Csodahely a Balatonnál: a keszthelyi Festetics-kastély

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Képzeljük el: egy álomszép barokk kastély elegáns báltermekkel, díszes csillárokkal, egy hatalmas főúri park közepén szökőkúttal, tavon áthajló hidakkal. Nem, ez nem egy mozifilm jelenete, ez a keszthelyi Festetics-kastély teljes pompájában. Magyarország egyik legkedveltebb látnivalója színes kiállításokkal és programokkal emelkedik ki a hazai nevezetességek közül. Igazi csodahely!

A keszthelyi Festetics-kastély története

A Festetics kastély története 1739-ben kezdődött, amikor Keszthely városa Festetics Kristóf tulajdonába került és birtokai központjává tette azt. A barokk kastély építkezései 1745-ben kezdődtek. A jelentős átalakítások, valamint a nagykönyvtár, a levéltár és a kápolna mégis I. Festetics György nevéhez fűződnek, az ő szobra áll a kastély bejárata előtt is.

Az úrilak a mai formáját II. Festetics Tasziló idejében érte el. Ekkor épült fel a torony, alakult ki a kastély belső terének jelenlegi kinézete, valamint központi fűtést és vízvezetéket szereltek be. A kastély mai formájában 101 szobából áll, köztük több bálterem, Tükör terem, és a híres Helikon könyvtár.

Helikon könyvtár

A Festetics család legjelentősebb tagját, Festetics Györgyöt -aki maga is nagy kedvelője volt a kultúrának- a magyar felvilágosodás egyik meghatározó alakjának tartják. A grófnak köszönhetően a kastély könyvállománya megötszöröződött. A gyűjteményébe tartozó irodalmi, tudományos és filozófiai műveket kézművesek által készített díszes bőrbe köttette. 1948-ban a könyvtár és a kastély állami tulajdonba került. A II. világháború idején az értékes kódexeket, kéziratokat és régi magyar nyomtatványokat az Országos Széchényi Könyvtárba helyezték biztonságba. Ez a közel 80 ezer kötetes gyűjtemény Magyarország egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára.

keszthelyi Festetics-kastély
A Festetics-kastély könyvtára

Állandó kiállítások a kastély területén

 • Főúri életforma és a Helikon könyvtár
 • Amazon ház látogató központ- Főúri utazások
 • Pálmaház és madárpark
 • Vadászati kiállítás
 • Hintókiállítás
 • Történelmi modellvasút kiállítás

Időszakos kiállítás keretében a világhírű szőlőnemesítő, Dr. Bakonyi Károly emlékszobrát is megtekinthetjük.

A kastély parkja

Mi lehet felemelőbb érzés annál, mint egy barokk kastély rózsaillatú parkjában andalogni? A tiszta, rendezett környezet természetvédelmi terület: tökéletes lehetőség egy kellemes sétára, vagy egy pár nyugodt órára a kedvenc könyvünkkel valamelyik padon vagy a szökőkút mellett. Természetesen az aktív pihenés kedvelői sem unatkozhatnak. A parkban pálmaház, hintókiállítás, vadászati kiállítás és történelmi modellvasút kiállítás is megtekinthető.

CSALÁDBARÁT TIPP: A gyermekeinkről sem feledkeztek el! Várja őket néhány kedves paripa, kocsikázás hintóval és a szenzációs a kerti vasútpálya, rajta egy kipróbálható valódi gőzmozdonnyal. Imádni fogják!

Programok a kastélyban

A kastély és parkja további számos színesebbnél-színesebb programnak ad otthont. A komolyzene rajongói, a gasztronómia iránt érdeklődők és a múzeumkedvelők is megtalálhatják a számukra kedves eseményt. Minden évben koncertekkel, zenés estékkel, esküvői nyílt napokkal, reneszánsz és barokk napokkal, parkmozival, trófeaszemlével és még sok más hasonló kreatív ötlettel készülnek a szervezők. Ezen a helyen bőven akad válogatni való a lehetőségek közül minden korosztály számára.

Keszthelyi szállást keresel?

Itt érdemes körülnézni »»

Hasznos információk

Elérhetőség

Nyitva tartás

 • június 1 – június 30: hétfő – vasárnap 10:00 – 17:00
 • július 1 – augusztus 31: hétfő – vasárnap 9:00 – 18:00
 • szeptember 1 – szeptember 30: hétfő – vasárnap 10:00 – 17:00
 • október 1 – április 30: kedd – vasárnap 10:00 – 17:00

A pénztárak 30 perccel korábban zárnak!

Árak

 • Kastély megtekintése +1 kiállítás: felnőtt 2900 Ft, kedvezményes: 1450 Ft
 • Kastély megtekintése +5 kiállítás: felnőtt: 4400 Ft, kedvezményes: 2200 Ft
 • Kedvezményes jegy: 6-26 év és 62 év felett
 • 6 év alatt ingyenes

A kastély kiemelkedő szolgáltatásai közé tartozik a teljes körű akadálymentesítés, így kerekesszékes társaink is gond nélkül körbejárhatják a kastélyt és a kiállítások mindegyikét.

Megközelítés

Autóval

A Balaton északi partja felől érkezve a 71-es útról Gyenesdiás után az első és a második körforgalomból is a Csapás út irányába hajtsunk ki, majd erről forduljunk balra a Sopron utcára. Innen nyílik a Bástya utca, ahol le tudunk parkolni.

Tömegközlekedéssel

Keszthely autóbusz állomáson a 1793-as autóbuszról szálljunk le a Bercsényi utcánál. Innen gyalogosan folytathatjuk az utunkat. A Georgikon utcáról forduljunk balra a Kastély utcára és már meg is érkeztünk.

keszthelyi Festetics-kastély
Naplemente a Festetics-kastélynál

Fotók:

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

REPLY
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.