Taródi-vár: A legendás vár, amit egyetlen ember épített Sopronban

Taródi-vár, Sopron

A Taródi-vár Sopron rendhagyó látnivalója, az építmény különlegessége, hogy – kis túlzással – egyetlen ember építette. Taródi István munkájának története igazi csodahellyé varázsolja a várat, amelyet Bagolyvár néven is emlegetnek.

Taródi-vár – Sopron legendás vára

A Taródi-várhoz több történet és legenda kapcsolódik, amely még közelebb hozza a szívünkhöz Sopron rendhagyó várát.

Taródi István nagyon szerette a hazai várakat, Somoskő vára volt rá a legnagyobb hatással, ezt tekintette mintának a több mint 4000 négyzetméter alapterületű vár felépítésénél.

A Taródi-vár építésének története

A Taródi-vár építésének történetével a belépőjegy vásárlásakor ismerkedtünk meg a várban dolgozó kedves jegyárusnak köszönhetően. Részletes beszámolójának hála, egészen más szemmel tekintünk ma az építményre, amely Taródi István elkötelezett és kitartó munkájának gyümölcse.

Először megvásárolta ezt a kertet, amin a vár áll. Felépített ide egy favárat, ami 1959-ig állt itt, ’59-től kezdte el a kővár építését, ami eltartott 50 éven keresztül. Egyedül csinálta, munkaidő után. A foglalkozása szobafestő-mázoló volt, ledolgozta a 8 óráját, majd utána folytatta a vár építését. 205 vagon követ és téglát vittek be a vár területére.

Taródi-vár, Sopron
Sopron, Taródi-vár

Amikor kezdetben érkeztek a látogatók, mindenki megnézhetett mindent, belépődíj nélkül. A becsületkasszába mindenki annyi pénzt tehetett, amennyit gondolt. Ezt visszaforgatta, régi házakat, pincéket, présházakat vett, minden követ, téglát, faanyagot beépített. Víz, villany nem volt a környéken, mivel akkoriban itt csak gyümölcsöskert volt. A vizet kiskocsival húzta fel, majd később kialakított magának egy vízgyűjtőt.
Kövekről mindig gondoskodott, ha nem volt eladó ház, akkor sokat járt a kőbányákba, kőfejtőkbe, homokbányákba. Félrerakták nekik a gömbölyű köveket. Ahhoz azért már kellett segítség, ilyenkor alkalmi munkásokat hívott, azok segítettek neki.

Amikor a két ikertornyot megépítette, akkor bontotta csak vissza a favárat, annak a helyére egy kis lakást épített, hogy ne kelljen ingáznia biciklivel. Kocsija sosem volt. Felköltözött, reggel 5 órakor felkelt, megkeverte az anyagot, elment dolgozni, 14:10-kor már otthon is volt, és máris építhetett. Minden percet kihasznált, amit csak tudott. 2010-ben halt meg, előtte több mint 50 éven át építette a várát. 84 évesen halt meg, 80 éves koráig aktívan dolgozott itt a váron. Halála után a fiai örökölték meg a várat, akik napjainkban az unokákkal viszik tovább.

Hátul a kertben van egy befejezetlen épület, sajnos az már így maradt. Ez egy élet munkája. 27 évesen kezdte el, és egészen 80 éves koráig itt dolgozott. Már gyerekkorában is szeretett farigcsálni, bár sokan kinevették érte. Akkoriban tanulta meg a spórolást. Amíg más gyerekek iskola után hazamentek, ő elment a boltokba kifutófiúnak. Amit ott keresett, azt félrerakta. Amit elképzelt magának, azt meg is valósította. Saját magát ösztönözte, a kitűzött célokat mindig teljesítette.

A Taródi-vár és a kert látnivalói

A vár alsó szintjén figyelemmel követhetjük, hogyan épült a vár, az északi lakórészben találjuk a vár nagytermét, amelyet XIX. századi bútorok és régiséggyűjtemény ékesít. Taródi István a munkában lelte örömét, egész életében a váron dolgozott, a kiállított tárgyak a keze munkáját és lelkes gyűjtését dicsérik.

A teraszról letekinthetünk a várkertre, illetve innen nyílik a vár ajándékboltja is, ahol emléktárgyakat (hűtőmágnest, képeslapot) vásárolhatunk.

A kertben tett séta során kívülről is szemügyre vehetjük a várat, a bástyát, illetve a szekereket, szobrokat, és díszített köveket, amelyeket Taródi István felhalmozott az évek során.

Hasznos tudnivalók

Elérhetőség

  • Cím: 9400 Sopron, Csalogány köz 36.
  • Tel.: +36-70-572-2818
  • E-mail: tarodi-var@freemail.hu

Árak

  • Felnőtt belépőjegy: 700 Ft
  • Diák, nyugdíjas belépőjegy: 500 Ft

Nyitva tartás

  • Főszezonban: minden nap 10:00-18:00
  • Őszi/téli nyitva tartás (november 1-től): minden nap 10:00-16:00

Megközelítés

A Taródi-vár Sopronban található, kertes üdülőövezetben. Autóval a Hársfa sor mentén lehet megközelíteni a várat, az ingyenes parkoló 50 méterre található. Ha busszal szeretnénk a várhoz utazni, a helyijáratról a Sopron, Lőver Uszoda megállónál kell leszállni, innen 15 perc gyalogosan a vár.

Kihagyhatatlan látnivalók a környéken

A Taródi-vár környékén számos kirándulóhely és látnivaló vár bennünket. Egy soproni városnézés felejthetetlen élményeket tartogat, a Tűztorony, a főtér és a város múzeumainak megtekintése akár többnapos kiránduláshoz is ideális program lehet.

A városban izgalmas természetközeli úti cél a Károly-kilátó, a Sörházdombi-kilátó és a Várhely-kilátó, emellett a Fertő-táj apró településeinek csodahelyeire, többek között a Fertőrákosi Kőfejtőre is érdemes időt szánni. A kerékpáros túrák a család apraja-nagyja számára kalandos programokat tartogatnak.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.