Kékestető és a Mátra legromantikusabb völgye

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kékestető az ország legmagasabb és az egyik legkedveltebb kiránduló pontja. Az ide érkező kirándulókat temérdek látnivaló és szerteágazó turistaút hálózat várja, a téli sportok szerelmesei pedig az itteni remek sí- és szánkópályákban lelhetik örömüket.

Kékestető és a Mátra múltja

Több millió éven át tartó vulkáni működés felelős a Mátra kialakulásáért, amely ma kis hazánk egyik legszebb rétegvulkáni képződménye. A vulkanikus hegység legmagasabb pontja a Kékestető, melynek az 1014 méter tengerszint feletti magasságával párosuló klímája számos légzőszervi betegségekre gyógyító hatással van. A Mátra és a Kékes értékeit kihasználva épültek ki az üdülő- és gyógyászati központok itt a 20. században. A sísport is felfedezte magának idejekorán a Kékest, ugyanis már az 1930-as évektől alakítottak ki sánc- és sípályákat a tetőn, és ezeken nemzetközi versenyeket is rendeztek később.

Kilátó és Csúcskő

Aki a magasság igazi érzésére és látványára vágyik, annak kihagyhatatlan látnivaló a Kékes óriási kilátója. A körpanorámának otthont adó tévétornyot 1981-ben építették elődje mellé. Az Antenna Hungária Zrt. által üzemeltetett létesítmény felső részében kapott helyet a körpresszó, valamint a 8000 darabos minipalack-gyűjtemény is itt látható. E fölött pedig szabad kilátó rész működik, innen az ország legcsodálatosabb kilátása tárul elénk, és tiszta időben akár a Magas Tátra csúcsaiban is gyönyörködhetünk.

A Kékes legfontosabb látnivalója nem más, mint a kirándulók által legtöbbet fotózott Csúcskő. Ezen a piros, fehér és zöld színű sziklán látható egy emléktábla, amely azt hirdeti, hogy a hegyetető egy Nemzetközi Sri Chinmoy Békehegy.

A Mátra egyik legszebb szurdoka

A Mátrafüred és Mátraháza között húzódó Kálló-völgy a maga nemében a Mátra egyik legromantikusabb völgye. A remek klímájú, gyönyörű bükkösökkel tarkított hegyi út mentén ott csordogál a Somor-patak. A helyiek már évszázadok óta hasznosították az itteni patakok vizét. Vízimalmok és úgynevezett kallómalmok működtek a hegység sebes folyású patakjain, erre utal a völgy neve is.

A Somor-patak egyik leghíresebb tápláló vízfolyása a Gyökeres-forrás, melynek környéke már a század fordulón is népszerű kirándulóhely volt. 1927-ben a Budapest Sport Egyesület (BSE) turistaszakosztálya a csobogó fölé állította fel különleges szobrát. A bal kezében bottal, a jobban pedig kulaccsal ábrázolt hátizsákos turistaalak sajnos a II. világháború alatt megsemmisült.

Mátrafüredtől mintegy két kilométerre található a híres kegyhely, a Máriácska. A sűrű erdőben található zarándokhelyhez szépen kialakított sétaösvény vezet a patak mentén. A szakrális hely kultusza 1713-ra nyúlik vissza, ugyanis ekkor tartották itt az első Bene-búcsút. Ennek a körmenetnek az utolsó állomása volt a szenthelyen elimádkozott Loretói Litánia.

Tipp: Kékestetőről a még több látnivalót kínáló Mátrafüredre a kék jelzésű turistaúton indulva, majd később a pirosat követve lehet eljutni. Jó hír, hogy a csúcstól a településig alig 7 kilométert kell gyalogolni, de a már említett természeti csodákért megéri!

(fotók: Tasi Zsolt)