Hogyan töltsünk el 3 napot Nyíregyházán?

Nyíregyháza

Toronykilátóval, állatkerttel, zenélő szökőkúttal és erdei élményekkel teszi különlegessé a kikapcsolódást Nyíregyháza, a város, amely kulturális programokkal és családbarát kalandokkal hívogat. Háromnapos összeállításunknak köszönhetően ezután már nem lehet kérdés, hogyan töltsünk el 3 napot Nyíregyházán.

Hogyan töltsünk el 3 napot Nyíregyházán?

Nyíregyháza megyei jogú város, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Nyíregyházi járás székhelye. Vonzó turisztikai célpont, az ország hetedik legnagyobb városa, ráadásul csupán 40 km-re fekszik Szlovákiától, 60 km-re Ukrajnától, és 50 km-re Romániától.

A városban számos izgalmas látnivaló, szabadidős program és gyerekbarát élmény várja a látogatókat. Kíváncsiak vagytok, mit tartogat számotokra Nyíregyháza? Máris mutatjuk!

A belváros és a Sóstói Múzeumfalu felfedezése

Ahhoz, hogy megismerjük Nyíregyháza színes látnivalóit, érdemes egy belvárosi sétával kezdeni a háromnapos programot. A főtéren, azaz a Kossuth téren áll Kossuth Lajos szobra, illetve a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház. A román stílusban épült katolikus templom a város egyik legismertebb épülete.

A templomtoronyban 2021-ben egy toronykilátót alakítottak ki, ahonnan mesés panoráma nyílik a belvárosra. Ha kíváncsiak vagyunk Nyíregyházára madártávlatból, mindenképpen másszuk meg a 94 lépcsőfokot, hogy 29 méter magasból csodálhassuk meg a Kossuth teret.

Figyelem! Ha zárva van az ajtó, a sekrestyéstől kérhetjük el a kulcsot. A toronykilátó ingyenesen látogatható.

Karácsonyi fények a toronykilátóból >>

A templomtól 3-4 perces sétára, szintén a belvárosban fekszik a Hősök tere, amelynek déli részén a Hősök szobra található, míg a város egykori villamosközlekedésére a téren kiállított villamosvagon emlékeztet.

Gasztrotipp: Ha a belvárosban szeretnénk ebédelni, útba ejthetjük a Cvekedli Tésztabárt, és a Szifon Espresso Bárt is, egyikben sem fogunk csalódni.

A városközpontot, és Nyíregyháza ismertebb látnivalóit felkereshetjük emeletes városnéző busszal is, a buszok óránként érkeznek.

Nyíregyháza
Városnéző busz, Nyíregyháza (fotó: Csermely Marianna)

A nap további részét töltsük a Sóstói Múzeumfaluban, amelynek feltérképezésére érdemes több órát szánni. Számos látnivalót tartogat hazánk második legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt eltérő tájegységeinek népi építészetét mutatja be.

A Felső-Tisza vidékének jellegzetes épületei között barangolva változatos programokon vehetünk részt, megismerkedhetünk a lekvárfőzéssel, a káposztasavanyítással, vagy akár a paszulycsépléssel.

A skanzen központjában kialakítottak egy orsós faluközpontot, főterén áll a templom a harangtoronnyal, körülötte pedig egy iskola, egy szatócsbolt, egy paplak, egy tűzoltószertár, egy kocsma és különböző műhelyek várják az érdeklődőket. 

További kulturális programok Nyíregyházán

Amennyiben múzeumlátogatással, színházi, vagy koncertélményekkel szeretnénk kiegészíteni az első nap programját, az alábbi helyszíneket ajánljuk felkeresni:

  • Nyírvíz-palota, Kállay Gyűjtemény (Bessenyei tér 15.)
  • Móricz Zsigmond Színház (Bessenyei tér 13.)
  • Szabadtéri Színpad (Benczúr tér 22.)
  • Városi Galéria (Selyem utca 12.)
  • Bencs Villa (Sóstói út 54.)
  • Váci Mihály Kulturális Központ (Szabadság tér 9.)
  • Jósa András Múzeum, amely felújítás miatt 2023 őszéig zárva tart (Benczúr tér 21.)

Élmények a Nyíregyházi Állatparkban és a Sóstó környékén

A háromnapos nyíregyházi kikapcsolódás második napját kezdjük a Nyíregyházi Állatparkban. A park minden korosztály számára bakancslistás hely, annál is inkább, mert ez Európa egyik legnagyobb állatállománnyal rendelkező állatparkja.

A Sóstó Zoo Nyíregyházától 5 km-re, a sóstói üdülőövezetben fekszik, a 30 hektáros tölgyerdőben közel 5000 állat él, az állatokat földrészenkénti csoportosításban lehet megtekinteni.

Ajánlott részt venni a rendhagyó programokon is, a fókashow keretében pl. a játékos kaliforniai oroszlánfókák mutatják be vidám műsorukat.

Az állatkert felfedezése több órát is igénybe vehet, érdemes rá elegendő időt szánni, ellenkező esetben szinte biztosan bánni fogjuk, hogy kihagytunk egy-egy izgalmasnak ígérkező állatos programot.

