Guckler Károly kilátó: A Hármashatár-hegy panorámája

Guckler Károly kilátó

A Hármashatár-hegy népszerű budapesti kirándulóhely, évente több ezer turista keresi fel a friss levegő, a hangulatos útvonalak és a kilátás miatt. A Guckler Károly kilátó panorámája éppen olyan különleges, mint maga a kilátó, amely szerényen bújik meg a hegy tetején.

Guckler Károly kilátó, és a Hármashatár-hegy panorámája

Hármashatár-hegy, a Budai-hegység jellegzetes hegye

A 495 méter magas Hármashatár-hegy a Budai-hegység északi-északkeleti részén helyezkedik el, számtalan adótorony magasodik rajta. Nevét a 19. században kapta, mert Buda, Óbuda és Pesthidegkút határa 1983-ig a hegycsúcson találkozott. Lábánál található a Hármashatárhegyi repülőtér, oldalában nyílik a Tábor-hegyi-barlang.

A hegy, bár kissé kopár, hangulatos kirándulóhely, ahova nem csak Budapestről érkeznek turisták, hanem a környék településeiről is.

A Guckler Károly kilátó története

A meredek Hármashatár-hegyről remek kilátás nyílik a fővárosra, éppen ezért a II. világháborúban katonai bunkereket létesítettek a hegy több pontján, melyek ma is láthatók. Az egyik bunker helyén épült a Hármashatár-hegy kilátója, a Guckler Károly kilátó.

A kilátó névadója Guckler Károly fővárosi erdőmester, akinek a neve szorosan fűződik a Hármashatár-hegy kopárjainak fásításához. A talajképzés miatt a hegyre fekete fenyveseket telepített, később a versenyerdősítés során, a főváros területén több ezer holdon ültettek fenyőket, a munkálatok vezetőjeként kitüntetést is kapott.

Nevét nem csak a kilátó őrzi, hanem a Guckler-szikla és a Csúcshegyig kanyargó sétaút is.

A Guckler Károly kilátó panorámája

A Guckler Károly kilátó egy nyolcszög alakú építmény, amely geometriai formákból épült fel, és 360 fokos panorámával ajándékoz meg a Hármashatár-hegy tetejéről.

Az építmény különlegessége, hogy számos hazai kilátótól eltérően nem 10-15 méter magasról tekint le a tájra, hiszen mindössze 4 méter magasan található a kilátószint. Ez azonban nem akadályozza a körpanorámát, az építményről jól láthatóak Budapest hídjai, a Duna, a környező hegyek és a főváros jellegzetes épületei, a Budai vár, és az Erzsébet-kilátó is.  A Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatai mellett tiszta időben a Börzsöny és a Mátra is ránk köszön.

A környék nem csak remek kirándulóhely, de kiváló pihenőhely is. Akár piknikezni is lehet a hegyoldalban üldögélve, miközben előttünk fekszik Budapest.

Tipp! A kilátó közelében található a Pilis Parkerdő Hármashatár-hegyi Erdészeti Erdei Iskolája, amely vezetett túrákat is szervez, a gyerekeket pedig beltéri tanösvénnyel várja. Az erdei iskola előtt színvonalas (repülős) játszótér csalogatja a kisebb csemetéket.

Hasznos információk és tudnivalók

  • A kilátó környéke kutyabarát terület, nyugodtan útnak indulhatunk kisebb-nagyobb kutyánkkal (a sétáltatási szabályok betartásával).
  • Ha babával indulunk útnak, babakocsi helyett célszerű a hordozókendőt választani. Kisebb gyerekek számára is jól járható a terep, a hegy – szülői odafigyelés mellett – maximálisan gyerekbarát kirándulóhely.
  • Tűzgyújtásra vonatkozó információkat és tanácsokat elolvashatjuk a kilátó mellett kihelyezett információs táblán.
  • Mosdó az erdei iskola közelében található, 5 perces sétára a kilátótól.
  • A parkoló közelében érdemes beülni a Hangár nevű bisztróba, ahol garantáltan jól fog esni egy forrócsoki, vagy túrógombóc.

Hogyan közelíthető meg a kilátó?

A Hármashatár-hegy és a kilátó megközelíthető autóval a Kolosy tér felől a Szépvölgyi út – Hármashatárhegyi út útvonalon haladva. 65-ös busszal a Szépvölgyi dűlőig kell utazni, innen 1,6 km a kilátó gyalogosan.

Aki kerékpárral szeretne feltekerni a hegyre, annak érdemes nagyon körültekintőnek lenni, mert az út igen keskeny két autónak is. Gyalogosan az országos kék jelzéseit kell követni (Hűvösvölgyből és a külső Bécsi útról vezet fel ide).


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.