellner Jakab tervei alapján, először kiszolgáló épület volt a lovas életet szeretők számára, később itt kezdődött el a pezsgőgyártás. A tatai pezsgő igen keresett termék lett, a híres nedűt korszerű, francia technológiával készítették.

Ismerd meg a Kálvária-domb látnivalóit!

A tatai Kálvária-dombon számos látnivaló vár, ilyen a Kálvária szoborcsoport, a Kápolna, a Víztorony, a Geológiai Múzeum, a Lőportorony és a Napóra. A napóra a legelső időmérő eszközünk, az idő mérését a nap mozgásának vetülete szolgálta.

Panoráma a Fellner Jakab kilátóból (fotó: Csodahelyek.hu)

A tatai söréttorony panorámája

A Fellner Jakab-kilátó tetejére 175 lépcsőfokot megmászva érsz fel, cserébe 360 fokos panoráma fogad a Gerecse hegyeivel és Tata látképével. Az építmény azonban nem volt mindig kilátó, 1939-ben sörétek gyártására építették a tornyot, itt működött ugyanis a Turul Sörétöntöde.

A sörétet úgy készítették akkoriban, hogy a torony tetejéről ólmot csepegtettek vízzel teli edényekbe, a zuhanó ólom pedig gömbalakban érkezett a hideg vízbe, ahol megszilárdult.

Fellner Jakab-kilátó (fotó: Csodahelyek.hu)

+ A Megalodus-barlang emlékei

Bár a Megalodus-barlang nem látogatható, nem hiányozhat a listánkról, hiszen igazán egyedülálló látnivaló Tata városában. A Geológiai Múzeum területéről nyíló termálkarszt-barlang járatainak mennyezetén

180 millió éves Megalodus-kagylók százai preparálódtak ki a kövezetben.


Tata könyv – Hol szerezheted be?

Beszereznéd Komondi Ágnes Tata című könyvét, hogy még közelebb kerülhess Tata izgalmas látnivalóihoz, programjaihoz és élményeihez? Még több kulisszatitokra vagy kíváncsi?

Élvezd Tata sokszínűségét, a rendhagyó fotók és a színes történetek garantáltan megszerettetik veled a könyvet (és természetesen a várost is)!

Elérhetőségek:

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Komondi Ágnes, Rajkai Péter, Kristóf Eszter, Csodahelyek.hu

Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.