Türr István-kilátó, Sugovica sétány – Vízparti élmények Baján

Türr István-kilátó

Baja legkedveltebb sétaútja kétségtelenül a Sugovica sétány, amely mellett több híres helyi látványossággal is találkozunk. A folyó melletti korzó áthalad a közkedvelt Sugovica strandon is, ahol a homokban gázolva igazi tengerparti hangulat lesz úrrá rajtunk. S végül az ártér fái között vár az impozáns Türr István-kilátó, amelynek tetejéről a Duna legmegkapóbb panorámáját pillanthatjuk meg.

Vízparti séta a bajai Türr István-kilátó környékén

Baja rövid története

A város életében már kezdetektől szerepet játszott a víz, ugyanis Baja a honfoglalást követően fontos folyami átkelőhellyé vált. A település fejlődése a török hódoltság alatt sem lassult, ezen időszakban jelentős erődítmény és kikötő épült, sőt mecset és fürdő is készült ekkor.

A város népessége a török kiűzése után a horvát és a szerb, majd a német betelepülőknek köszönhetően emelkedett meg ismét. Így jött létre a mai sokszínű nemzetiségi és vallási összetételű Baja lakossága.

Tipp: Ha a közelben kirándulunk, mindenképpen érdemes feltérképezni Gemenc kincseit is!

A Sugovica hangulatos sétányai

Baja városának egyik meghatározó tájképi eleme a Sugovica. A csendesen folydogáló víz partján lévő vendéglátóhelyek nyaranta mindig megtelnek élettel, de a folyó melletti sétányok is a városlakók és a turisták nagy kedvencei.

A Sugovica, vagy más néven Kamarás-Duna a Duna egyik mellékága, amely Baja belvárosát színesíti. Az egyik legenda szerint a folyóág egy gazdag vízimolnár Súgó Vica nevű lányáról kapta a nevét, de valószínűbb, hogy a szláv „sugava voda” (romlott, piszkos víz) után ragadt rá a folyóra, mivel összeköttetésben van a Dunával, s ezért régen minden szemét és korhadék átvonult rajta.

A Sugovica sétányon kívül a Petőfi-szigeten és a Pandúr-szigeten is találhatóak még sétautak, amelyek mentén szintén a Sugovicát, vagy éppen a Dunát csodálhatjuk meg.

Sugovica

A Türr István-kilátó, és Baja legszebb sétánya

A Türr-kilátóhoz vezető turistautat és a folyó mellett, a homokban haladó Borbíró Ferenc sétányt együttesen szokták Sugovica sétányként emlegetni. A páratlan szépségű útvonal a Petőfi-szigeti közúti hídtól egészen a Türr-kilátóig vezet, kb. 2 kilométer hosszan. A parti sétány az egykori polgármester, Borbíró Ferenc nevét viseli, aki meghatározó szerepet töltött be a város életében.

A korzó áthalad a közkedvelt Sugovica strandon is, majd az ártér fái között érkezik meg a kilátóhoz. A sétaút mentén olyan érdekes látnivaló kapott még helyet, mint a Bajai Víziszínpad vagy a kagylót mintázó kávézó. (Az utóbbiban szívesen látják a négylábú vendégeket is!)

Az útszakasz végén a Sugovica és a Duna találkozásánál áll a 13 méter magas különleges szépségű épület, amely a város híres szülöttjének, Türr Istvánnak a nevét viseli. A bástyaszerű építményt a szabadságharcos halálának 30. évfordulóján adták át a nagyérdeműnek. A kilátó meghódításáért pedig a lélegzetelállító panoráma a jutalmunk.

A Türr István-kilátó szomszédságában található még egy Halászati Mini Skanzen, ahol a környéken az egykor leggyakrabban használt halászati eszközöket, és a tanyasi élet egyéb tárgyait tekinthetjük meg.

A kiállításon kívül kézműves foglalkozásokkal és a dunai gasztronómiai hagyományok felelevenítésével is várják az ide érkezőket.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.