Hajós – pincefalu és barokk kastély

Kalocsától 20 km-re található Hajós városa, amelyhez Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja tartozik. Emellett egy másik nevezetességet, a Hajósi Barokk Kastélyt is érdemes megnézni, ha Bács-Kiskun megyében járunk.

hajós barokk kastély
Hajósi Barokk Kastély és kertje

Hajósi Barokk Kastély

Hajóson található az a barokk kastély, amelyet gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtetett 1740-ben. A legenda szerint a gyönyörű rezidencia egy óriási esemény, Mária Terézia látogatása alkalmából készült (az idősek ma is úgy nevezik az épületet: Mária Terézia-kastély). A királynő úgy tervezte, hogy látogatást tesz a kalocsai egyházmegyében, és az érsek szerette volna, ha az uralkodónő jól érzi magát ittléte alatt. 

hajós barokk kastély
Hajósi Barokk Kastély kertje

A kastély elkészült, a látogatás viszont elmaradt, csak a hajósi emberek emlegetik máig, hogy a kastély két kapujának tetejét díszítő, női alakot formáló szobrok valójában Mária Teréziát ábrázolják…

Az épületet nagy vadaspark vette körül, ezért vadászkastélyként és nyári lakként egyaránt használták az 1900-as évek elejéig, amikor is árvaház lett belőle. 2010-ben a kastély és parkja felújításra került, az épületben jelenleg kiállítások tekinthetők meg.

hajós barokk kastély
Hajósi Barokk Kastély kertje

Állandó kiállítások a kastélyépületben:

  • A hajósi szentbúcsú sokszínűsége
  • Vadászat az Alföldön
  • Főúri enteriőr rekonstrukció
  • Szőlőkultúra és borászat a homokhátságon

Természetesen érdemes bemenni és megnézni a gyűjteményeket, de ha csak a kertben sétáltok és átadjátok magatoknak a látványnak, már megéri a látogatás.

TIPP: Május-júniusban a kastélykert rózsái virágba borulnak, érdemes erre a pár hétre időzíteni az utazást.

hajós barokk kastély
Hajósi Barokk Kastély

Cím: Hajósi Barokk Kastély – 6344 Hajós Jókai u. 2.

Elérhetőség: hajosikastely.hu

Hajósi pincefalu

24 kacskaringós utca és kb. 1300 présház alkotja a hajósi pincefalut, amelynek kialakulása egyidős a várossal. Igazi kuriózumnak számít nem csak Magyarországon, hanem külföldön is, hiszen ez Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. A Pincefalu szabályos utcákból áll, amelyeket a présházak és az alattuk elhelyezkedő, löszbe vájt pincék alkotnak.

PROGRAMTIPP: Minden évben május utolsó hétvégéjén rendezik az Orbán-napi Borünnepet, aminek kulturális programjai sok ezer érdeklődőt vonzanak.

Szállást keresel a megyében?

Itt érdemes körülnézni »»

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Hajós – pincefalu és barokk kastély” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.