Hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben?

Veszprém, a királynék városa annyi érdekes látnivalóval és programmal vár bennünket, hogy félő, amennyiben nem készítünk egy tervet, úgy rohan el mellettünk a tervezett háromnapos kikapcsolódás, hogy kihagyunk néhány nagyon fontos, és bakancslistás nevezetességet. Készítettünk egy programtervet, amely felölel számos különlegességet, így máris egyszerűbb a válasz a kérdésre: hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben?

3 napot veszprémben
Séd-patak völgye, háttérben a Benedek-hegy

Hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben?

1. nap – A veszprémi Várhegy felfedezése

A veszprémi kikapcsolódást érdemes egy jó kávéval vagy kávékülönlegességgel kezdeni, amit természetesen néhány falat reggeli koronáz majd meg. Ezután már kezdődhet is a városnézés!

Veszprém vára és a Várhegy felfedezése bőven belefér egyetlen napba, de nem érdemes elkapkodni, mert hihetetlenül nagy élmény. Veszprém vára az esztergomi és székesfehérvári várakkal együtt az egyik legkorábbi várunk, ennek ellenére nem egy romos, ám történelmi kincsekben bővelkedő terület fogad majd bennünket, hanem egy kellemes, szép várnegyed, amely leginkább talán a budai várnegyedre hasonlít hangulatában. 

A Hősök Kapuján belépve számos látnivaló felfedezése vár ránk, ilyen a Szent Mihály-székesegyház, az Érseki Palota, a Szentháromság-szobor, illetve a Szent György kápolna is, ahol a legenda szerint Szent Imre első királyunk fia a szüzességi fogadalmát tette. Szent István és Boldog Gizella szobrához érve páratlanul szép városi panoráma tárul elénk, úgy is mondhatnánk, hogy előttünk fekszik Veszprém óvárosa. A vár északi oldalán egy keskeny lépcsősoron érünk le a Szent Benedek-hegyre, ahol a Benedek-hegyi kereszt áll. 

A városnézés sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint gondolnánk, hipp-hopp, elrepülnek az órák, ezért pihenésképpen ha nem is délben, de délután mindenképpen érdemes feltölteni az energiaraktárainkat. 

Az Elefánt Étterem és Kávézóban olyan gasztrokülönlegességek várnak bennünket, mint a füstölt lazacos canelloni, az erdei gombás rizottó, vagy éppen egy testes szarvaspörkölt. Ezekkel az ízekkel lesz teljes az első napunk Veszprémben, a városban, ahova egyértelműen csakis egy fényképezőgép társaságában szabad ellátogatni. 

Hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben?

2. nap – Kultúra és kirándulás Veszprémben

Ezt a napot szánjuk arra, hogy felkeressük Veszprém neves kilátóit, este pedig megnézhetünk egy darabot a Veszprémi Petőfi Színházban

Egy kilátótúra Veszprémben akár egy egész napos kirándulást is jelenthet, kár is lenne kapkodni, főleg azért, mert ez a város megérdemel egy teljes körutat. A legnevesebb kilátók a következők:

  • Gizella királyné-kilátó: A kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Benedek-hegyre, a veszprémi várra, a Szent István völgyhídra, illetve a Papod-hegyre és a Csatár-hegyi kilátóra is.
  • Szent Miklós-szeg: Szent Miklós a kereskedők védőszentje, egykor a volt Kálvária dombon állt a Szent Miklós templom. A Színészházat és az egyetemi városrészt láthatjuk innen. 
  • Tűztorony: A torony a város egyik jelképe, 48 méter magasan emelkedik a város fölé. Érdemes a csigalépcsőkön felmászni a körerkélyhez, mert innen elképesztő veszprémi panoráma tárul majd a szemünk elé. A kertjében a Veszprémi Pantheont is megnézhetjük.
  • I. István király és Gizella királyné szobra: Ha a kirándulás első napján kihagytuk volna a szobor felkeresését, vagy éppen ellenkezőleg, nagyon tetszett innen az óvárosi kilátás, akár újra is felkereshetjük a várban álló szobrot. 

A kilátótúra után a Fejesvölgy Étteremben olyan magyar és helyi specialitásokkal lakhatunk jól, mint a káposztás babgulyás, a Bakonyi rőzse, vagy éppen a Cárok bélszíne. Az étteremben a gyerekek is találnak kedvükre való ételt, és természetesen a vegetáriánus, illetve a gluténérzékeny vendégekre is gondoltak. Ha pedig egy igazán vagány desszerttel szeretnénk befejezi az estebédünket, a Balzsamos szederragun tálalt mákkrémes palacsinta lesz a tökéletes választás. 

Este a Veszprémi Petőfi Színház egyik darabját javasoljuk megtekinteni. A színház 1908. szeptember 17-én nyílt meg, és Medgyaszay István tervei alapján épült. A már meglévő Korona Szálló, és Kaszinó épületéhez kapcsolódott. Az aktuálisan játszott darabokról a színház weboldalán kaphatunk naprakész információt. 

3. nap – Felejthetetlen élmények a Veszprémi Állatkertben

A városnézős és kirándulós napok után jöhet egy kis kikapcsolódás a Veszprémi Állatkertben, amely a nyíregyházi és a Fővárosi Állatkert mellett az egyik legnépszerűbb állatkert az országban. Mielőtt azonban fejest ugranánk az élményekbe, feltankolhatunk egy kis francia és házi aprósüteményt a Mackó Cukrászdában. Egy csésze kávé és tea társaságában a bevállalósak tortázhatnak is a délelőtti órákban, aztán irány az állatkert!

A Veszprémi Állatkert az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tart, ezért nem tudunk rossz időpontban érkezni. A Balatontól mindössze 15 km-re elhelyezkedő állatkertben hüllőkkel, kétéltűekkel, madarakkal és emlősökkel is találkozhatunk, a gyerekek pedig biztosan örülnek majd az Afrika szavanna játszótérnek és a Dinó Parknak

Az állatkert honlapján található térképet érdemes átböngészni, sőt, az aktuális információkkal és hírekkel is itt találkozunk. A területen egyébként elefánt, zsiráf, pingvin, borjúfóka, hópárduc, oroszlán és fekete medve is él. Kihagyhatatlan program egy háromnapos veszprémi kikapcsolódás során! (Jegyárak: gyermek: 2300Ft, diák: 2400Ft, felnőtt: 3300Ft)

+ TIPP: Kolostorok és templomok a Séd-patak völgyében

A fárasztó, de élményekben gazdag nap végén szinte kötelező felkeresni a bakancslistás Gusto 13 Bistro&Delicate éttermet, ahol igazi gourmet fogások közül válogathatunk. Itt nem csak a hasunkat tömhetjük meg különleges ízekkel, de a szemünk is jóllakik majd a csodás színektől, és textúráktól!

Ha a háromnapos program végére értünk, már nem lesz kérdés, hogyan töltsünk el 3 napot Veszprémben. Tökéletesen kiismerhettük a város legszebb és legismertebb részeit, kirándultunk, és a gasztroélményekre is szántunk időt. A várost már kedves ismerősként köszöntjük majd újra, és az is biztos, hogy a barátaink és ismerőseink nyugodtan kérhetnek ezentúl veszprémi útbaigazítást tőlünk! 

Szállást keresel Veszprémben?

Nézz körül itt >>

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.