Hogyan töltsünk el 3 napot Győrben?

Budapest és Bécs között félúton, a magyar fővárostól csupán másfél órányi autóútra található Győr, amelyet a folyók városának is neveznek. Hogy miért? Győrben ugyanis 4 folyó kanyarog, a Mosoni-Duna, Rába, Rábca és Marcal, amelyek meghatározzák a település hangulatát, emellett a barokk belváros, a történelmi épületek és a kulturális programok is megérnek nem egy, hanem rögtön akár 3 napot is. Indulhatunk?

Hogyan töltsünk el 3 napot Győrben?

1. nap: séta a belvárosban

Ha vonattal vagy busszal érkezünk a megyeszékhelyre, az állomástól egy rövid sétával megközelíthető a barokk belváros. Aki pedig autóval jön, a belvárosi utcák helyett bátran használja az emeletes parkolókat (pl. Árpád Parkolóház, Dunakapu Mélygarázs), amelyek szintén a centrumban helyezkednek el.

Hogyan töltsünk el 3 napot Győrben?
A győri Városháza karácsonyi díszben

A barokk belváros terei

Bárhol is kezdjük a városnézést, nem fogunk csalódni! Macskaköves utcákon sétálva előbb-utóbb hangulatos terekre jutunk, ahol megcsodálhatjuk a barokk korból megmaradt színes házakat. A város szíve a Széchenyi tér, amely régen piactérként is funkcionált, ma pedig nyáron a teraszos éttermek, télen az adventi vásár helyszíne. A tér déli oldalán található a bencések épületegyüttese, amely a kéttornyú Szent Ignác-templomból, a Bencés Gimnáziumból és a rendházból áll.

A város másik ikonikus tere, a Dunakapu tér eredetileg a Mosoni-Dunához biztosított kijutást, ma koncertek, fesztiválok és a piac helyszíne, advent idején pedig a korcsolyapálya és az óriáskerék található itt. Érdemes szemügyre venni a különleges Pulzus-szobrot, amely egy 4 méter átmérőjű, tükrös lencse. Egyik oldalán a Dunakapu tér, másik oldalán a folyó és Révfalu városrész látható. Szintén a téren kapott helyett a Vaskakas szobor, amely Győr egyik szimbóluma és különleges legenda is fűződik hozzá. Innen érdemes a macskaköves utcán felfelé sétálni és előbb a Püspökvár kilátóját, majd a Bazilikát útba ejteni.

Püspökvár és Bazilika

Várnak nevezik, mégsem hasonlítható összes egyetlen hazai ismert építménnyel, hiszen a Püspökvár már csak nevében emlékeztet az egykori erődítményre. Itt kapott helyet, az ún. Káptalandombon a Hittudományi Főiskola, a Szent László Látogatóközpont, a Szentek Tornya és a Nagyboldogasszony-székesegyház.

A Püspökvár Toronykilátójában egy kiállítást is megtekinthetünk Boldog Apor Vilmos életéről , a torony tetejéről pedig páratlan panoráma nyílik a városra és folyóira. Szerintünk kihagyhatatlan látnivaló!

Szintén kötelező felkeresni a Szent István király által alapított Nagyboldogasszony-bazilikát, amely háromszoros búcsújáró hely: itt található a Szent László-herma, a Könnyező Szűzanya-kegykép és Boldog Apor Vilmos sírja. A bazilika monumentális épülete mellett egy Árpád-korból származó templom maradványa is megtekinthető.

A város felé tovább sétálva szemügyre vehetjük a Frigyláda-szobrot a Gutenberg téren vagy elindulhatunk a nemrég felújított és megszépült Bécsi kapu tér irányába, ahol Kisfaludy Károly költő szobra a legenda szerint „vastag kabátjával védi a Belvárost az erős szelektől”. A Bécsi kapu tértől a folyóparton mentén érdemes visszasétálni a Dunakapu térig és ebből a szemszögből is gyönyörködni a folyók városában. Vagy választhatjuk a Rába-hídon át megközelíthető Radó-szigetet is, amely igazi oázis a belvárosi forgatagban.

Gasztrotippek

Győrben kedvünkre válogathatunk a hangulatos éttermek és kávézók között. A mi kedvenceink közé tartozik az újhullámos JAM Juice&More, a klasszikus Bécsi Kávéház és Cukrászda, vagy a Kávébajusz specialty kávézó. Éttermek közül a Pállfy étterem remek választás lehet azoknak, akik a barokk épületek között szeretnének finomakat enni. Elegáns hely a La Mareda étterem, a Belga Étterem, kuriózum a Sushi manufaktúra, aki pedig különleges helyszínre vágyik, a vízen ringatózó Westy Hajó Pubot semmiképp ne hagyja ki.

