Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények

Tokaj látnivalók

A Tokaji borvidék névadó települése, Tokaj számos programmal, kirándulóhellyel, sportélménnyel és gasztrokalanddal várja azokat, akik közelebbről is megismerkednének a várossal. Ha szereted a finom borokat, a szép panorámát és szívesen kirándulnál a környéken fekvő településeken, válassz bátran az alábbi csodahelyek és élmények közül. Tokaj csak rád vár! 

Kihagyhatatlan látnivalók Tokaj városában

Séta Tokaj hangulatos városában

Tokaj a Tisza és a Bodrog találkozásánál, a Kopasz-hegy lábánál fekszik. Ahhoz, hogy igazán érezzük Tokaj hangulatát, érdemes a városban tenni egy sétát, hogy feltérképezzük a város pincészeteit, szobrait, múzeumait, és természeti kincseit. 

Tipp! A Hősök terén a Tokaj feliratnál is fotózkodhatunk, ezt szinte vétek lenne kihagyni egy tokaji látogatás során. 

Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények
Szelfipont

Tokaji Múzeum

A Tokaji Múzeum Tokaj központjában található, állandó tárlata bemutatja Tokaj város és Hegyalja évezredes történetét, a Tokaji-hegy élővilágát, Béres Béla ikongyűjteményét, illetve a Tokaji Vár feltárása során előkerült régészeti leleteket. Az épület alatti pincében közelebbről is megtekinthetjük a bortároláshoz kapcsolódó eszközöket, emellett a múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak.

Világörökségi Bormúzeum

A Tokaji Múzeum egyik telephelye a 2000 nm-es, 4 szintes Világörökségi Bormúzeum. Az interaktív kiállítás bemutatja a Tokaji borvidék ismert borait, és a borhoz kapcsolódó munkákat, hagyományokat. A múzeum a gyerekek számára is tartogat érdekességeket, egynapos családi kiruccanás alkalmával is érdemes felkeresni. 

Jézus szíve templom

A neoromán stílusban épült templom Tokaj belvárosában található, annak a 11. században épített templom helyére épült, amelyet a tatárjárás, és egy tűzvész után többször is újjá építettek és felújítottak, ám 1909-ben teljesen lebontottak. A főoltár, a szószék, a keresztelőhely, és az oltár domborművei Josef Riefesser szobrászművész keze munkáját dicsérik. A templom különlegessége a kórus felett található kép, melyet tokaji művésztanárok készítettek. 

Bacchus-kút

Bacchus ókori római isten, a bor és a mámor istene, aki a legenda szerint termékenységet hozott a földekre, és a borkészítés tudományát tanította. A Bacchus-kút Tokaj városközpontjában, a Kossuth téren található, a hordón, amelyen Bacchus ül, Tokaj város címere található. 

Érdekesség! A Szent István király szobor szintén a Kossuth téren található, talapzatán Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből: „Tokaj szőlőveszszejin nektárt csepegtettél” idézet olvasható. 

Tisza-híd

A Tisza-hídról érdemes tudni, hogy ez az egyik legrégebbi híd, amely a Tisza fölött halad át. A mai hidat 1959-ben adták át, a korábban itt álló, 16. században épült hidat, és annak utódját is elpusztították, illetve megrongálták. A hídról gyönyörű kilátás nyílik a Bodrogra és a Tiszára, egy tokaji kirándulás során kihagyhatatlan program egy séta a híd környékén. 

Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények
Tisza-híd, kilátás a Finánc-dombi kilátóról

Kirándulás és túra Tokajban

TV-torony

A 112 méter magas Tv-torony a Kopasz-hegyen épült Tokajban, és bár sok már toronnyal (pl. pécsi TV-torony) ellentétben ez a torony kilátóként nem üzemel, érdemes felkeresni, ugyanis a tövéből bámulatos kilátás nyílik az egész Hegyaljára és az Alföldre. A panoráma szerelmeseinek ideális célpont, ráadásul kutyával is nyugodtan érkezhetünk. 

Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények
Háttérben a TV-torony

Finánc-dombi kilátó

A TV-toronyhoz hasonlóan a Finánc-dombi kilátó környéke is kutyabarát kirándulóhely, utóbbihoz a Tisza-híddal szemben lévő lépcsősoron tudunk felkapaszkodni. A kilátóból láthatjuk a Bodrogzug és a Zemplén vonulatait, illetve a tokaji szőlőskerteket.

Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények
Finánc-dombi kilátó

Tanösvények Tokaj városában

A Nagy Kopasz-hegy Tokaj felől két úton is megközelíthető. A Borostyán tanösvényen haladva megismerhetjük a környék növény- és állatvilágát (a gyapjas Őszirózsa hazánkban már csak itt él), megkóstolhatjuk a helyi borokat, elhaladunk a Lencsés-völgyi bánya mellett, a piros jelzést követve pedig a Szeles-tetőre érünk. 

A Szőlő tanösvény a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok tanösvénye, amelyet végigjárva megismerhetjük a történelmi birtok mindennapjait, a tokaji szőlőfajtákat, illetve a szőlőtermesztési munkákat.

Biciklitúra Tokaj környékén

A Tokaji borvidéket érdemes két keréken is bejárni, útközben megismerhetjük a régió természeti kincseit, és műemlékeit. Választhatunk hosszabb vagy rövidebb útvonalat is attól függően, hogy gyakorlott kerékpározók vagyunk-e, vagy gyerekekkel vágunk-e neki az útnak. A legnépszerűbb útvonalak az Alsó-Zempléni Kerékpár Főútvonal (22,5 km), a Kalandos útvonal (14,8 km), az Erdős útvonal (10,2 km), és a Borúti útvonal (16,5 km). 

Kajak-, és kenutúra a Tiszán

Egy vízitúra Tokaj közelében kellemes szabadidős program azok számára, akik örömmel megismernék Tokaj Tisza-szakaszát 2 személyes túrakajakokban, vagy 4 személyes túrakenukban ülve. Evezés közben érdemes több helyen is kikötni, mert a környék számos turisztikai látnivalót tartogat. Fantasztikus élmény a sport és természet kedvelőinek, ráadásul a közelben motorcsónakos kirándulásra is van lehetőség. 

Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények
Motorcsónakok sorakoznak a Tiszán

Programok és gasztroélmények

Sétahajózás a Bodrogon és a Tiszán

A menetrend szerinti sétahajójárat 50 perces útja során a Bodrog folyón halad Tokaj városa mellett, ott visszafordul, majd a Tiszán a strandig megy, és ugyanott köt ki, ahonnan a hajó indul. 

A hajó a közúti híd alatti nagy parkolótól indul, a jegyeket a helyszínen a hajón, vagy a weboldalon elővételben kedvezményesen is meg lehet vásárolni. (Infó: 06-47-552-187).

Tokaj és környéke látnivalók: Programok, túra és gasztorélmények
Tisza-part

Fürdés a Tutajos Beach homokos strandján

Lassan mélyülő vízparttal, és homokos-füves stranddal várja a fürdőzni vágyókat a Tutajos Beach, amely a hegy lábánál terül el. A 15 méter hosszú part a családok és a baráti társaságok kedvence, a strand területén öltöző, büfé, és biciklitároló is van, ráadásul napágyak bérlésére is van lehetőség. Aki sportolni is szeretne a pancsolás mellett, annak érdemes kipróbálni a röplabdapályát, a lábtengót, és a focipályát, a legkisebbeket pedig játszótér várja. 

Gasztroprogramok Tokajban

A Tokaji borvidéken egy-egy kirándulás során kihagyhatatlan program a borkóstoló, amelyen számos pincészetben részt vehetünk. A helyi éttermek nem csak helyi borokkal várnak bennünket, érdemes a finomabbnál finomabb fogások közül is válogatni, amelyekhez remekül passzolnak a borvidék borai.

Helyek, amiket ajánlunk:

Borászatok, pincészetek

Felsorolni is nehéz, hány remek pincészet és borászat található ezen a környéken. Vannak közöttük kisebb, családi borászatok és egészen nagy birtokok is, mutatunk pár kedvencet.

Patrícius Borház, Bodrogkisfalud

Mesés kilátás nyílik a Várhegy-dűlőn épült Patrícius Borházból, ahol borkóstolókat, birtoklátogatást és nyáron pikniket is szerveznek.

Füleky Pincészet és Kúria, Bodrogkeresztúr

A gyönyörűen felújított és restaurált 18. századi barokk stílusú Füleky-kúria és Borászat Bodrogkeresztúr központjában található. Jelenleg szállás- és rendezvényhelyszínként (borvacsorák, bórkostolók stb.) funkcionál, de ha “csak” bort vásárolnánk, akkor is mindenképp érdemes megállni a különleges épületnél. Igazi időutazás sétálni a több százéves falak között, hiszen egyes részletek (pl. a lépcsők) eredeti állapotukban tekinthetők meg. 

Érdekesség: A történelmi környezetbe harmonikusan illeszkedik a környékbeli kőből épült modern borászati feldolgozó, mely megnyerte az „Év Ipari Épülete 2011” címet.