Nyíregyháza, Sóstó Zoo
Sóstó Zoo, Nyíregyháza (fotó: Csermely Marianna)

Miután megismerkedtünk a tigrisekkel, elefántokkal és vidám majmokkal, töltsük a nap további részét az állatkert szomszédságában található Sóstó környékén.

Nyíregyháza egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciója a sóstói zenélő szökőkút, amely ismert dallamokat és slágereket játszik.

A szökőkút, amely esténként tömegeket vonz a parkba, mintegy 500 négyzetméteres vízfelületen, hang-és fényeffektekkel nyűgözi le a nagyközönséget. A szezonálisan működő szökőkút dinamikus vízi képet is képes megjeleníteni.

A tó körül tesztelhetjük a rekortán futópályát, emellett gokartozásra, rollerezésre, vízibiciklizésre és csónakázásra is van lehetőség. Sőt, a vízparton kacsákkal is barátkozhatunk.

Az egykori nyíregyházi kisvasút régi állomásánál pedig találkozhatunk egy kiállított gőzmozdonnyal, amely a vasúti közlekedés hőskorára emlékeztet.

Gyerekekkel érdemes felkeresni a Mesefigurás Játszóteret, amely a Sóstó közvetlen közelében fekszik. A játszótéren Vuk és Süsü is várja a csemetéket, ráadásul a tér mellett finom fagyi és kávé is kapható.

Nyíregyháza, Mesefigurás Játszótér
Mesefigurás Játszótér, Nyíregyháza (fotó: Csermely Marianna)

Természetközeli programokkal és fürdőzéssel vár Nyíregyháza

A városnézés harmadik napját indítsuk a Tuzson János Botanikus Kertben, ahol tündérrózsákkal és lótuszokkal tarkított japánkert, kövirózsa gyűjtemény, tőzikés, fűszernövénykert, fenyves- és sövénylabirintus várja a látogatókat.

Japánkertek Magyarországon >>

Az üvegházat, a pálmaházat és a kaktuszházat mindenképpen érdemes felkeresni, a gyerekeket pedig a kert hátsó szegletében a Huszár-játszótér csalogatja.

Ha a délutánt is természetközeli élményekkel tennénk színesebbé, remek úti cél lehet a Sóstói-erdő, amely kedvelt kirándulóhely Nyíregyházán. A 370 hektáron fekvő erdő sétautakkal, erdei tornapályával, játszótérrel, szalonnasütő helyekkel, kondiparkkal, és egy erdei színpaddal várja a látogatókat.

Érdekesség! A Sóstói-erdő tölgyfáihoz egy különleges városi legenda kapcsolódik. A 18. században egy bécsi földesúr azt a feladatot adta ispánjának, hogy a területet vesse be mákkal. Az elmaradt ékezet miatt azonban nem mákkal, hanem makkal vetették be, így jött létre a tölgyerdő.

Azoknak, akik el sem tudják képzelni a nyíregyházi látogatást fürdőzés nélkül, mindenképpen bakancslistás program az Aquarius Élményfürdő medencéinek és szolgáltatásainak felfedezése.

Az élményfürdőben gyermekvilág, pezsgőággyal és nyakzuhannyal kényeztető bel- és kültéri gyógyvizes medencék, óriáscsúszdák, hullámmedence, sodrófolyosó és egyedi szaunavilág segíti a teljes feltöltődést. Az Élményfürdő mellett az Aquariushoz tartozik a Parkfürdő, a Tófürdő és a Júlia fürdő is.

Tudtad? Nyíregyházán a Bujtosi-tó gyönyörűen kialakított, parkosított környezete is roppant népszerű a helyiek és a turisták körében. A terület pihenésre, sportolásra és horgászásra is alkalmas, fürdeni azonban sajnos nem lehet benne.

Szállást keresel Nyíregyházán?

Itt érdemes nézelődni >>

Pillanatképek Nyíregyházáról – Itt a Nyíregyháza könyv!

A hiánypótló Nyíregyháza könyv a város épített és épülő örökségeire, rendezvényeire és turisztikai attrakcióira helyezi a hangsúlyt.

A 140 oldalas könyv elsősorban fotók segítségével mutatja be a belváros és Sóstógyógyfürdő értékeit, a szakrális emlékeket, a Kulturális Negyedet, a sportlétesítményeket, illetve a Bujtosi Városligetet, és a színes városi rendezvényeket.

A fejezetek elején egy-egy rövid szöveges beharangozó segíti a ráhangolódást az elkövetkezendő fotókra.

Látnivalók Nyíregyháza közelében

Ha szívesen bebarangolnánk Nyíregyháza környékét, érdemes felfedezni a kisebb települések értékeit is. Hangulatos kirándulóhely az újfehértói Vadas-tó környéke, emellett érdekes látnivaló a máriapócsi fatemplom és a hajdúnánási erődfal is.

Nyíregyházától kb. 1 órás autóútra fekszik Miskolc, Mezőkövesd, Debrecen és Tokaj is, bármelyik városnézés remekül kiegészíthet egy többnapos kikapcsolódást Nyíregyházán.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu, Csermely Marianna, Instagram

Kiemelt kép: Sóstói zenélő szökőkút (fotó: Csermely Marianna)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.