Pécs, a mediterrán hangulatú város Magyarországon – látnivalók és kirándulóhelyek

Pécs, a magyar mediterrán város - látnivalók és kirándulóhelyek

Aki Pécs városába látogat, annak két dolgot mindenképp élveznie kell: a csodás török emlékeket, amely szerves része a baranyai székhelynek és egy csipetnyi mediterrán hangulatot, amelyet más magyar városban nem kap meg. Radó Péter (utazaskatalogus.hu) beszámolója.

Pécsi látnivalók a belvárosban

Két és fél napot töltöttem Pécsen és környékén, de nyugodtan mondhatom, sokkal többet érdemel ez a vidék és maga Pécs is! Nemcsak a belvárost érdemes felfedezni, erre a későbbiekben kitérek.

Pécs központi része természetesen a Széchenyi tér és a dzsámi (Gázi Kászim pasa dzsámija, hivatalosan Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom). Egy szeptemberi kedd este is olyan élet volt, ami ott marasztalja az embert sokáig. Le is ültem egy padra és élveztem a hangulatot, a látványt.

A Király utcai sétálóutcán bújik meg a Pécsi Nemzeti Színház, amely már kívülről is impozáns épület. Az utcán egymást érik a bárok, éttermek, nagyon hangulatos.

A várfal északnyugati részénél találjuk a magyar szemmel monumentális Bazilikát (Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház). Már képeken is nagynak tűnik, de élőben még nagyobb épülettel szembesülünk. Ám ne csak kívülről, hanem belülről is csodáljuk meg, ráadásul az egyik toronyból remek kilátás nyílik a városra.

A Bazilika körül még felkereshető a Csontváry Múzeum, Vasarely Múzeum és a híres ókeresztény sírkamrák. A nyugati oldalról a Barbakánt érdemes megnézni, ide be is lehet menni és végig sétálni a kőfalon lévő fahídon.

A Széchenyi térre menet egy nagy lakatfalba ütközünk. Rengeteg lakat lóg, ottjártamkor egy pár éppen egyet helyezett el.

Még egy török emléket látogattam meg, ez a Jakováli Hasszán-dzsámi és minaret. Érdekes látvány a két „rendes” épület között álló dzsámi.

Zsolnay Negyed és Zsolnay-emlékek

Pécs neve összeforrt a Zsolnay névvel, így nem maradhatott ki a Zsolnay Negyed sem. Csodás épületeket láthatunk itt. Ezután elmentem a közeli Zsolnay Mauzóleumhoz. Már a bejárathoz való feljutás is élmény, hiszen vörös oroszlánok között kell felgyalogolnunk.

A városban is van két Zsolnay-látnivaló. A Széchenyi tér közelében áll a Zsolnay-kút, innen nem messze egy körforgalomban pedig a Zsolnay-szobor. Utóbbi mellett ráadásul egy szép cserepes tetejű épületet is láthatunk.

Pécsi kirándulóhelyek

Egy kicsit kijjebb a belvárosból, két látnivalót kerestem fel. Az egyik a Tettyei romok, amely népszerű kirándulóhely Pécsen belül. A Havas Boldogasszony-templomhoz innen egy sétányon pár perc alatt legyalogolhatunk. Talán innen nyílik a legszebb kilátás a városra.

Sajnos csak ennyi fért bele a pécsi látogatásba, de ide hamarosan úgyis visszatérek, hiszen a város és környéke is megér jóval több napot! Minden korosztálynak bátran ajánlom, hogy ellátogasson Pécsre!

Fotók és beszámoló: Radó Péter / utazaskatalogus.hu


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.