Misztikus holdbéli tájjal vár Mátranovák kincse, a Fehérszék

Fehérszék Mátranovák

A Mátranováktól mindössze 2 kilométeres sétára fekvő Fehérszék rendhagyó látványosság, a fehér felszínen barangolva úgy érezhetjük, mintha a Holdon tennénk egy sétát. A környék egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kirándulók körében, hiszen sokan saját szemükkel szeretnék látni ezt a nem mindennapi helyszínt.

Fehérszék – holdbéli táj a Mátrában

Kirándulás Mátranovák kincseihez

Mátranovák a Mátra hegyei között rejtőzik, a Felső-Tarnai dombság kistáj része. A település egy völgyben fekszik, lankás domboldalainak, meredekebb hegyfalainak, szélesedő vizenyős területeinek és más természeti kincseinek köszönhetően a falu kedvelt kirándulóhely.

A környék legkülönlegesebb látnivalója egy kopár hegyoldalon található riolittufa-mező, amely a völgyet határoló déli hegygerinc keleti végén helyezkedik el.

A mátranováki Fehérszék kevésbé a neve miatt, inkább a megjelenésének köszönhetően került a kirándulók bakancslistájára, ugyanis a hely rendhagyó forma-, és látványvilága semmihez sem hasonlítható, már-már holdbéli sétaélményt ígér.  

Fehérszék, a mátranováki riolittufa

A Fehérszék Mátranovák központjától 2 kilométerre fekszik, sokan „bad land” névvel illetik. Ennek jelentése rossz föld, ami ebben az esetben arra utal, hogy ez egy nagy kiterjedésű, növényzet nélküli felszín, amely a mezőgazdaság számára is használhatatlan.

A fehér felszínű területen olyan laza szerkezetű a kőzet, hogy könnyedén áldozatául esett az eróziós folyamatoknak. A víz eróziós munkájának köszönhetően árkok, vízmosások és kúpok tarkítják a felszínt, mert a laza riolittufákat a csapadék könnyen meg tudta bontani. A barázdákból egyfajta hálózat alakult ki, így a terület ennek, és a gyér növényzetnek köszönhetően igen különleges, mintegy kopár, holdbéli helyszínnek látszik. Nem tudni, hogy az eredeti növényzet emberi vagy természetes hatások miatt semmisült-e meg.

Mátranovák mellett valóságos holdbéli táj várja a látogatót, meredek, mély árkokkal, maradékgerincekkel, legömbölyített riolitkúpokkal, különleges látvány- és formavilággal.” – írta olvasónk, Kovács Zoltán (Csodahelyek Magyarországon Facebook csoport).

„Mátranováki fanyűvő” – A Fehérszék Loch Ness-i szörnye

Bár Mátranovák legendás lénye nem vízben él, éppen olyan egyedi, mint a Loch Ness-i szörny. A hely képzeletbeli lakója a „mátranováki fanyűvő”, amely egy furcsa szőrös lény, aki az erdőben él. Akik látni vélték, azok arról számolnak be, hogy egy görnyedt, négykézláb közlekedő ősemberszerű alak, aki fehér színű, és éjszaka jelenik meg.

Hogyan kapcsolódik a fanyűvő Fehérszékhez? A környékbeli erdőkben több olyan fa is található, amely magasan és furcsa helyzetben tört ketté. Úgy tartják, hogy ez egyértelműen a fanyűvő számlájára írható.

Bár a mesebeli lény nyilvánvalóan nem létezik, a terület szépsége vitathatatlan. A különleges vidéket a fehér környezet és a panoráma miatt feltétlenül érdemes felkeresni.

Fehérszék Mátranovák

Fehérszék megközelítése

Fehérszéket Mátranovákról a Dózsa György utca felől lehet megközelíteni. Az út végén egy tájékoztató tábla hívja fel a figyelmet a riolittufa formációra, innen kényelmes, 20 perces sétával elérhető a hegygerinc.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

A Hold után a Marson is sétálnál? Vár Gánt!

A Bauxitföldtani Park területén létrehozott sétaösvényen a földtörténeti korok hátrahagyott emlékeivel találkozhatunk. A bányászatnak köszönhetően felszínre került színek, rétegek, alakzatok elvarázsolják a látogatókat, a dolomit sárgás-pirosas színárnyalatai különleges látvánnyal ajándékoznak meg. Olyan élmény, mintha a Marson tennénk egy sétát.

A tanösvény hossza 1459 méter, egy útbaigazító és további 13 tábla segíti a tájékozódást, és a bauxitbányászat alaposabb megismerését.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kovács Zoltán

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.