+ 1 érdekesség: Búzavirág Alapítvány, Vámosújfalu

Fedezd fel Tokaj környékének látnivalóit!

Szent Teréz kápolna, Tarcal

A Szent Teréz kápolna a Henye-domb tetején található, alaprajza ovális, barokk stílusban épült 1749-ben. Gróf Grassalkovich Antal ajándéka volt Mária Teréziának, hálából az adományaiért. A kápolna épületén nyomot hagyott a második világháború, megrongálták és kifosztották, első felújítására az 1980-as években került sor, ekkor egy jó minőségű út is épült a kápolna köré. Teljes körű felújításon 2015-ben esett át az épület. Minden évszakban érdemes felkeresni. 

Áldó Krisztus szobor, Tarcal

A monumentális méretű, 8,5 méter magas és 50 tonnás Áldó Krisztus szobor 2015 óta várja azokat az érdeklődőket, akik megtekintenék Európa legnagyobb Jézust ábrázoló szobrát. A szobrot öt hatalmas gránitdarabból készítették el, a hozzá vezető sétányon érdemes többször is megállni, és gyönyörködni a környező hegyekben, a szőlőtáblákban, és a közeli Tarcali bányató vizében. A szoborhoz felsétálhatunk a sétányon, és egy meredek lépcsősoron is. A kihelyezett pihenőpadoknál akár piknikezni is lehet. 

Tarcali bányató, Tarcal

A Tarcali bányató Tokajtól mindössze 10 perces autóútra található, a Nagy-Kopasz-hegy lábánál. A tavat majdnem teljesen körül lehet sétálni, gyalogosan az Áldó Krisztus szobortól is megközelíthető. A bányatavat források táplálják, türkizkék vizével bámulatos látványt nyújt, évente több ezren keresik fel. Aki szeret fotózni, annak mindenképpen érdemes fényképezőgépet hoznia, de a tó környéke már önmagában is kellemes kikapcsolódást ígér. Minden korosztály számára remek program. 

Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont, Tolcsva

A Szirmay-Waldbott kastély látogatóközpontként működik, emellett gyakran az otthont kulturális rendezvényeknek is. Termeit okostelefonra ingyenesen letölthető audioguide-os vezetéssel lehet bejárni. A kiállítások megtekintése közben megismerhetjük a Szirmay és a Waldbott családok történetét, megtekinthetjük a dísztermet, a női szalont, a férfi szalont, és a korhűen rekonstruált könyvtárat.  A kastély felkeresése esős időben is remek program, a parkolás pedig ingyenes. 

Cím: 3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 37.

Helia-D Herba-kastély, Tolcsva

A barokk stílusú Helia-D Herba-kastély 1659-ben épült, az épületben több kiállítás és program is várja a látogatókat. Bepillanthatunk a magyar kozmetika történetbe, illetve a gyógynövények és a kozmetikum készítés világába, és akár egy régi parfümös üvegcsét, és egy-egy szépítő eszközt is megnézhetünk közelebbről. 

A kozmetikai műhelyben szakértői segítség mellett tokaji aszús arckrém, vagy furmintos szappan készítésére is van lehetőség. A kastély, és a kastélypark felkeresése hangulatos időtöltés, érdemes több órát rászánni. 

Cím: 3934 Tolcsva, Szent Imre u. 4.

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, Tolcsva

Az egykori Constantin házban található múzeumban a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt korhű eszközökkel ismerkedhetünk meg.

Cím: 3934 Tolcsva, Kossuth Lajos út 32.

Disznókő-kilátó

Mezőzombor közelében, a Disznókő Birtokon található a klasszicista filagóriára emlékeztető kilátó, ahonnan 360 fokos panoráma nyílik a szőlőbirtokra és a környező dombokra. A hófehér építményt a Lónyay család emeltette a 18. században, a 228 méter magas Király-tető közelében.

Kincsem Kastély Tolcsva

A Tokaji Borvidék híres történelmi dűlőjén, egy dombtetőn áll a Kincsem Kastélyként ismert bájos régi épület. A XIX. század végén borháznak építette báró Waldbott Frigyes és családja. A Kincsem kastély jelenleg szálláshelyként, rendezvényhelyszínként működik, az érdeklődőknek szívesen megmutatják az épületet.

Bortó, Mád

A Bortó Tokajtól 15 km-re fekszik, és mindenképpen érdemes ellátogatni ide azoknak, akik szívesen horgásznának a gazdag halállománnyal rendelkező tóban. A Zempléni-hegység lábánál fekvő tó természetesen azoknak is ideális úti cél, akik kirándulni, vagy csak pihenni szeretnének az egykor szőlőöntözésre használt tó vizénél. 

