Hogyan töltsünk el 3 napot Szekszárdon?

Sokszor egy bájos kisváros éppen annyi izgalmas programot és élményt tartogat, mint egy százezres lakosságszámú nagyváros. Ha városnézésre, borozgatásra, kirándulásra és egy kis pörgésre vágyunk, Szekszárd garantáltan az egyik legjobb úti cél lesz számunkra. Mutatjuk, hogyan tölts el tartalmasan 3 napot Szekszárd gyönyörű városában!

Hogyan töltsünk el 3 napot Szekszárdon?

1. nap – Városnézés és kirándulás Szekszárdon

Mielőtt belevágnánk a városnézésbe, érdemes ellátogatni a Szekszárdi Piactérre, ahol lángossal, sült kolbásszal, és palacsintával is indíthatjuk a napot. Szükség lesz az energiára, mert bár Szekszárd az ország legkevesebb lakosú, Tatabánya és Eger után a harmadik legkisebb területű megyeszékhelye, tengernyi program vár ránk. 

Tipp! Ha nagy vásározók vagyunk, érdemes megfigyelni a helyi kirakodóvásárok időpontját, mert remek régiségekre, szuvenírekre bukkanhatunk! 

A városnéző séta során érdemes a belvárosban elmenni a Garay térre, amely a tér közepén álló kútról kapta a nevét. 1881 előtt a teret Zöldkút térnek nevezték. Garay János szekszárdi költő/író volt, a róla készült szobrot 1898-ban avattak fel a városban. Érdekessége, hogy Párizsban öntötték ki, talapzatán pedig Garay János leghíresebb verseinek címeit olvashatjuk.

Szekszárd
Garay Élménypince

A Vármegyeháza szintén bakancslistás látnivaló Szekszárd városában. Az intézményben az alábbi látnivalókat semmiképpen nem szabad kihagyni: 

  • 1061-ben, I. Béla által alapított bencés apátság romjai 
  • XIX. századi tudástár
  • történelmi játszótér 
  • Szarkofágterem 
  • Liszt Ferenc emlékkiállítás
  • Esze Tamás gyűjtemény 
  • + tipp: a régi Vármegyeháza Várköz felőli oldalán érdemes megnézni a Baka múzeumot

A városnézéssel töltött délelőtt után jól fog esni egy ebéd a Szász étteremben, amely a Garay téren található. Az étterem a laktózérzékeny, gluténérzékeny, és vegetáriánus vendégekre is gondolt az étlap összeállításánál, és szinte biztos, hogy a gasztroélmények szerelmesei is találnak majd kedvükre való falatokat!

A délutáni programba bele kell férnie a Mézeskalács múzeumnak, ahol elmerülhetünk a mézeskalácsok világában. Mivel vár a múzeum? Megismerhetjük a mézeskalácsos mesterség, és a Petrits család vállalkozásának történetét, megnézhetjük, milyen eszközökkel dolgoztak a régi mézeskalács készítő mesterek, és mazsolázhatunk a mézeskalács babák, szívek és huszárok között. Ezt a helyet nem szabad kihagyni! 

Aki egy kicsit kirándulna is Szekszárd környékén, annak csak ajánlani tudjuk a Lösz-szurdik tanösvényeket. Túra közben megnézhetjük a löszbe vájt barlanglakásokat, és a vadregényes tájat is. A Benedek-szurdik tanösvény 6 km hosszú, a Parásztai tanösvény pedig 3 km hosszú, így akár gyerekekkel is nekivághatunk az útnak. Nem lesz megerőltető a séta, a kilátás pedig igazán pazar! 

2. nap – Élmények Szekszárd ajánlásával!

Érdemes felkeresni a Babits Mihály Emlékházat, amely Szekszárd központjában található. A költő szülőházában mai napig az eredeti bútorok állnak, de az igazi kuriózum a család fotóalbuma, amelyet magunk is átlapozhatunk. (Babits Mihály Emlékház Esztergomban is található, ne keverjük össze a kettőt egymással. Az esztergomi ház nyaralóként funkcionált, és szintén megtekinthető.)

