Hogyan töltsünk el 3 napot Mezőkövesden?

Gondoltad volna, hogy Mezőkövesd megismeréséhez nem elegendő egyetlen nap? A város rendhagyó látnivalókkal, értékes néprajzi és történelmi időutazással, valamint pihentető élményekkel várja a látogatókat. A kérdésre, hogy „hogyan töltünk el 3 napot Mezőkövesden”, mi tudjuk a választ. Sőt, kulisszatitkokkal is készültünk neked!

Hogyan töltsünk el 3 napot Mezőkövesden?

Összeállítottunk neked egy háromnapos programsorozatot, így ha nem ismered Mezőkövesd, és a környék látnivalóit, elegendő lesz követned a tippjeinket ahhoz, hogy felejthetetlen élményekben legyen részed.

Matyó életkép

1. nap: A matyó skanzen és Mezőkövesd látnivalói

Délelőtt: Matyó skanzen felfedezése a Hadas városrészben

Mezőkövesden bakancslistás program a matyó skanzen felkeresése, így az első napot érdemes itt kezdeni, hogy biztosan minden látnivalóra jusson elegendő időd. Lépj át a skanzen bejáratánál található székelykapun, és élvezd a lenyűgöző időutazást!

Mezőkövesd hagyományőrző városrésze jelentős átalakuláson ment át az elmúlt időszakban, a leglátványosabb változás az egykori Táncpajta épületének felújítása, amely immár Hadas Látogatóközpont néven várja a látogatókat. Az épületben található kiállítás interaktív módon mutatja be a matyó kultúrát, viseletet és a Hadas történetét.

A matyó viselet darabjait egy holo-gúla szemlélteti, egy selfie-ponton pedig a fejünkön női vagy férfi fejfedővel készíthetünk fényképet. Az épület ad otthont a Tourinform irodának is.

A Hadas városrész 100-150 éves parasztházaiban számos alkotóház található, ahol a bútorfestés, fazekasság vagy épp a mézeskalács készítés fortélyaiba is betekintést nyerhetsz.

Mielőtt azonban ezeket végigjárnád, keresd fel a Kisjankó Bori Emlékházat, ahol egykor a magyar rajzolóasszony, a Népművészet Mestere élt és alkotott. Az egyszerű parasztház kiállításként működik, és a matyó hímzés hagyományaiba, valamint a városrészben élő családok hétköznapjaiba enged betekintést.

Tudtad? A matyó népművészet 2013 januárjában a magyarországi Hungarikum Bizottság döntése alapján „törvény általi hungarikumként” helyet kapott a Hungarikumok Gyűjteményében.

A skanzen alkotóházai

A Hadas városrészben tett rövid séta után érdemes felkeresni a Népi Művészetek Házát, a Mézeskalácsos Házat, és a Bútorfestő Alkotóházat is. Nekünk erre jutott időnk a látogatás alkalmával, de a Fazekas műhely és minden más alkotóház hasonlóan érdekes látnivalókkal ajándékoz meg. A látnivalók helyett most beszéljenek helyettünk egy picit az élmények.

  • A matyó hímzés bemutató során rengeteg díszes matyó rózsával találkozol. Találgathatsz, hogy vajon mennyi idő alatt készül egy-egy matyó öltözet, terítő, vagy hímzett textília. A válasz egyszerű: hosszú hónapok alatt készülnek a legdíszesebb viseletek és kiegészítők.
  • A matyó néptánc bemutató közben nemcsak a tánclépéseket figyelheted meg, hanem a népdalokat, illetve a levegőben libbenő szoknya táncát is.
  • A Bútorfestő Alkotóházban annyi színnel és motívummal találkozol, hogy nem győzöl betelni az élménnyel. Nézelődés közben Kovács Szabolcs asztalosmester és népi iparművész történeteket mesél a bútorfestés hagyományairól, ami egyértelműen megkoronázza a parasztházban tett látogatást.
  • A Mézeskalácsos Házba már messziről hívogat az ínycsiklandozó mézeskalács illat, így szinte biztos, hogy a mackó kiállítás megtekintése után vásárolsz majd otthonra is a helyi mézeskalácsokból. Sőt, alkalmanként a mézeskalács díszítést is ki lehet próbálni Pető Anna népi iparművész útmutatásával.

Hogyan töltsünk el 3 napot Mezőkövesden
Bútorfestő Alkotóház

Délután: Mezőkövesd látnivalóinak felkeresése

A Hadas városrészben tett látogatás akár késő délutánig is tarthat, attól függően, hogy mennyi időt szánsz az alkotóházak és kiállítások felfedezésére.

A mezőkövesdi látogatás első napjának programját kiegészítheted a Matyó Múzeum, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, a Matyó menyecske szobra és a Summás emlékmű felkeresésével.

