Kékestető és a Mátra legromantikusabb völgye

Kékestető és a Mátra legromantikusabb völgye

Kékestető az ország legmagasabb és az egyik legkedveltebb kiránduló pontja. Az ide érkező kirándulókat temérdek látnivaló és szerteágazó turistaút hálózat várja, a téli sportok szerelmesei pedig az itteni remek sí- és szánkópályákban lelhetik örömüket.

Kékestető és a Mátra múltja

Több millió éven át tartó vulkáni működés felelős a Mátra kialakulásáért, amely ma kis hazánk egyik legszebb rétegvulkáni képződménye. A vulkanikus hegység legmagasabb pontja a Kékestető, melynek az 1014 méter tengerszint feletti magasságával párosuló klímája számos légzőszervi betegségekre gyógyító hatással van. A Mátra és a Kékes értékeit kihasználva épültek ki az üdülő- és gyógyászati központok itt a 20. században. A sísport is felfedezte magának idejekorán a Kékest, ugyanis már az 1930-as évektől alakítottak ki sánc- és sípályákat a tetőn, és ezeken nemzetközi versenyeket is rendeztek később.

Kilátó és Csúcskő

Aki a magasság igazi érzésére és látványára vágyik, annak kihagyhatatlan látnivaló a Kékes óriási kilátója. A körpanorámának otthont adó tévétornyot 1981-ben építették elődje mellé. Az Antenna Hungária Zrt. által üzemeltetett létesítmény felső részében kapott helyet a körpresszó, valamint a 8000 darabos minipalack-gyűjtemény is itt látható. E fölött pedig szabad kilátó rész működik, innen az ország legcsodálatosabb kilátása tárul elénk, és tiszta időben akár a Magas Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk.

A Kékes legfontosabb látnivalója nem más, mint a kirándulók által legtöbbet fotózott Csúcskő. Ezen a piros, fehér és zöld színű sziklán látható egy emléktábla, amely azt hirdeti, hogy a hegyetető egy Nemzetközi Sri Chinmoy Békehegy.

A Mátra egyik legszebb szurdoka

A Mátrafüred és Mátraháza között húzódó Kálló-völgy a maga nemében a Mátra egyik legromantikusabb völgye. A remek klímájú, gyönyörű bükkösökkel tarkított hegyi út mentén ott csordogál a Somor-patak. A helyiek már évszázadok óta hasznosították az itteni patakok vizét. Vízimalmok és úgynevezett kallómalmok működtek a hegység sebes folyású patakjain, erre utal a völgy neve is.

A Somor-patak egyik leghíresebb tápláló vízfolyása a Gyökeres-forrás, melynek környéke már a század fordulón is népszerű kirándulóhely volt. 1927-ben a Budapest Sport Egyesület (BSE) turistaszakosztálya a csobogó fölé állította fel különleges szobrát. A bal kezében bottal, a jobban pedig kulaccsal ábrázolt hátizsákos turistaalak sajnos a II. világháború alatt megsemmisült.

Mátrafüredtől mintegy két kilométerre található a híres kegyhely, a Máriácska. A sűrű erdőben található zarándokhelyhez szépen kialakított sétaösvény vezet a patak mentén. A szakrális hely kultusza 1713-ra nyúlik vissza, ugyanis ekkor tartották itt az első Bene-búcsút. Ennek a körmenetnek az utolsó állomása volt a szenthelyen elimádkozott Loretói Litánia.

Tipp: Kékestetőről a még több látnivalót kínáló Mátrafüredre a kék jelzésű turistaúton indulva, majd később a pirosat követve lehet eljutni. Jó hír, hogy a csúcstól a településig alig 7 kilométert kell gyalogolni, de a már említett természeti csodákért megéri!

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.