A tó vize nyáron is kellemesen hűvös, ezért a fürdőzők nagy kedvence, emellett a Bortó körüli kerékpáros és túraútvonalat is érdemes végigjárni. 

Panoráma Kilátó-Pont, Bodrogkeresztúr

A bodrogkeresztúri kilátó a település feletti hegyen áll, egy kőből készült korong, amelynek egy fém iránytű van a közepén. Mindössze 40 cm magas, ennek ellenére pazar kilátás nyílik innen a Zemplénre, a Bodrogra, a Tokaji-hegyre, és Mád településre. Kirándulás közben akár piknikezésre is van lehetőség a kihelyezett asztaloknál, és padoknál, illetve szalonnát is lehet sütögetni. Kutyabarát hely, négylábúakkal is érdemes felkeresni. 

Hello Wood installáció – in memoriam Fülöp

Aki egyszer is áthaladt nyáron Bodrogkeresztúron, biztosan feltűnt a rengeteg gólya és gólyafészek, amely a főutcán sorakozik. Nos, a gólyák valóban kedvelik a Bodrog-parti települést, közöttük is a leghíresebb, Fülöp már emlékművet kapott. A 2018-ban elpusztult madár 13 éven keresztül élt Bodrogkeresztúron és még télen sem hagyta el lakóhelyét. A tiszteletére készült HelloWood-installáció, a „Bodrogólya” a főút mentén, a Hétvezér emlékpark mellett található.

Bodrogólya

Tájház, Erdőbénye

Az erdőbényei Tájház épületében megismerkedhetünk a helyi lakosság számára megélhetést adó foglalkozásokkal (kőfaragás, fafaragás, kádármesterség), és az ehhez kapcsolódó eszközökkel, szerszámokkal. Érdekesség, hogy ezek a mesterségek apáról fiúra öröklődnek ma is a településen. A Tájház felkereséséhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Erdőbényei Bányató, Erdőbénye

Az Erdőbényei Bányató a 230 méter magas Mulató-hegyen fekszik, ideális kirándulóhely azoknak, akik pihenésre és feltöltődésre vágynak. Sokan horgászni járnak a bányatóhoz, míg mások inkább csak gyönyörködnek a helyenként 20 méter mély tó türkizkék vizében. A vízpartról mesés kilátás nyílik a környező helyekre, évente több ezer turista jár erre. A környék kutyabarát, ráadásul a tó a legközelebbi távolsági buszmegállótól csak 1 km-re fekszik. 

Filagória-kilátó, Mezőzombor

A Filagória-kilátó, más néven Disznó-kő kilátó egy klasszicista stílusú, négy oszlopos építmény, amelyet a Lónyay család épített a 18 században. A kilátó egy 230 méter magas dombon áll, rajta állva 360 fokos körpanorámában gyönyörködhetünk. A kilátó felkeresése és a parkolás ingyenes. 

Világörökségi kapuzat, Szerencs

A Világörökségi kapuzat a Tokaj-hegyaljai borvidék bejárata. A két ötszintes, 18 méter magas, terméskővel borított építmény közül az egyik torony kilátóként funkciónál. A fogadóépületben érdemes megtekinteni a fotókiállítást, a felfelé vezető lépcsőnél pedig tablók mutatják be a térség történelmét. A kilátó tetejéről bámulatos kilátás nyílik a közeli hegyekre és szőlőültetvényekre. A parkolás az építmény mellett ingyenes. 

Rákóczi-vár, Szerencs

A Rákóczi-vár a 16. század végén épült, ez a térség legfiatalabb vára. Az épületben megtekinthető a Zempléni Múzeum történeti kiállítása, amely Rákóczi Zsigmond életútját mutatja be, illetve érdemes megnézni a 400 000 darabos képes levelezőlap gyűjteményt, és a 35 000 darabos ex libris gyűjteményt is. 

A gyerekeket általában a várról készült makett érdekli legjobban, a makett a vár 17. századi állapotát mutatja. A vár felkeresése után a parkban, és a tóparton is sétálhatunk egyet.

Szállást keresel Tokaj környékén?

Itt tudsz nézelődni és foglalni >>


Többnapos kikapcsolódást tervezel, és szívesen ellátogatnál Miskolcra is, miközben Tokaj felé utazol? Miskolc látnivalóit és Lillafüred programjait a családdal és a barátokkal is érdemes felfedezni, majd megkoronázhatjátok a kirándulást Tokaj látnivalóival, borkóstolóival és hangulatos programjaival!  

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.