2. nap: Programok a család minden tagjának

Kiállítások, múzeumok

A győri városnézés után vagy akár közben is érdemes útba ejteni néhány különleges kiállítást, múzeumot vagy egyéb programlehetőséget. A Széchenyi téren található Széchényi Patikamúzeumtól nem messze az Esterházy-palotában tekinthető meg a Radnai-gyűjtemény, de találunk Cserépkályha-történeti Kiállítást és Várkazamata-Kőtárat is a megyeszékhelyen.

Gyerekbarát programok

Nem csak a gyerekek fogják élvezni a Xantus János Állatkert programjait, hiszen az állatok megismerése mellett a látványetetések, a Zoo Show-k, a kiállítások és nyári táborok gondoskodnak a minőségi időről. A győri állatkert különlegessége az ún. tengerimalac-vonat, amely szeptembertől hétvégén és ünnepnapokon 10.20-kor és 17.30 órakor „közlekedik”! Több órás kikapcsolódást ígér a Győr Mobilis Interaktív Kiállítási Központ is, ahol 70 interaktív játék, látványos és szórakoztató kísérleti bemutatók várják a látogatókat 3 -100 éves korig, fedett helyszínen.

Kulturális feltöltődés a nap végén

A Győri Balett messze földön híres, ezért mindenképp érdemes egy előadást is időzíteni a városnéző időszakra. H pedig nem sikerül, a Győri Nemzeti Színház, illetve a Győri Filharmonikus Zenekar repertoárjával is lehet válogatni.

Hogyan töltsünk el 3 napot Győrben?
Széchenyi tér

3. nap: Győr környéki látnivalók

Ha pedig szívesen körülnéznénk Győr vonzáskörzetében, bőven akad látnivaló mind a Kisalföldön, mind a Szigetközben. Sőt, a Bakony és azon belül Zirc, a Cseszneki vár vagy a Cuha-völgy is csupán 50-60 perces autóútra fekszik a megyeszékhelytől, érdemes tehát a túracipőket is magunkkal vinni és úgy felfedezni a környéket.

Pannonhalma látnivalói

Győr közvetlen közelében kihagyhatatlan látnivaló az ezeréves Pannonhalmi Főapátság, amely az UNESCO védelmét élvezi. Az épületegyüttesben látogatható a Bazilika, a kerengő és az impozáns könyvtár, ha pedig a szabadban is sétálnánk, vétek kihagyni az arborétumot, a közeli Boldog Mór-kilátót és lombkoronasétányt, valamint az Illatmúzeumot és gyógynövénykertet.

Nyúli pincesor és kilátó

Pannonhalma és Győr között találjuk Nyúl települést, amely pincesoráról és a Lila-hegyi kilátóról híres. A 4000 fős Nyúl a Sokorói-dombság területén fekszik, itt alakult ki a Szurdik, a hatalmas vízmosás, amely egyúttal Európa egyik legnagyobb homokkőben létrejött szurdokvölgye is. 

Az út melletti homokfalból borospincék nyílnak, érdemes esti kivilágításban is megnézni a sort, csodás látvány! A pincesortól csak néhány száz métert kell sétálni, hogy elérjük a Lila-hegyi kilátót, amelynek 14 méteres, felújított tornyából remek körpanoráma nyílik a környékre.

Lébényi templom

A 13. századi bencés apátsági templom és középkori monostor sok viszontagságon ment keresztül az évszázadok során, a tatár és török pusztítás után mai formáját a 19. század második felében nyerte el. Az épület egyik legszebb része a félköríves főkapu, amelynek levéldíszes oszlopfői és ornamentikája sok hasonlóságot mutat a jáki templom kapujával. Az épületbe belépve azonnal feltűnik az egyszerű, letisztult forma és berendezés, ami a középkori építészetre jellemző volt, díszítés szinte csak a szószéknél és az oltárnál figyelhető meg. Érdekesség, hogy a főoltáron Szent Jakab szobra látható, lábánál a templom kicsinyített másával.

További csodahelyek Győr-Moson-Sopron megyében

Szállást keresel Győrben?

Itt érdemes körülnézni »»

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.