Károly-kilátó: csodahely a soproni Lővérek tetején

Károly-kilátó, Sopron

Kilátót és panorámát kerestünk, de jóval több élményben volt részünk a soproni Lővérek területén, ahol a Károly-kilátó mellett a Boszorkány Meseösvény, Erdei Élménypark, illetve a Kőhalmy Vadászati Múzeum várja a vendégeket. Felmásztunk a kilátóhoz és bejártuk a környéket, íme az élménybeszámolónk.

Károly-kilátó és más csodahelyek a soproni Lővérek tetején

Károly-Magaslati Ökoturisztikai Központ

Sopron határában, a Lővérek városrész erdeiben járunk, ahol táblák jelzik a híres Károly-kilátó irányát. Autóval egészen a Trianoni Emlékparkig lehet feljutni (itt található a Lővér Kalandpark is, amely jelenleg zárva tart – 2022. szeptember). Az autókat tágas parkoló várja, a táblák pedig jelzik a további irányt: a kilátóig 900 métert kell gyalogosan haladnunk, többnyire felfelé.

Hogy a sétaút ne legyen unalmas (nem az, hiszen csodálatos erdei környezetben bandukolhatunk), egy Boszorkány Meseösvény mentén jutunk fel a tisztásra. A különböző állomásokon gyerekeknek szóló feladatok kaptak helyet, érdemes meg-megállni akár pihenés gyanánt, akár a legkisebbek kedvéért.

Meseösvények Magyarországon >>

Az út néhány száz méter után elágazik, haladhatunk tovább jobbra, a tv-torony irányába, vagy a Károly-kilátó felé. Utóbbi ösvény végül egy erdei tisztásba torkollik, ahol a kőből épült kilátó mellett egy játszótér (Erdei Élménypark) és a Kőhalmy Vadászati Kiállítás, illetve büfé épülete várja a turistákat.

Károly-kilátó

Ezen a helyen már 1876-ban állt egy fából készült kilátó, amelynek elöregedése után 1936-ban építettek „a hely méltóságának megfelelő kilátót”, immáron kőből. A 23 méter magas, terméskőből épült Károly-kilátó 398 méter magasan fekszik, tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre. Jól látszik innen a közeli tv-torony, Sopron belvárosa, Balf, Nagycenk, míg a távolban felfedezhetők a Schneeberg és a Rax vonulatai, illetve a Fertő tó is. 

TIPP: A kilátó lépcsőit megmászva előbb egy körfolyosóra érünk, ahol 360 fokos körpanoráma tárul elénk. A bátrabbak még feljebb is kapaszkodhatnak egy csigalépcső segítségével.

  • Felnőtt belépő: 500 Ft

Kőhalmy Vadászati Kiállítás

A Boszorkány Meseösvény végén, a Károly-kilátó szomszédságában található a Kőhalmy Vadászati Múzeum faépülete, ahol interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg környezetünk természeti értékeit.

Az épület földszintjén a parkerdő állat- és növényvilága képviselteti magát képek, fotók és preparátumok formájában, míg a felső szint a terület vadállományát és Kőhalmy Tamás hagyatékát mutatja be.

Kőhalmy Vadászati Múzeum, Sopron

Kinek ajánljuk?

  • kisgyerekkel, kutyával érkezőknek
  • babakocsival közlekedőknek
  • időseknek erdei séta gyanánt
  • mindenkinek, aki szereti a szép panorámát és szívesen sétál erdei környezetben

Szállást keresel Sopronban?

Itt érdemes körülnézni »»


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.