30 perces sziklatúrával vár a pilisszentkereszti Szurdok-gerinc

pilisszentkereszti Szurdok-gerinc

A Dera-szurdok az egyik legkedveltebb úti cél a Pilisben a mesébe illő óriássziklák és a kalandos útvonal miatt, ám a Szurdok-gerinc panorámájáról és a sziklák tetején vezető ösvényről kevesebb szó esik. A pilisszentkereszti Szurdok-gerinc rendhagyó szépsége vitathatatlan, a kilátás pedig minden évszakban elvarázsol.

A pilisszentkereszti Szurdok-gerinc látnivalói

Ma is csodahely a Dera-szurdok?

Gyakran találkozunk egy-egy poszt alatt azzal a kérdéssel, hogy megvannak-e még a Dera-szurdok fahídjai, illetve milyen most a szurdokvölgy hangulata.

Azok számára, akik annak idején beleszerettek a kanyargó Dera-patak fölött vezető kis hidakba, a szurdok minden bizonnyal veszített a szépségéből. Talán azzal ennek ellenére is mindenki egyetért, hogy a szurdokvölgy így is mesébe illő látnivalókat tartogat a kirándulók számára.

A Pilisszentkereszt határában rejtőző szurdokvölgy hatalmas sziklaóriásokkal és a küzdelmes lépcsőkkel vár, 3-4 fahíd pedig még ma is emlékeztet a szurdok egykori festői képére. A szurdok mindezzel együtt ma is igazi csodahely, amely szabadon látogatható.

Dera-szurdok
Dera-szurdok

A pilisszentkereszti Szurdok-gerinc útvonala

A szurdok végéhez érve, a Szurdok-völgyi 2.sz. Víznyelőbarlang mellől indul a kék háromszög jelzés, ez visz bennünket a pilisszentkereszti Szurdok-gerinc különleges birodalmába.

A barlang közelében több asztal és pad várja azokat, akik egy kicsit megpihennének a szurdoktúra után, innen csakis jó tapadást biztosító cipőben szabad célba venni a gerincet.

A kék háromszög jelzés néhol elbújik előlünk, ám a kitaposott ösvényen haladva teljesen egyértelmű, milyen útvonalon kell haladnunk. A Szurdok-gerinc erdei ösvénnyel indul, majd hirtelen egy hihetetlenül szűk, sziklás, morzsalékos talajon találjuk magunkat. Ha nehézkes is a haladás, kétségtelenül igen kalandos.

Bár az alattunk fekvő Dera-szurdokot takarja a növényzet, ez nem szomorít el, mert a sziklák tetején állva csodás kilátásban gyönyörködhetünk. Még a 756 méter magas Pilis-tetőn, a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján álló Boldog Özséb-kilátónak, más nevén Pilis-tető kilátónak is integethetünk.

A kék háromszög jelzés visszavisz bennünket a Dera-szurdok elején található parkolóhoz, ám az útvonal utolsó 200 métere még utoljára próbára tesz bennünket a rendkívül csúszós és meredek talajjal. Néhol megfordul a fejünkben, hogy talán pókjárásban könnyebb lenne haladni, ám ez talán még érdekesebbé teszi a kirándulást.

Hasznos tudnivalók

  • Aki többször járt már a Dera-szurdokban, az megkezdheti a kirándulást a kék háromszög jelzésen a parkoló mellől is, ebben az esetben már az út elején igen meredek tereppel kell számolni.
  • Kicsi gyerekekkel semmiképpen sem ajánljuk a Szurdok-gerinc felkeresését. A terep veszélyes lehet számukra, kézen fogva pedig nem lehet haladni a szűk ösvényeken.
  • Babakocsis kirándulásra a terep alkalmatlan.
  • Túrabotot érdemes bekészíteni a hátizsákba, ahogyan vizet is, mert vízvételi lehetőség nincs a közelben.
  • Mosdót szintén nem találunk a gerinc környékén.
  • A gerincen sokan kirándulnak kutyával, ebben az esetben különösen fontos, hogy a meredek sziklák (és a kutyás kirándulás szabályai) miatt csakis pórázzal szabad haladni.
  • A túra nem hosszabb 30 percnél, ám ha hosszasan gyönyörködnénk a kilátásban, akár 1-1,5 órát is eltölthetünk a napsütésben a sziklák tetején.

Szurdok-gerinc útvonala a parkolóból

Kirándulóhelyek a Szurdok-gerinc környékén

A Dera-szurdok végénél számos útvonal találkozik egymással, ezek közül csak az egyik a kék háromszög. Jól látható tábla jelzi, hogy Pilisszentkereszt innen már csak 10 perc sétára található.

A kék sáv jelzés Csobánka felé vezet, ha pedig a kék négyzet jelzést követjük, a Som-hegyi Turistaház gyönyörűen felújított épületét is megnézhetjük. A kulcsosházhoz a szurdokból egy 0,5 km-es út vezet, ami a táblák szerint gyalogosan csak 10 perc, a kaptató miatt célszerű ennek a duplájával számolni.

Tipp! Csobánka környékén érdemes felkeresni a Mackó-barlangot, amely igen különleges látvánnyal ajándékoz meg.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.