Kirándulást tervezel? Ez a 15 hungarikum szuper csodahelyekkel ajándékoz meg!

Szívesen kirándulsz az ország legszebb részein, és nyitott vagy a rendhagyó élményekre? Akkor ez a gyűjtemény biztosan megmozgatja majd a fantáziádat, ugyanis a következő szabadidős programokat hungarikumok köré szerveztük. Az alábbi 15 hungarikum garantáltan káprázatos csodahelyekkel ajándékoz meg! 

Mik azok a hungarikumok?

Vannak olyan hungarikumok, amelyeket szinte biztos, hogy azonnal meg tudnál nevezni, mert egyértelműen a magyarságra jellemző egyediségnek tartjuk őket. Ilyen például a pálinka, a szegedi fűszerpaprika, és a gulyásleves.

Mielőtt azonban útnak indulnál, hogy sorban felkeresd azokat a helyeket, amelyekhez hungarikumok kötődnek, érdekességként pontosítsuk, hogy milyen feltételekkel lehet valamiből hungarikum. A 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról úgy fogalmaz: 

„hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

15 hungarikum, amely valódi csodahelyeket tartogat számodra

Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

Az első kalocsai paprikamalom 1861-ben épült, és gőzgép hajtotta. Később már sokkal modernebb malmok épültek, sőt, a dunai vízimalmok száma is jelentős volt. Az oltalom alatt álló paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet, a kalocsai paprika íze édeskés, gyümölcsös, a színe mélyvörös. 

Tipp! Ha közelebbről is megismerkednél a kalocsai fűszerpaprikával, látogass el Kalocsára, és keresd fel a Paprika Múzeumot! Az Érsekkert, és az Érseki Palota szintén bakancslistás helyek, ahogyan a közeli Hajós is.  

Magyar akác

Az akácültetés megköti a mozgó homokot, és kiemelkedő szereppel bír a felerősödő elsivatagosodás elleni küzdelemben. A magyar akár a magyar táj jellegzetes eleme, emellett kiváló minőségű mézet köszönhetünk neki. A magyar akácméz szintén hungarikum.

Tipp! Az akácnak egészen jellegzetes, egyedi illata van, amelyet ezer más illat közül is fel lehet ismerni. Rügyfakadása március vége és május közepe között történik. Ha akácfákat szeretnél látni, a Pilisi Parkerdőn belül a legtöbb akácost a Gödöllői-dombságban találod, de Budapest területén, és a Pilis és a Visegrádi-hegység lábainál fekvő falvak körül is találsz akácosokat. 

hungarikum
Akácvirág

Egri Bikavér

Ha a jellegzetes hazai vörösborokra gondolsz, valószínűleg az elsők között jut eszedbe az Egri Bikavér, amely Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora. 

Tipp! Bár az Egri Bikavér az egész országban kapható, ha stílusos szeretnél lenni, akkor Egerbe látogatsz, hogy egy hangulatos esti borozgatás során koccints vele. Eger rengeteg látnivalóval vár, Szépasszonyvölgy, a vár és a Dobó tér a legnépszerűbb célpontok, a tér körül ráadásul számos pincészet teraszán lehorgonyozhatsz. 

Hévízi-tó

Igazi hungarikum a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelynek különlegessége, hogy vize egy 38 méter mély barlangból fakad, és állandó áramlásban van. A tó vizét gyógyászati célokra használják, mert jótékonyan hat a szervezetre.

Tipp! Hévízen tervezel kikapcsolódást? A város igazi csodahely! Ismerkedj meg a sétálóutcával, keresd fel a római kori romkertet, vagy csak biciklizz a tó közelében egyet, hogy közelebbről is felfedezhesd a környéket!

hungarikum
Hévízi gyógytó

Halasi csipke

A halasi csipke elkészítése hófehér, leheletfinom cérnával történik, és nagyon aprólékos, ennél fogva időigényes munka. A csipkevarrás technikája nemzedékről-nemzedékre száll, a művészi darabokból kapott már ajándékba II. Erzsébet brit királynő, Bush volt amerikai elnök felesége és II. János Pál pápa is.

Tipp! Ha Kiskunhalason kirándulsz, feltétlenül látogass el a Kiskunhalasi Csipkemúzeumba, amely 2 állandó kiállítással vár. Amennyiben belefér az idődbe, sétálj egyet a gyönyörű környezetben fekvő Kiskunhalasi Sós-tó partján is. Igazi csodahely! 

hungarikum
Csipkemúzeum Kiskunhalason

Hollókő ófalu és környezete

Hollókő hagyományai, hangulata és épületei azonnal belopják magukat a látogató szívébe a fatornyos, zsindelytetős katolikus templommal, a dombon magasodó várral, és a palóc parasztházakkal. Kipróbálnád a szövést, vagy a fazekasságot? Itt arra is van lehetőség! 

Tipp! Egynapos kikapcsolódáshoz Hollókő igazi jolly joker. Ha itt jársz, a vár és az ófalu utcácskái mellett keresd fel a Kertek-alja tanösvényt, a Palóc babamúzeumot, és az Oskolamester házát!

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Európa legnagyobb összefüggő füves pusztája, biológiai sokféleségét a pásztorok munkája révén őrizte meg. A Park szigorú védelem alatt áll, ismertebb tanösvényei a Hortobágy-halastavi tanösvény, a Malomházi Tanösvény, és a Szálkahalmi tanösvény.

