Bazaltorgonák nyomában a Balaton-felvidéken (túra)

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, amely a hatalmas bazaltoszlopairól híres. A hegy alapkőzetét alkotó bazalt- és bazalttufa rétegek a Pannon-tenger üledékére rakódtak, ezért a talaja borszőlő termeléséhez is kiváló. A környékén található tanúhegyeken is hasonló geológiai érdekességek várnak majd ránk a most bemutatásra kerülő túrán, a bazaltorgonák nyomában.

Bazaltorgonák nyomában a Balaton-felvidéken

A Szent György-hegy „alsószoknyája”

A mostani túránkat Hegymagas községből indítjuk, amely a Pannonhalmi Bencés Főapátság birtoka volt egykoron. A Balaton-felvidék apró településeihez hasonlóan itt is a szőlőtermesztésé a főszerep, a hegy oldalában vájt pincék és nyitott teraszok egész „garmadája” várja a szomjas vándorokat. De aki inkább a környék látnivalóira kíváncsi, az a falutól déli irányban lévő Mókus körút felé vegye az irányt. Itt találkozhatunk az Országos Kéktúra jelzéseivel, amelyek a hegy felé fognak kalauzolni bennünket.

Bazaltorgonák nyomában a Balaton-felvidéken (túra)
Mókus körút

A gyaloglásunk elején már tiszteletparancsolóan belenyúlik a látómezőbe a Balaton-környéki barokk művészet egyik legszebb emléke, a Lengyel-kápolna. A Szent György-hegy oldalában álló, Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt kápolnát 1760 körül építette egy lengyeltóti család. Az okkersárgára festett épület homlokzatán különleges barokk szent szobrok láthatóak. A kápolna mellett áll egy a tájba illő Tarányi-présház. A szintén szobrokkal díszített épületet, akár csak a kápolnát, a család építtette a 18. században.

Hegyen-völgyön a bazaltorgonákig

A kéken haladva szőlőültetvények és hozzájuk tartozó gazdasági épületek között visz az utunk, érdemes a piros jelzésen, majd a tanösvényen felkapaszkodni a tanúhegy tetejére. A csúcsról pazar látvány tárul elénk, a Gulács, a Csobánc és a Badacsony platója is innen kihívóan kacsingat felénk. A 300 méter magas csúcs a nevét az egykoron a lábánál álló Szent György-kápolnáról kapta.

Tudtad? A hegyhez temérdek monda kapcsolódik, ezek egy része összefonódik Szent György és a sárkány legendájával. Az egyik legnépszerűbb hiedelem, hogy a hegy északkeleti oldalán nyíló jeges barlang hasadék, a Sárkány-lik volt a sárkány legendabeli lakhelye.

Bazaltorgonák nyomában a Balaton-felvidéken (túra)
Csobánc vára

A Szent György-hegyre a feljutást egy háromszögjelezés segítette, a híres kőzetképződményekhez pedig már újra a kék út vezet. A különleges formájú, óriási bazalt orgonasípok a felszínre jutott láva kihűlése során keletkeztek. A 30 méter magasságot és 1,5 méter átmérőt is elérő bazaltoszlopokat sajnos az időjárás hatásai sem kímélik, a fagy és a szél egyre tágítja, amely az oszlopok elválásához vezet.

Szent György-hegyi „Bazaltorgonák” tanösvény

A Balaton-felvidék egyik legforgalmasabb kirándulóhelyén megforduló turisták számára készült el a nemcsak „orgonákat” bemutató tanösvény. Az itt felelhető információs táblák segítségével a hegy földtörténetét és növényvilágát ismerheti meg az érdeklődő.

Tipp: A tanösvényhez kapcsolódik egy vezetőfüzet is, amely játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral teszi még érdekesebbé a sétánkat.

Gulács és Badacsony

Kisapáti és Nemesgulács érintésével, a zöldön érkezünk meg az igencsak egyedi formájú Gulács lábához. A cukorsüvegre emlékeztető hegyre a feljutás nem egyszerű, ugyanis a többi tanúheggyel ellentétben ez egy teljesen vad, erdős vidék. A tanúhegy 4-5 millió évvel ezelőtt, az intenzív vulkáni működés révén alakult ki. A Balaton-felvidék vulkanikus hegyeinek eme tagja is rendelkezik bazaltorgonával, igaz kisebbek, nem is annyira szabályosak, de éppen olyan lenyűgözőek. A 393 méter magas hegy csúcsára a kék háromszögjelzésű turista útvonalon juthatunk fel, a tetejéről felejthetetlen kilátás nyílik a Tapolcai-medencére, a Balatonra és a Keszthelyi-hegységre.

Bazaltorgonák nyomában a Balaton-felvidéken (túra)
Séta a Gulács felé

A kéket követve megint a hangulatos szőlőskertek közé érünk, s közben „vészjóslóan” felsejlik előttünk a Balaton északi partjának legjellegzetesebb, és egyben legmagasabb hegye, a Badacsony. A koporsó formájú vulkanikus eredetű tanúhegyet turistautak sokaság hálózza be. Ha szeretnénk még több bizarr sziklaképződményt látni, vagy esetleg még egy kilátásban gyönyörködni, akkor maradjunk a megszokott kék jelzésen. De ha elfáradtunk, és inkább megpihennék, akkor a sárgán induljunk el sétánk célja, azaz Badacsonytomaj felé.

Tipp: A séta bármelyik útba eső településen megszakítható, vagy akár több napra is bonható. Ha gyerekekkel szeretnénk nekivágni a távnak, akkor a Szent György-hegyen egy, Badacsonyon pedig két tanösvény is várja a kis felfedezőket.

A Szent György-hegyi túra útvonala:

Hegymagas – Mókus körút (K) – Lengyel-kápolna – Vércse-szirt – Bazaltorgonák (Z) – Gulács (K) – Kőkapu (S) – Badacsonytomaj

  • Táv: 17 km
  • Szintemelkedés: 750 m

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.