6 borrégió, 22 borvidék – Csodahelyek hazánk borvidékein

6 borrégió, 22 borvidék Magyarországon

Hazánknak több mint 1000 éves a szőlő- és borkultúrája, a 6 borrégió 22 bodvidékén évente 270 millió liter bort termelnek. Szeretitek a boros programokat? Csapjatok le a rendhagyó dűlőtúrákra és a hagyományőrző pincelátogatásokra, mi pedig mutatjuk, milyen csodahelyeket tartogat még számotokra a 22 hazai borvidék.

6 borrégió, 1000 éves borkultúra

Magyarország borkultúrája különleges érték. A borvidékek sokszínűsége és a termelt borok változatossága különlegessé teszi 6 borrégiónkat, amelyek egytől egyig kiváló borokkal kényeztetnek bennünket.

Borrégiók Magyarországon:

  • Felső-Magyarország Borrégió
  • Tokaji Borrégió
  • Duna Borrégió
  • Pannon Borrégió
  • Balaton Borrégió
  • Felső-Pannon Borrégió

A hazai borok palettája igen színes, a fehérboroktól a testes vörösborokig érdemes felfedezni a hazai kínálatot egy pincelátogatás, dűlőtúra, borvacsora, borpiknik vagy akár egy fesztivál alkalmával.

Tudtad? Az Egri Bikavér és a Tokaji történemi borvidék kultúrája is hungarikum.

22 borvidék, tengernyi csodahely – Látnivalók hazánk borvidékein

Számos izgalmas program és különleges látnivaló vár hazánk borrégióiban. Összegyűjtöttünk azokat a csodahelyeket, amelyeket mindenképpen fel kell venni a bakancslistánkra.

Felső-Magyarország Borrégió

A Bükki, az Egri és a Mátrai borvidékek az ország legmagasabban fekvő szőlőültetvényeit ölelik fel. A térség emblemtikus bora az Egri Bikavér, fehér párja pedig az Egri Csillag.

Tokaji Borrégió

A Himnuszban is találunk a tokaji nektárra vonatkozó részt, hazánk borkultúrájára évszázadok óta büszkék vagyunk. A Tokaji borvidék hazánk leghíresebb bortermelő vidéke, a Tokaji Aszú pedig a világ egyik legértékesebb természetes bora.

  • Programtipp: A tokaji borokkal mindenképpen érdemes közelebbi barátságot kötni, a borkóstolót pedig célszerű összekötni egy kirándulással Tokaj környékén. A közelben számos érdekes látnivaló akad, a Tarcali bányató az egyik kedvencünk, de kerékpárral is felfedezhetjük a legszebb kirándulóhelyeket.

Duna Borrégió

A Duna Borrégió hazánk legnagyobb szőlőtermelő vidéke, a Csongrádi, Hajós-Bajai és Kunsági borvidékek borai között biztosan találunk olyan fehérbort, rosét vagy vörösbort, ami a hétvégi baráti beszélgetések állandó résztvevője lesz.

Hajósi pincesor (fotó: Csodahelyek.hu)

Pannon Borrégió

Aki szereti a boros gasztrokalandokat, biztosan jól ismeri a Villányi, Pécsi, Szekszárdi és Tolnai borvidékek kínálatát. A mediterrán borok világa levesz a lábunkról, hamar összebarátkozunk a borrégió színes kínálálatával.

  • Programtipp: Bátran nevezzetek be helyi borkóstolókra és dűlőtúrákra, utána pedig fedezzétek fel Pécs látnivalóit, és Szekszárd kincseit. Biztosan nem fogtok csalódni.

Balaton Borrégió

A Balaton Borrégió a Badacsonyi, Balatonboglári, Balaton-felvidéki, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói és Zalai borvidéket öleli fel. A szőlőhegyek több mint 9000 hektáron terülnek el, igazi kuriózum, hogy a kéknyelű Badacsonyon kívül sehol nem él meg a világon.

  • Programtipp: A Balaton környékén akár többnapos bortúrát is szervezhetünk, hiszen csak így jut elegendő idő a borrégió borainak megismerésére. A borkóstolókat összeköthetjük a helyi kirándulóhelyek és látnivalók felfedezésével. A badacsonyi bazaltorgonák és a középkori kolostorromok mindenképpen kerüljenek fel a listánkra.

Felső-Pannon Borrégió

2-3 nap biztosan kevés arra, hogy végigkóstoljuk az Etyek-Budai, Neszmélyi, Móri, Pannonhalmi és Soproni borvidék fenséges nedűit. Az etyeki pezsgőre, és a soproni kékfrankosra nem mondhatunk nemet, igaz?

  • Programtipp: A borrégió háborítatlan vízi világgal, történelmi emlékekkel és hangulatos kirándulóhelyekkel várja azokat, akik nemcsak a boros programokra nyitottak, hanem a helyi nevezetességekre is. A soproni Károly-kilátó, és a neszmélyi Hajóskanzen is érdekes látnivalókat tartogat.

Szállást keresel egy-egy hazai borvidék ölelésében?

Itt érdemes nézelődni:

Vendégházak a Zemplénben >>
Csodaszállások az Őrségben >>
Romantikus faházak >>
Jakuzzis szállások >>
Vendégházak őszi-téli pihenéshez >>
Felnőttbarát szállások >>
Dézsafürdős vendégházak >>


Képek: Bátor község, Kovács Zoltán, Kristóf Eszter, Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.