Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?

Hogyan töltsünk el Egerben 3 napot

A kérdésre, hogy hogyan töltsünk el 3 napot Egerben, igazán egyszerű a válasz. Kirándulással, kulináris kalandozással, fotózással, fürdőzéssel és városnézéssel. Ha pedig arra is kíváncsiak vagyunk, milyen érzés Egerben élni, érdemes bejárni a tekervényes kis utcákat, bebarangolni a helyi piacot, vagy sétálni egyet az Eger patak partján. Így a város rejtett arcát is felfedezhetjük, telis-tele kulisszatitkokkal, színekkel, illatokkal és hangulatos kalandokkal. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?

Bár a városban akár egynapos kirándulást is érdemes tervezni, a borturizmus és a fürdőzés szerelmeseinek valószínűleg igen kevésnek tűnik majd a pár órás látogatás Egerben. Ahhoz, hogy minden látnivalóra és tervezett programra jusson elegendő idő, célszerű szállást foglalni a belvárosban, vagy a csendesebb külső részeken, így garantáltan nem maradunk le semmilyen ránk váró élményről. 

Lássuk, hogyan használhatjuk ki a rendelkezésünkre álló időt a lehető leghatékonyabban! 

1. nap – Történelmi séta Eger gyönyörű belvárosában

Annak ellenére, hogy Egerben rengeteg a látnivaló, a belváros könnyen bejárható gyalogosan. A látogatásunk első napján így autóba sem kell ülnünk ahhoz, hogy alaposabban is megismerjük a város történelmi kincseit, és legnépszerűbb turistacsalogató látványosságait. 

A körutat célszerű az Egri Bazilikánál kezdeni, az esztergomi bazilika után ez Magyarország második legnagyobb temploma. A Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyházat nem csak kívülről érdemes megcsodálni. Be is mehetünk a kapun, hogy felfedezzük a gazdagon díszített belső tereket. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?
Kilátás a bazilika tetejéről

A templom után utunkat folytassuk a Minarethez. A 40 méter magas épület tetejére 98 csigalépcső vezet fel. És bár a magas lépcsők megmászása igen nagy kihívás, gyönyörű kilátás nyílik a városra. Aki nem jól viseli a bezártságot, annak a Minaret felfedezését nem ajánljuk, a torony belseje kellemetlenül zárt. 

A Minarettől csupán 7-8 perces sétára van a Dobó István tér. Itt található a Dobó István-szobor, a Minorita templom és a Városháza is. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?
Dobó István szoborcsoport (Stróbl Alajos, 1907)

Tipp! Mielőtt folytatnánk a város felfedezését, megebédelhetünk a Macok Bisztróban vagy a Pizza Brumbrum Világbéke büfében, mindkét helyen elképesztő gasztroélmények várnak. Vargányás vadmalacleves, Bikavéres marhapofa, Fogasfilé karfiolvariációval. Soroljuk még? 

A Dobó István térről megcsodálhatjuk Eger várának falait, majd 10 perces sétával a helyi szuvenír boltok és borozók között haladva el is érünk a várhoz. A várra érdemes akár az egész délutánt rászánni, hiszen a várudvar, a Dobó István Vármúzeum, a püspöki székesegyház maradványai, a vártörténeti kiállítás, a Hősök terme, a Börtönmúzeum és az Egri Csillagok Panoptikum felfedezése legalább 3 órás elfoglaltságot jelent. 

Érdekesség! A vár egyik fülesbástyájánál lévő fa alatt megtekinthetjük Gárdonyi Géza sírját is. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?
Az egri vár bejárata

A nap végén egy remek vacsora vár ránk az 1552-ben, amely a várban található. A kiváló borok mellett ízletes előételekkel, levesekkel és főételekkel vesz le a lábunkról az étterem. 

2. nap – Az Érsekkert és Szépasszonyvölgy felfedezése

Az egri kikapcsolódás második napjának reggelét kezdjük az Érsekkert felfedezésével. Ez Eger legnagyobb parkja, amit az Érsekség korábban vadászterületeként használt. A kertben található az Érsekkerti szökőkút, az Érsekkerti dísztó, és több díszes kapu, illetve itt áll a Gárdonyi Géza Egri csillagok emlékpad is. 

A park bejárása nagyjából 1-1,5 órát vesz igénybe. Innen néhány perces sétára fekszik a Török Fürdő, amely wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal vár. Ha még nem jártunk itt, szánjunk legalább néhány órát a fürdőzésre, és nézzük meg közelebbről a 200.000 aranymozaikból álló kupolát, amely a fürdő védjegye. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?
Eger Termál

A nap második részét szánjuk az egri borvidék leghíresebb helye, Szépasszonyvölgy megismerésére. A hangulatos boros pincék finom ételekkel és borokkal várják a családokat, baráti társaságokat, és romantikázni vágyó párokat. A völgyben több mint 150 pince található, ahol megízlelhetjük az Egri Olaszrizling, az Egri Leányka, vagy akár az Egri Bikavér zamatát. 

Érkezéskor megebédelhetünk a Butykos Kisvendéglőben, távozáskor pedig vacsorázhatunk egyet a Legényfogó Kisvendéglőben. Mindkettő magyaros ételekkel várja látogatóit a Szépasszony-völgyben! 

3. nap – Felejthetetlen nap a Gyógyvizek Völgyében

Az egri látogatás harmadik napjának első felében érdemes ellátogatni a Gyógyvizek Völgyeként emlegetett völgybe, amely a Mátra és a Bükk között fekszik. Egerszalók, Demjén, és Egerszólát gyógyfürdőkkel és borkóstolókkal vár bennünket. A Demjéni Termál völgy, a kaptárkövek, barlangok és az Egerszalóki Barlanglakások felkeresése bakancslistás program Eger környékén.

Az élményekben gazdag nap végén térjünk vissza Egerbe, és koronázzuk meg a háromnapos kikapcsolódást egy késői ebéddel a Fúzió Pincebár és Pincészetben, amely a Csiky Sándor utcában található. 

Innen csak néhány perces sétára fekszik a népszerű Egri Road Beatles Múzeum, amely a Kelet-Közép Európai régió egyetlen Beatles gyűjteménye, és közel 2000 tárgyi emléket számlál. Aki kedveli az együttes zenéjét, annak nagy élmény lesz közelebbről is megnézni az eredeti sajtótermékeket, ruhadarabokat, maketteket, limitált kiadásokat, és a zenekar kedvenc hangszereinek mását. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?

A nap végén érdemes egy könnyű sétát tenni Eger kivilágított belvárosában, esetleg megihatunk egy-egy pohár bort a főtér közelében található hangulatos borozók egyikében. Így lesz teljes egy háromnapos egri utazás. 

Látnivalók a környéken

Ennyi program és látnivaló után talán azt hihetnénk, hogy már mindent láttunk Egerben és a város környékén, de ez közel sincs így. 

A közelben fekszik Szilvásvárad, ahol a Szalajka-völgy mindenképpen bakancslistás célpont, de Bogács, Mezőkövesd, Noszvaj, és Cserépfalu is számos programmal várja a látogatókat. A barlanglakások, tanösvények, sétányok, múzeumok és kilátók meggyőznek arról, hogy Eger környéke igen gazdag a látnivalókban. 

Szalajka-völgy (fotó: Tasi Zsolt)

Ezek után pedig garantáltan nem marad megválaszolatlan a kérdés: Vajon hogyan töltsünk el 3 napot Egerben?  

Szállást keresel Egerben?

Itt tudsz körülnézni és foglalni >>

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.