15+ látnivaló Nógrád megyében, amiért érdemes útra kelni

látnivaló Nógrád megyében

A Börzsöny és a Cserhát ölelésében számos csodahely rejtőzik, ennek köszönhetően a bakancslistánk folyamatosan bővül. Tudjátok, hogy melyik az a vár, tanösvény, függőhíd, természeti érték, vagy éppen történelmi látnivaló Nógrád megyében, amit feltétlenül érdemes felkeresni? Tartsatok velünk, szemezgettünk a kedvenceink közül!

15+ látnivaló Nógrád megyében

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

A Novohrad-Nógrád Geopark területén található az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont, amelyet gyakran „magyar Jurassic Parknak” is neveznek. Jártatok már itt? Ha még nem, éppen itt az ideje annak, hogy feltérképezzétek.

A 800 méter hosszú Geológiai tanösvényen cápafogat, kövesedett fákat, levéllenyomatokat és ősállati lábnyomokat láthattok, de végigsétálhattok a 150 méter hosszú, 8-10 méter magas lomkoronasétány különleges függőhídján is. Érdekes látnivaló még a Miocén erdő, ahol mára kihalt ősállatok reprodukcióit lehet megtekinteni.

Még több lombkoronasétány hazánkban >>

Prónay-kilátó

A 26 méter magas, ragasztott lucfenyőből készült Prónay-kilátó a Romhányi-hegy tetején, az Országos Kéktúra útvonalán helyezkedik el. Az emelvény több ezer turistát vonz évente a páratlan panorámának köszönhetően.

A kilátó tetején webkamerát helyeztek el.

A kilátó felső teraszára 128 lépcső vezet, innen a Börzsöny, a Selmeci-hegység, a Szanda-vár, a Karancs, a Mátra, a Gödöllői-dombvidék lankái, illetve a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatóak.

Nógrádi vár

Figyelem! Jelenleg a nógrádi vár veszélyelhárítási munkák teljes körű elvégeztetéséig (előre láthatóan 2023. október 31) kerülni kell a vár bárminemű használatát.

A nógrádi vár 1108 előtt épült a Börzsöny szívében, a kővár évszázadokon keresztül királyi kézben volt. 1685-ben egy villám csapott a vár tornyába, ahol azonnal felrobbant a lőpor, így a belsővár megsemmisült, és ezután a vár többé már nem nyerte vissza eredeti állapotát. 

A romok mellett állva bámulatos kilátás tárul a szemünk elé, az egykor itt álló vár maradványa ma is érdekes látnivaló Nógrád megyében. Mi a várlátogatást összekötöttük egy sétával a közeli Jenői-tó partján, nektek is csak ajánlani tudjuk.

Megnézem a várat >>

Drégely vára és az Apródok útja tanösvény

Ki ne ismerné Drégely várának és Szondi két apródjának híres történetét? A Börzsöny 444 méter magasan álló történelmi emlékhelye bár nehezen megközelíthető, a páratlan kilátás minden fáradalmunkért kárpótol. Az építményt érdemes az Apródok útja tanösvényen megközelíteni.

30+ látnivaló és program a Börzsönyben >>

Drégelypalánkon a Szondi kiállítótér számos történelmi, természeti és kézműves programlehetőséggel várja a családokat. Íjászat, apródképzés, kincskeresés és a tüzérségi fegyverbemutató keretén belül rengeteg élménnyel gazdagodhatunk.

Bánki-tó

A Cserhát és a Börzsöny ölelésében található Bánk, a település a ’70-es évek óta népszerű üdülőterület. A Bánki-tó az egyik legnépszerűbb látnivaló Nógrád megyében, a festői szépségű, erdőségekkel határolt tó a Lókos-patak völgyében terül el.

A tópart maximálisan kutyabarát terület, azonban a fenntartók több táblán is kérik tőlünk, hogy ügyeljünk a környék tisztaságára. A vízpart napozáshoz, olvasáshoz és sétához is remek választás, a természetközeli, romantikus kikapcsolódás fellegvára.

Megnézem a tavat >>

Hollókő

A Cserhát hegyei között fekvő zsákfaluban ugyan csak 380-an laknak, a település mégis sok országból vonzza a látogatókat. Hollókőn 56 olyan házikó áll, amely a régi időkből maradt ránk, hagyományos palóc mintájuk miatt felkerültek az UNESCO listájára is.

A Hollókő-Ófaluban kialakított skanzen nincs híján látnivalóknak, néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok és bemutatóházak kaptak helyet.

Túratipp: A falu fölé magasodó várhoz a kékkel párhuzamosan haladó vártúra tanösvényt érdemes választani, amely a tájháztól indul északi irányban.

Gyadai tanösvény

A Gyadai tanösvény a Katalinpusztai Kirándulóközpont mellől induló három tanösvény közül a legnépszerűbb. Népszerűsége annak köszönhető, hogy az 5,2 kilométeres távot néhány pihenővel akár óvodáskorú gyerekekkel megtehetjük, az útvonalon ráadásul egyedi élményelemek várnak.

A 150 méter hosszú pallósor, a cölöpsétány, a hintahíd és az Óriások pihenője a kirándulók nagy kedvence, de a tanösvény legizgalmasabb állomása egyértelműen a függőhíd. A 25 méter hosszú függőhíd egy mély árok felett vezet.

A körút során megismerkedhetünk a terület élővilágával. A szintkülönbség 230 méter, az említett távot 3 óra alatt kényelmesen bejárhatjuk.

Tovább a tanösvényhez >>

Somoskő és Salgó vára

Somoskő és Salgó vára számos magyar történelmi és irodalmi vonatkozással bír, a Medves-fennsíkon tett kirándulás ráadásul azért is népszerű, mert egy nap alatt két dicső várat is felkereshetünk, mindössze néhány kilométeres túrával.

A várak különleges panorámával ajándékoznak meg, arra azonban érdemes ügyelni, hogy a babakocsit ne hozzuk magunkkal még véletlenül sem, ugyanis a terep nem alkalmas hozzá.

Andezitcsúszda, Bér

Bér külterülete rejti Nógrád megye egyik legérdekesebb, és világviszonylatban is ritka természeti képződményét, az ún. „andezitcsúszda” kőzetet, amely a homorú formája miatt kapta nevét.

A különleges geológiai érték egy kb. 8-10 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomán jött létre, és az itteni kőbányászat eredményeképpen vált láthatóvá az andezit hajlott, oszlopos szerkezete.

Hasznos tipp: A látnivaló felkereséséhez célszerű térképet vagy mobilapplikációt használni, mert az utak nincsenek jól és pontosan felfestve.

Elolvasom a beszámolót >>

Kéz-kilátó

A Cserhát közepén, Felsőtold és Hollókő között fekszik a hangulatos Farkaskút-völgy, itt található a Kéz-kilátó, ahonnan nem csak a környező völgy, de a Cserhát dombjai is jól láthatóak.

A kilátó hatalmas népszerűségnek örvend, kisgyerekkel és kutyával kirándulóknak is jó szívvel ajánljuk.

Szanda vára

A Cserhát központi részén lévő Szandaváralja település fölé magasodik a Vár-hegy jellegzetes, kettős csúcsa. Itt áll Szanda vára, ami talán nem a legismertebb látnivaló Nógrád megyében, de mindenképpen érdemes felkeresni a természeti kincsek és a kilátás miatt.

A Szanda-hegyre az Országos Kéktúrát követve is feljuthatunk, vagy egy rejtett, vadregényes ösvényt is választhatunk, ha szeretjük a kalandokat.

Megnézem a várat >>

Nógrádi Vadaspark

A Nógrádi Vadaspark 110 hektáron terül el a Börzsöny lábánál. A vadaspark területén akár traktoros körsétán is részt vehetünk, a körséta alkalmával bemutatják nekünk az erdei életközösséget, a gím és dámszarvasokat, a muflon nyájat, és a vaddisznó kondát.

Fontos tudni, hogy a vadaspark látogatásához telefonos bejelentkezés szükséges, egyébként nem fogjuk tudni megnézni az állatokat. Parkolóhely bőven akad, nem ez a legzsúfoltabb látnivaló Nógrád megyében.

50 állatkert szerte az országban >>

Buddha Park, Tar

A kőrösi Sztúpa 1992-ben épült Taron, Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére. A buddhisták Kőrösi Csoma Sándort egyházuk megvilágosultjaként tisztelik, az emlékére épített kegyeleti emlékművet, Békesztúpát és a Múzeumot maga a Dalai Láma szentelte fel, és a világvallások képviselői is megáldották.

A parkban található Emlékpavilonon a világutazó érdekes életútjáról olvashatunk. A tari Buddha Parkot a békeszerető emberek zarándokhelyeként is emlegetik.

Az Emlékpark területén láthatjuk továbbá a Tara Templomot – más néven Szabadító Buddha Anya Templomot -, amely az összes lény boldogságáért épült.

Megnézem a látnivalót >>

Morgó-gödör

Szeretitek a rendhagyó látnivalókat? Akkor szeretettel ajánljuk a figyelmetekbe az amerikai kanyonokra emlékeztető Morgó-gödör látnivalóit! A 20-23 millió éves hasadék a tengerben lerakódott puha, könnyen málló homokkő és a magasabb mésztartalmú rétegek váltakozásából áll.

A szél és a víz formálta különleges hasadék 15-20 méter magas sziklafalai között izgalmas sétát tehetünk annak ellenére, hogy a hasadék mindössze 50-60 méter hosszan húzódik.

Berkenyei vérszilvafasor

Nógrád várától csupán 10 perces autóútra fekszik Berkenye. A település a bámulatos színben pompázó vérszilvafasorról ismert leginkább, de a Hársas-tó partján is érdemes tenni egy sétát, hangulatos látnivaló Nógrád megyében.

Mi imádtuk a tópart hangulatát, egy 30 perces séta felér egy háromnapos kiruccanással.

Sasbérci-kilátó

A Cserhát déli részén, két kis patak találkozásánál fekszik Buják. A község a népi hagyományok, a műemlékek és természeti értékek miatt olyan látnivaló Nógrád megyében, ami miatt érdemes akár egy többnapos kirándulást is betervezni.

Az ökológiai tanösvény három fő attrakciója, a Sasbérci-kilátó, a Kálvária-hegy és a bujáki várrom roppant népszerű a kirándulók körében. A Sas-bércen található kilátóról Csipkerózsika mesebeli tornya juthat eszünkbe.

15+ látnivaló Nógrád megyében – Foglalj szállást is!

Örömmel megismernéd Nógrád megye legszebb, legérdekesebb, vagy akár legnépszerűbb látnivalóit? Foglalj szállást, és élvezd a természet közelségét!

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Üveges Edina, Tasi Zsolt, Kristóf Eszter, Instagram

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.