12 hónap – 12 múzeum felnőtteknek – Gyűjts rendhagyó élményeket!

12 múzeum felnőtteknek

A klasszikus értelemben vett, sokak számára unalmas múzeumlátogatás már a múlté. A legtöbb hazai múzeum interaktív kiállításokkal, figyelemfelkeltő idegenvezetéssel, előadásokkal és VR élményekkel teszi különlegessé a programjait. Szívesen felfedeznél néhány izgalmas hazai kiállítóhelyet? Az alábbi 12 múzeum felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek is számos érdekességet tartogat.

12 hónap – 12 múzeum felnőtteknek

Január: Déri Múzeum, Debrecen

A debreceni Déri Múzeum kihagyhatatlan látnivaló, télen-nyáron érdekes célpont. Legnépszerűbb látványossága a Munkácsy Teremben található, Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó három monumentális festmény, a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo.

A múzeum emellett még számos kiállításnak ad otthont, a Szamuráj udvarház, az újkori fegyvergyűjtemény, és az interaktív régészeti kiállítás érdekes látnivalókkal vár, ahogyan az épület előtt álló két szökőkút, és a Néprajzot, Művészetet, Tudományt és Régészetet megtestesítő négy szobor is különleges látványt nyújt a hangulatos parkban.

A múzeum előtti Déri téren található Verskertben, a Merengő szobránál olyan versek, vagy éppen idézetek várnak ránk, amelyeket a város lakói hagytak nekünk itt emlékül.

Február: Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum, Pécs

Borzongatóan izgalmas látnivalókat tartogat a pécsi Cella Septichora Látogatóközpont. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője sokoldalúan szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét.

Magyarország nyolc világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, ezek közül a pécsi ókeresztény temető kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi listájára.

Milyen látnivalók találhatók a világörökségi területen? Több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épületek, melyeknek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített.

(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Március: Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

A Magyar Nemzeti Galéria állandó és időszaki kiállításokkal teszi felejthetetlenné a művészetek iránt érdeklődők számára a látogatást a Budai várban. A múzeum felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek is remek időtöltést kínál.

(Az alábbi képeken a Magyar Nemzeti Galéria és Szinyei Merse Pál festményei láthatók.)

Április: Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum, Tác

A Gorsium Régészeti Park az ókori Gorsium területén található, a szabadtéri múzeum az egykor itt álló katonai tábor helyére épített 2. századi város kétezer éves kultúráját mutatja be.

Az ásatásokat 1958-ban kezdték meg, a feltárt romokat és a legjelentősebb leleteket egy állandó kiállítás keretében nézhetjük meg a Régészeti Park területén.

Tipp: Érdemes tárlatvezetést kérni, hogy alaposabban megismerhessük a kiállítóhely érdekességeit. Fontos tudni, hogy tárlatvezetést előzetes igénybejelentés alapján tartanak, a részvételi szándékot 7 munkanappal előbb szükséges jelezni.

Május: Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark, Fertőrákos

A Fertőrákosi Kőfejtő és Témapark hazánk egyik rendhagyó látnivalója, májusi kikapcsolódáshoz tökéletes célpont. A monumentális méretű sziklák, a Barlangszínház, az ősi tengerfenék maradványai és a kilátópontok különleges élményeket tartogatnak.

A kőfejtő körül vezető panorámafolyosóról mesés kilátás nyílik a Fertő-tájra, a kihelyezett tájékoztató tábláknak köszönhetően QR kódok segítik az informálódást.

Június: József Attila Emlékház, Balatonszárszó

A Balaton déli partjára látogatnál júniusban? József Attila élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz, pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban.

A balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak, itt töltötte utolsó napjait a költő.

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Július: Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély hazánk egyik legnagyobb és legnépszerűbb kastélykomplexuma, amely a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt.

Napjainkban az épület Helikon Kastély néven muzeális intézményként működik, öt épületben hat állandó kiállítással várja a látogatókat.

Felfedeznéd a kastélyparkot is? A parkban tó, Oroszlános kút, szökőkutak, valamint hercegnői kamarakert található.

Augusztus: Szigligeti vár, Szigliget

A Balaton váraként ismert szigligeti vár 750 éves múltra tekint vissza, emellett a Balaton-felvidék mesés panorámájával ajándékoz meg.

A vártörténeti kiállítás, a tengernyi lépcső, és az útvesztőnek is beillő környezet feltérképezése minden korosztály számára felejthetetlen élmény.

Tudtad? A kutyabarát várat négylábú kedvenceddel is felkeresheted!

Szeptember: Dobó István Vármúzeum, Eger

Szeptember hónap komoly szerepet játszott Eger várának történetében, hiszen 1552. szeptember 9-én kezdte ostromolni a török a várat. A várfalak között sétálgatva még napjainkban is különleges hangulat kerít hatalmába bennünket.

A Dobó István Vármúzeum Eger és Heves megye régészeti, történeti, iparművészeti és irodalomtörténeti örökségét mutatja be, kiemelten kezelve az egri vár történelmi örökségét és Gárdonyi Géza írói hagyatékát.

Az egri vár történetét bemutató kiállítás mellett romkert, börtönkiállítás, interaktív fegyverkiállítás és az „Egri Csillagok – regény és valóság” című kiállítás várja a látogatókat.

Október: Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza

A Sóstói Múzeumfalu hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye népi építészetének állít emléket. A skanzen a vármegye öt eltérő tájegységét öleli fel, egységes faluszerkezetbe foglalva a térség népi építészetét és lakáskultúráját.

November: Memento Mori Kiállítóhely, Vác

A Memento Mori kiállítás a váci Fehérek templomában talált 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradvány és a 40 személy maradványait őrző osszárium láda megtalálását hivatott bemutatni. A templomhoz két kripta tartozott, melyekbe 1731 és 1808 között temetkeztek.

A kiállított koporsókat, kegytárgyakat, és a leletegyüttes egyes részeit bemutató tárlat különlegesen izgalmas lehet azok számára, akik kíváncsiak az egykor Vácon élő polgárok életére és emlékeire. 

A múzeum felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek megrázó élményeket tartogat.

December: Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet, Szentendre

A Hubay Ház Karácsony Kiállítás és Üzlet Szentendre egyik legnépszerűbb látnivalója, az ünnepi készülődés időszakában minden évben hangulatos programnak bizonyul a múzeumlátogatás.

A régi karácsonyi díszeket és képeslapokat bemutató kiállítást mindenképpen érdemes megnézni, ahogyan az üzletet is, ahol mindenféle stílusban találunk karácsonyi díszeket, figurákat, házikókat, és diótörő bábukat. 

A kiállítóhely és a bolt minden évszakban tárt karokkal várja a karácsonyimádókat, belépőjegy nincs, a látogatás díjtalan.

Tervezz többnapos városnézést!

Egy többnapos városnézés során a múzeumlátogatást érdemes összekötni az adott város természeti és történelmi kincseinek felfedezésével, emellett könnyed, szórakoztató programokon is részt vehetsz.

Válassz egy hazai várost, és mi megmondjuk, milyen bakancslistás múzeumok és élmények várnak rád!

Városnézős tippjeink közül szemezgess weboldalunkon is!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek:

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.