Szigligeti vár – a “Balaton vára”

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

A Balatonnál tett látogatásaink során sokunk először a tópartot veszi célba, teljesen érthető okokból. Nincs is jobb, mint egy forró nyári napon hatalmasat csobbanni a magyar tenger hűsítő vizében, vagy télen a fagyott természetben gyönyörködni egy forró teával a kezünkben a tó partján. De mi a helyzet a többi látnivalóval a Balaton környékén? Válasszunk egy enyhébb napot és kiránduljunk egyet a hangulatos Szigliget faluban, valamint a “Balaton várában”, a Szigligeti várban!

A Szigligeti vár története

A Szigligeti vár története egészen a XIII. század elejéig nyúlik vissza. A vár 1260-1262 között IV. Béla utasítására épült és kezdetben csupán egy palotaszárnyból és néhány kőfalból állt. Az évszázadok alatti folyamatos hozzáépítéseknek köszönhetően érte el mai méretét.

„Úgy áll ott a várrom,
mint öreg király fején korhadt koronája.
Ajtónak, ablaknak nyílásán áttör a
nap fénye, s az a fény a távolból
mintha drágaköve volna a koronának.”

Eötvös Károly

A vár számtalanszor cserélt gazdát, tulajdonosai közé tartozott többek között IV. Béla és III. Péter veszprémi püspök, majd 1348-tól majdnem száz éven át a Móriczhidai-család birtokába került. Újabb tulajdonosváltások után a vár és a hozzá tartozó falvak 1526-ban több évszázadra a tóti Lengyel család tulajdonába kerültek. Az épület történetében az egyik legnagyobb bővítés Martonfalvay Imre kapitánysága alatti időkre tehető. Ekkor készült el a tetőzet, kiegészültek a külső várfalak, épült egy új torony, bástyák, pincék és egy kút. Így a XVI. századra kialakult a Szigligeti vár máig aktuális alaprajza.

Szigligeti vár - a "Balaton vára"
A Szigligeti vár alaprajza

A török hódítások idején a Szigligeti vár – az akkori kapitánynak, Magyar Bálintnak köszönhetően- soha nem került török kézre. A XVI. század végére a korszerűsítések elmaradtak, az épület elhanyagolttá vált, majd a végső csapást az épületre egy villámcsapás okozta. A toronyban őrzött puskapor felrobbant és a vár nagy része leégett. 1702-re elhanyagoltsága miatt I. Lipót leromboltatta, a köveket a környékbeliek elhordták. A vár felújítása 1991-ben kezdődött és a mai napig restaurálások és értékmegóvó munkálatok folynak az épület körül.

Érdekes kiállítások és látnivalók a Szigligeti várban

 • Várkápolna
 • Barokk konyha
 • Fegyverkiállítás
 • Várgaléria

A Várudvarban évről-évre különböző rendezvényeket, fesztiválokat, koncerteket, hagyományőrző napokat, szüreti mulatságokat és ünnepi fényjátékokat tartanak. Látogatás előtt érdemes ezekről a honlapon tájékozódni.

Hasznos információk

Belépő árak

 • Felnőtt: 1000 Ft
 • Gyermek/ifjúsági (6-18 éves korig): 500 Ft

Nyitva tartás

 • November, December, Január, Február: 10:00-16:00
 • Március, Október: 09:00-17:00           
 • Április, Szeptember: 09:00-18:00
 • Május, Június: 09:00-19:00  
 • Július, Augusztus: 08:00-20:00            

Elérhetőség

Kutyát be szabad vinni?

Igen, a vár kutyabarát!

További látnivalók a közelben

 • Avasi templomrom
 • Óvári-kilátó
 • Szőlőhegyi Szentháromság Kápolna
 • Szigligeti Galéria

GASZTROTIPP: A tartalmas várséta után érdemes betérni a vár tövében található Szigligeti Fagylaltozóba pár hűsítő finomság erejéig; egy-két gombóc kézműves fagylaltra vagy egy nagy pohár limonádéra.

Megközelítés

Autóval

Veszprém irányából a 77-es útról Tapolcán a körforgalomból hajtsunk ki a 3. kijáraton, a Hegymagasi útra, majd folytassunk utunkat a Szigligeti utcán egészen a 71-es út becsatlakozásáig, ahol jobbra kell fordulnunk. A 71-esről balra tartsunk a Ciframajornál, és a Kisfaludy utcán haladva hamar a várparkolóba érünk.

Tömegközlekedéssel

A Tapolcai autóbuszállomásról Szigliget, bejárati út megállóig autóbusz közlekedik. A buszmegállóból körülbelül 500 métert kell sétálnunk a bejáratig.

Szállást keresel Szigligeten?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Györkő Zsombor

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

Válasz
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre