Szigetszentmiklósi Úszóláp tanösvény

Tudtátok, hogy Magyarországon található Európa második legnagyobb úszólápja? Egészen pontosan Szigetszentmiklóson, ahol az Úszóláp tanösvény mentén csodálhatjuk meg e természeti jelenséget.

Szigetszentmiklósi Úszóláp tanösvény

Az Úszóláp tanösvény kb. 700 méter hosszú és a kikötőből indul. A Duna mellett vezető ösvényen végig információs táblák segítségével ismerhetjük meg a környék élővilágát és ha szerencsénk van, élőben is megfigyelhetjük az itt lakó állatokat.

Babakocsival nem javasoljuk, mert több híd is keresztezi az utat, amelyekre lépcső vezet, illetve előfordulhat, hogy az ösvény egy része víz alatt van. Körtúraként is megtehető úgy, hogy az aszfalton jutunk vissza a parkolóba, de a legtöbben ugyanazon a vízparti útvonalon sétálnak visszafelé is. 

Kinek ajánljuk?

Kisgyerekkel, kettesben, kutyával, nagyszülőknek, de akár egyedül is jó program lehet. 

Kiindulási pont

A tanösvény kiinduló pontjánál parkoló, büfé, lángosos és játszótér is van, és bizony szúnyogokkal is találkoztunk márciusban. 

Annyival ki is egészíteném, hogy az ösvény másik végén a kávézónak nagyon hangulatos vízparti asztalai vannak (igaz, nem sok, úgyhogy nem csúcsidőben érdemes menni, de talán totyogóval nem is a legnyugodtabb hely a vízparti asztal 🙂), és az út másik oldalán a Kéktó játszótér szuper (amíg nincs nagy hőség).

(Budaházyné Galó Veronika – Gyerekbarát Csodahelyek fb csoport)

A tanösvény története

A tanösvény története a mellékág hajózóútjának mederalakítási munkálataival kezdődnek, amikor a hajózóút mélyítése miatt eltávolítandó homokos kavicsot a partok előtt hosszirányban, zátonyszerűen helyezték el a  múlt század ötvenes-hatvanas éveitől kezdve. A tanösvény építési munkálatai során alapelv volt, hogy a kialakult természetes-természetközeli állapotot minél kevésbé módosítsa az emberi beavatkozás. Csak a legszükségesebb zátonyalakítási, feltöltési, koronaszint-emelési beavatkozásokra került sor 2002-ben. A belső öblözetek és a hajózóút közötti kapcsolatot biztosító kicsiny ágak és átereszek érintetlenek maradtak.

A kialakult új sétány lehetővé teszi azt, hogy a figyelmes és türelmes idelátogató a maguk megszokott környezetében lássa az itt előforduló növény- és állatfajokat.

szigetszentmiklos.hu

Szállástippek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.