Időutazás, népi építészet, mézes puszedli – Ezzel vár a Sóstói Múzeumfalu

Sóstói Múzeumfalu

A Sóstói Múzeumfalu hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, amely megismerteti a látogatókkal Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye népi építészetét. Nem tudod, mivel foglalkozott egykor a kádár, a suszter, vagy a kékfestő? A sóstógyógyfürdői skanzenben fényt deríthetsz rá!

Sóstógyógyfürdő, Nyíregyháza csodahelye

Nyíregyháza legnépszerűbb része Sóstógyógyfürdő, itt található a város egyik legnagyobb attrakciója, a Nyíregyházi Állatpark, azaz a SóstóZoo is. A másik kihagyhatatlan helyszín az a fürdőkomplexum, amely a Tófürdőből, a Parkfürdőből és az Aquarius Élményfürdőből áll.

A város tüdeje a Sóstói-erdő, amely Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye. A több mint 300 hektár területű parkerdőben sétálóút, erdei tornapályája, játszótér, és több szalonnasütő hely hívogat bennünket.

Aki járt már a legendás budapesti zenélő szökőkútnál a Margitszigeten, annak biztosan nagy kedvence lesz a sóstói zenélő szökőkút is, amely az Aquarius Élményfürdő bejáratánál kapott helyet.

A víz- és fényjáték a zeneszámok ritmusát követi, a helyiek és az ide érkező turisták örömére.

A Sóstó körül mindenképpen érdemes tenni egy sétát, a tó hídjai romantikus hangulattal ajándékoznak meg, míg a gyerekek mindig örömmel játszanak a tó mellett található Mesefigurás Játszótéren.

A Sóstói Múzeumfalu látnivalói

A fürdőtől és állatparktól csupán néhány perces sétára található a Sóstói Múzeumfalu, Északkelet-Magyarország egyetlen élő szabadtéri néprajzi múzeuma.

A Sóstói Múzeumfalu Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye öt eltérő tájegységét öleli fel, egységes faluszerkezetbe foglalva a térség népi építészetét és lakáskultúráját. Melyik ez az öt tájegység?

  • Szatmári tájegység
  • Rétközi tájegység
  • Beregi tájegység
  • Nyírségi tájegység
  • Nyíri mezőségi tájegység

1979-es nyitása óta az öt porta mellett további nyolc építése fejeződött be, kialakult az orsós faluközpont, és megépült az Árpád-kori falu is.

A múzeumfaluban bejárhatjuk a tájegységek portáit, a műhelysoron pedig megnézhetjük, milyen műhelyben dolgozott egykor a suszter, a mézeskalácsos, a cukorkakészítő, a kádár, a kalapos, vagy éppen a kékfestő.

Zsebeld be! Az autentikus szuvenírboltban kézműves termékek közül szemezgethetünk, a szilvalekváros mézes puszedlit és narancsos szívet is érdemes megkóstolni.

A gyerekek kedvence általában a zsindelytetős, tornácos, vályogfalú iskola, ahol egy hatosztályos iskola osztályterme, egy tanítói szoba és korabeli iskolai emlékek várják a látogatókat.

Tipp! Nézd meg olvasóink fotóit a múzeumfaluról a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban!

Olvasónk, R. Katalin így írt a múzeumfaluról: „A skanzenben megtalálható a parasztudvarok (több településre jellemző) mellett cigánykunyhó, egy kisnemesi család háza, lakodalmas ház is. Emellett a különböző mesterségek munkaeszközei is láthatók. Mézeskalács készítő, kékfestő, csizmadia, kádár. Nekem szerencsére sok dolog volt ismerős, mert a nagyszüleimnél fellelhetők voltak.”

A temetőcsősz taposott szalmatetővel fedett lakóházánál megtekinthetjük a lakószobát és a pitvart, utóbbinál közelebbről is megnézhetjük a boglyakemencét és a szalonnásládát. Gyógynövény- és fűszerkertje mellett – ha szerencsénk van – még a skanzen macskájával is megismerkedhetünk.

A múzeumfalu központjában található a felső-Tisza-vidéki falvak jellegzetes épületegyüttese, a fából készült harangtorony és a paticsfalas református templom. A favázas, vesszőfalas templom eredetije a ma Kárpátaljához tartozó Kisdobronyban állt.

Programok és elérhetőségek

A rendezvények alkalmával nemcsak a portákat ismerhetjük meg, hanem részesei lehetünk a hagyományos falusi ünnepek különleges világának is.

Kisebb gyerekekkel is érdemes útnak indulni, terepen jól teljesítő babakocsival, vagy akár hordozóval is. Babakocsival értelemszerűen az épületekbe nem lehet bemenni.

A Sóstói Múzeumfalu nyitvatartási ideje és a belépőjegyek ára a weboldalon elérhető.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.