Fedezd fel a mindig újat nyújtó Sopron-Fertő tájat!

Sopron és környéke hazánk egyik legváltozatosabb tája, az Alpokalja erdőségei, a Fertő nádasai, a borvidék pincéi és Sopron romantikus belvárosa egyszerre kínál élményt kirándulóknak, bringásoknak, kicsikkel és nagyokkal felfedezőknek. Idén tavasztól számos újdonsággal készül a térség vendégei számára.

Megújult utakon tekerve

Kerékpárosként az egyik legfontosabb szempont, hogy jó minőségű, biztonságos úton tekerjünk szép környezetben. Ez itt biztosan teljesül. Olyan családbarát kört mutatunk, amelynek jelentős része megújult erdei utakon vezet.

Sopron belvárosából indulunk Tómalom-fürdő irányába, ahol új kerékpáros pihenőnél szusszanhatunk egyet. Itt érdemes a kerékpárt lelakatolni, és felsétálni az újjáépült Kecske-hegyi kilátóhoz, ahonnan egyszerre láthatjuk a Fertő tavat és Sopron belvárosát is. Fertőrákos felé folytatva utunkat olyan szakaszon haladunk, amely méltán került be 2021-ben az Év Kerékpárútja döntősei közé.

Fertőrákosra érve mindenképp érdemes betérni a Kőfejtő és Barlangszínházba. Itt a Sziklai Benge tanösvényt bejárva az egykori kőfejtő monumentális kőfalai között biztosan eláll a lélegzeted, főleg amikor az őskor is megelevenedik, és hatalmas, élethű őscápák között jutsz vissza a felszínre.

Továbbindulva eljutunk a szőlődűnéknél kialakított új kerékpáros pihenőhöz. Innen egy utolsó pillantást vetünk a tóra, és visszaindulunk Sopronba a Nemeskúti úton, amelyet most újítottak fel teljesen, és a mesebeli Szárhalmi erdőn keresztül tekerhetünk.

Ha kiegészítenéd a kalandozást, egy kis kitérővel, a szőlődűnék között leereszkedve könnyen eljutsz a Csárda Természetvédelmi Központba, ahol előzetes bejelentkezés után vízre szállva is felfedezheted a vízi világot a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett kenutúrákon. Az újonnan épült madárlesből figyelheted meg a titokzatos élővilágot a nádas közepén.

Bővebb túraleírás és letölthető térképek >>

Tekerj tovább!

Nem éred be ennyivel? Van egy hosszabb túraajánlatunk is! Ha a Csárda-csatornánál nem térsz le jobbra, Balfra jutsz el, ami a híres savanyúvíz forráshelye. A Zsolnay Kút egy újabb kiváló pihenőhely. Itt meg is kóstolhatod ezt a különleges vizet – bár figyelmeztetünk: nem mindenkinek lesz elsőre a kedvence.

A hosszabb körön érinted Harkát is. A jó minőségű, megújult bringaút már hivatalosan is az Eurovelo 13 nemzetközi kerékpárúthálózat része. A romantikus környezetben biztonságosan, a gépkocsiforgalomtól elkülönítetten bringázhatsz vissza Sopron belvárosába.

Bővebb túraleírás és letölthető térképek >>

Az erdő titka – digitálisan és analóg

A Lővérek régóta a soproniak kedvelt üdülőhelye, de itt is találsz újdonságokat. A környék 10 kilátóját vagy a Boszorkány-meseösvényt is bejárhatod. Izgalmas kalandok várnak a nemrégiben elkészült modern és interaktív Erdők Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadasparkban, ahol a Soproni Parkerdő élővilágát ismerheted meg közelebbről.

A soproni parkerdőt a Ciklámen tanösvény közel 9 kilométere mutatja be a legjobban. A tanösvény felfedezésében a hagyományos jelzések és táblák mellett a Digitális Vándor applikáció is segít. Az ingyenesen letölthető mobilalkalmazás e-ösvénye segítségével egyszerre lehetsz jelen az offline és az online térben.

A Sopron környéki erdőkben régen tündérek éltek – tartja az egyik mondánk. Sokan próbálták őket magukhoz édesgetni, de csak egy valakinek sikerült az emberek közül.

Hogyan lett Botond felesége a csodaszép tündérlány? Járd végig a kalandösvényt, és megtudod.

Az útvonal állomásról állomásra érdekes kérdésekkel, feladatokkal vár. A helyes válaszért természetesen nem marad el a jutalom: kiterjesztett valósággal odavarázsolt lények teszik még izgalmasabbá a túrát.

Az ösvényt bejárhatod egy rövid kirándulásként is, de egész napos programként is remek. Tűzrakóhelyek, pihenőhelyek várnak, hogy szusszanj egyet. Ha adrenalinra vágysz, kalandparkban próbálhatod ki magad, de számos kilátó és látnivaló egészítheti ki az élményt.

Töltsd le az appot és indulj el a Ciklámen e-ösvényén!


Szponzorált tartalom. Készült Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával. Pályázati azonosító: GINOP-7.1.9-17-2020-00042.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.