Tipp! Egy kirándulás a Hortobágyon minden korosztály számára remek program. A környéken vár a Kilenclyukú híd, a Hortobágyi Madárpark, a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont, a Hortobágyi Vadaspark, a Pusztai Állatpark, és a Hortobágy-halastavi Kisvasút

Pécs ókeresztény temetője

A földalatti sírkamrák és emlékkápolnák a késő római kori Európában élt keresztény közösségek hitéről, kultúrájáról és civilizációjának gyökereiről mesélnek a látogatóknak. A Cella Septichora Látogatóközpont – Ókeresztény Mauzóleum Magyarország legjelentősebb ókeresztény temető együttese, amely építészetének és falfestészetének köszönhetően 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi helyszínek közé. 

Tipp! Egy pécsi városnézést érdemes kiegészíteni kirándulással is, annál is inkább, mert a Mecseki Parkerdő, a Havi-hegy és Idrisz Baba Türbéje is remek úti cél. 

Az Aggteleki-karszt barlangjai

A magyar állam területéről Aggteleken 273 barlang nyílik, jelentős a térség régészeti, őslénytani, geológiai és biológiai értéke is. A leghíresebb barlangrendszer a Baradla-Domica barlangrendszer, az aggteleki illetve jósvafői rövidtúra, és a vörös-tói középtúra nagyon népszerű a látogatók körében. A hatalmas termekben függő-, és álló cseppkövek, cseppkőoszlopok, és cseppkőzászlók között vezet az út.

hungarikum
Baradla-barlang

Tipp! Aggtelek már önmagában is csodahely, a barlanglátogatás mellett az Aggteleki-tó, a Medve-sziklák, és az Ördögszántás felkeresése se maradjon ki a programból, ahogyan a Rudabányai bányató is mesés látványt tartogat. 

Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra

A bükkaljai kőkultúra felkarolja a kő jelentőségét a tájgazdálkodásban, a kőfaragó művészetet, a bükkaljai barlanglakásokat, a kőbújókat, és a borospincéket. A szomolyai kaptárkövek 132 fülkével várják a látogatókat, akiket egy információs táblákkal gazdagított tanösvény vezet végig a sziklaképződményeknél. 

Tipp! Ha Szomolyán kirándulsz, feltétlenül látogass el Noszvajra is, ahol megnézheted a puha kőzetbe vájt barlanglakásokat, amelyek a letűnt paraszti kultúra kincsei. 

hungarikum
Barlanglakások Noszvajon

Tiszavirág és tiszavirágzás

A tiszavirág egy rövid életű kérészfaj, amely a folyó üledékében tölti hároméves lárvaéletét, majd a lárvák felbukkannak a folyó medréből és itt élik le pár órás felnőtt életüket. A tiszavirág látványos rajzása védett természeti érték, a Tisza hazai szakaszain általában minden évben június közepén gyönyörködhetünk benne. 

Tipp! A tiszavirágzást szakvezetéssel egybekötött szervezett program keretében (pl. Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság), vagy akár egy saját magad által szervezett utazás során is megtekintheted a Tiszán, és mellékfolyóinak néhány napsütötte szakaszán.

Fertő kultúrtáj

A Fertő-tó környéke igen gazdag természeti értékekben, illetve népi építészete is jelentős. 18-19. századi kastélyai, a fertődi Esterházy és a nagycenki Széchenyi Kastély izgalmas kulturális kikapcsolódást ígérnek. 

Tipp! A Fertő-tó közelében keresel csodahelyeket? Ne hagyd ki a Taródi várat, a Károly-kilátót, a Várfalsétányt, a Soproni Botanikus Kertet, a Várhely-kilátót, és a Szent Jakab-kápolnát sem! Érdemes a tó környékén biciklitúrát is szervezni, hosszabb-rövidebb útvonalak közül is választhatsz. 

Pannonhalmi Bencés Főapátság

A Szent Márton-hegyre épült Pannonhalmi Bencés Főapátságot 996-ban alapították, hazánk egyik legfontosabb történelmi és egyházi emlékhelye. Több mint 300 ezer kötetes könyvtára, Főapátsági Levéltára (itt őrzik a tihanyi apátság alapító oklevelét) és Arborétuma fontos értékeink. A Főapátság 1996 óta szerepel az UNESCO Világörökségek listáján.

Tipp! A pannonhalmi Lombkorona tanösvény, és a Boldog Mór-kilátó felkeresése mellett ne feledkezz meg arról se, hogy levendulavirágzáskor szinte kötelező program a városba látogatni. 

Budapest – A Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út

Az Andrássy út belvárosi főútként indul, és a Hősök terébe torkollik. Alatta fut Európa elsőként megépített földalatti vasútja. A Budai Várnegyed jelentős építészeti és történelmi értékekkel várja látogatóit, míg a Duna-part mesés kilátással, és Budapest hídjaival vívja ki magának a figyelmet. 

Tipp! Ha közelebbről is megismernéd a Budai Várnegyed látnivalóit, keresd fel a Budavári Palotát, a Halászbástyát, a Mátyás templomot, a Tóth Árpád sétányt, és a Bécsi Kaput. A Tóth Árpád sétányon megfigyelheted a vadcseresznye fasor gyönyörű virágzását is. 

hungarikum
A Lánchíd éjszakai kivilágításban

Tokaji történelmi borvidék kultúrája

A borvidék 27 települést foglal magába, ez a terület volt a világ első zárt borvidéke. Közel 6200 hektáron terül el. A szőlőművelési hagyományok és a terület évezredes egysége miatt a borvidék a világörökség része.

Tipp! Egy tokaji kirándulás során, a környéken érdemes megnézni a Világörökségi Bormúzeumot, a Finánc-dombi kilátót, és a Szerelmi pincesort. 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy bővítsd a tudásodat, és még több látnivalót fedezz fel a hungarikumoknak köszönhetően? Böngéssz a Hungarikum Gyűjteményben! A csodák ugyanis körülöttünk vannak, csak észre kell vennünk őket.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.