Tipp: Érdemes az ebédet a Rózsa Étterembe ütemezni, ugyanis az étterem igazi kuriózum az országban. A matyó enteriőr és a modern ételkompozíciók izgalmas harmóniája igazi gasztrokaland a városban.

Az ízletes ebéd, vagy korai vacsora után tegyél egy könnyű sétát a Zsóry Liget gyógy- és egészségparkban, amely csupán 2 perces sétára fekszik az étteremtől.

Miért különleges a park?

A park minden egyes pontján meglepetések rejtőznek, a játszótér, a szabadtéri fitnesz eszközök, a futókör, az állapotfelmérő állomások, illetve a petanque és sakk pályák mellett energia kerékpárok, 3D-s aszfaltrajzok, élményfotó készítő pont és egy dísztó vár.

A kihelyezett energia kerékpárok tekerésével beindíthatod a szökőkutat, vagy kiszínezhetsz egy matyó rózsát is.

2. nap: Élmények a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő medencéiben

A mezőkövesdi látogatás második napját érdemes a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben tölteni. Miután úsztál pár hosszt a feszített víztükrű úszómedencében, teszteld az élménymedence sodrófolyosóját, hullámmedencéjét, masszírozó állomásait, csúszdáit és csésze alakú pezsgőmedencéjét.

A fürdő wellness részlegében tett látogatás csak még jobban megszeretteti majd veled a különféle szaunákat és gőzfürdőket, míg a strandfürdő medencéi a forró nyári napokon is kellemesen hűsítenek a szabad ég alatt. A gyerekeket játszótér, csúszdapark és több gyermekmedence várja.

A fürdőben több büfé, és egy koktélterasz is található, ezek a jellegzetes strandos ételek mellett édességeket, hűsítő italokat és színes koktélokat kínálnak a fürdőzőknek.

A Zsóry gyógymedencékben található 60°C-os gyógyvíz kéntartalma Magyarország összes gyógyvize közül a legmagasabb. A víz kiválóan alkalmas reumás megbetegedések, ízületi gyulladások és kopások, női betegségek enyhítésére, gyógyítására.

Egyeseknek kell majd néhány perc, amíg hozzászoknak a víz kénes illatához, míg másokban azonnal kedves gyerekkori emlékeket idéz fel a jellegzetes illat.

Zsóry gyógymedencék

3. nap: Mezőkövesd, mint csillagtúra központ

Délelőtt: Kirándulás Mezőkövesd környékén

Amellett, hogy a város fürdője és matyó kultúrája maradandó élményekkel ajándékoz meg, érdemes tudnod, hogy Mezőkövesd csillagtúra központ is. Éppen ezért célszerű az egynapos városnézés helyett többnapos kikapcsolódásban gondolkodni, így a kirándulás is belefér majd a programba. Nap végén már nem lesz kérdés, hogyan tehetnél tartalmassá 3 napot Mezőkövesden és környékén.

A várostól mindössze 10 perces autóútra fekszik Szomolya, ahol a Szomolyai Kaptárkő Tanösvény igen népszerű kirándulóhely. Eger látványosságai és Noszvaj kincsei szintén felejthetetlen élményeket, illetve rendhagyó látnivalókat tartogatnak.

Top10 kirándulóhely Eger
Barlanglakások, Noszvaj

Délután: Pihenés a Balneo Hotelben

A kétnapos mezőkövesdi kirándulásunk során a szállást a Balneo Hotel biztosította, ahol nemcsak a kényelmes és otthonos szobák, illetve a kulináris kalandok vettek le a lábunkról, hanem a hotel wellness részlege is.

Ha Mezőkövesd környékén kirándulnál, érdemes tudnod, hogy a hotel a biciklitúrához kerékpárt is biztosít, a hosszú városnézés, vagy a kerékpártúra után garantáltan jóleső érzés lesz a medencékben lubickolni. A gyógyvizes medencék ráadásul Zsóry gyógyvízzel vannak feltöltve.

Biztosan örömmel hallod, hogy a kutyádat sem kell a pihenés idejére másra bíznod, sőt, az állatbarát hotelben Buksi mellett még a család papagája is boldogan pihenhet.

Megnéznéd az esti meccset a földszinten található kényelmes kanapékon, vagy innál egy koktélt este a bárban? A hotel tárt karokkal vár!

Egy többnapos kirándulás végén már biztosan nem fogod megkérdezni, hogyan tölts el 3 napot Mezőkövesden. A város azonnal megszeretteti magát veled, így szinte biztos, hogy időről időre visszatérsz majd, hogy köszöntsd a régi kedves látnivalókat és élményeket.

Képek: Kristóf Eszter, instagram


(Élményeinket egy study tour során szereztük, melyre a Mezőkövesdi Tourinform Iroda és a Balneo Hotel szervezésében került sor.)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.