A nap további részében, még ebéd előtt olyan program vár ránk, amely valódi ritkaság, és csak kevés helyen találkozhatunk vele az országban. Szekszárdon ugyanis kipróbálhatjuk a hőlégballonos repülést, amelynek köszönhetően nem csak a repülés élménye és csodaszép kilátás vár bennünket, de remek fotókat is készíthetünk a magasból!

Jöhet egy késői ebéd a repülés után? A Trattoria da Matteo a hagyományos olasz finomságok fellegvára! Az étteremben tészták, pizzák, tengeri halas ételek, risottok, és olasz desszertek várnak! 

Ha még belefér a délutánba, szuper kikapcsolódást ígér a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő, ahol ugró- és úszómedence, több csúszda, illetve ülő- és pezsgőmedence várja a család apraja-nagyját. A két Anakonda, a Kamikaze, és a Fekete lyuk csúszda az iskoláskorú gyerekek nagy kedvence, a “gumi-fánkokon” akár egyedül, akár ketten is csúszhatnak!

3. nap – Gasztrokaland és panoráma Szekszárd városában!

A harmadik szekszárdi napunkat kezdjük szendvicskészítéssel, és szervezzünk egy hagyományos, szendvicses-kirándulós programot a Bartina-hegyen álló Kálvária-kilátóhoz. A kilátóból csodás panoráma nyílik a környező földekre, és szőlősorokra, és itt található Kiss István Szőlő-szobor kompozíciója is. 

Szekszárd
Szőlő-szobor

Ha folytatnánk a kirándulást, érdemes felkeresni a Remete-kápolnát, és a Remete-forrást is, ahol megtölthetjük a kulacsunkat friss forrásvízzel. 

A Kálvária-kilátó mellett a Bati-kereszt kilátó környéke is népszerű kirándulóhely Szekszárdon, a 20 méter magas kilátó mellett parkoló, fedett pihenő és tűzrakóhely vár bennünket. 

A nap további részét érdemes a borturizmusnak szentelni, Szekszárd mellett 14 település tartozik a szekszárdi borvidékhez. A pincészetek egy részében arra is van lehetőség, hogy a borkóstolás mellett ebédeljünk, vagy vacsorázzunk is, így a kulináris élmények nem kizárólag a borkóstolást jelentik majd. 

Tudtad?

A legismertebb helyi borfajta a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér. A termelőknél a legjellemzőbb szőlőfajtákkal is megismerkedhetünk, és részletesebb ismereteket sajátíthatunk el a szőlőtermesztéssel, és a borkészítés folyamatával kapcsolatban.

Még több program, még több élmény Szekszárd környékén

Gemencen lehetőségünk nyílik túrázni, utazhatunk a Gemenci Erdei Vasúttal, és felkereshetjük a Pörbölyi Ökoturisztikai Központot is, ahol játszótér, múzeum, vadmegfigyelő és arborétum vár bennünket. A gemenci látnivalókról és programokról ide kattintva olvasható még több érdekesség. 

A Kapszeg-tóhoz szintén ellátogathatunk, a tó érdekessége, hogy itt található Tolna megye legnépesebb gémtelepe. Üstökös gémmel, kis kócsaggal, nagy kócsaggal, szürke gémmel, és vörös gémmel is találkozhatunk. 

Szekszárdtól kb 15 km-re, Bogyiszló határában található a Kasztói Őstölgyes, ami csodahely! Gyönyörű kocsányos tölgy matuzsálemek között lehet sétálni!

Szekszárd rengeteg élményt tartogat, minden évszakban jól fogjuk érezni magunkat Tolna megye megyeszékhelyén! Így nem csak egy háromnapos kikapcsolódás, de akár egy egész hetes pihenés is felejthetetlen élmény lesz számunkra! 

Szállást keresel Szekszárdon?

Itt tudsz nézelődni >>

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.