Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont – 17 millió éves időutazás Észak-Magyarországon

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Igazi időutazásban lehet része annak, aki ellátogat a szlovák határ közelében fekvő Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontba. A terület ősmaradványai és a világszínvonalú kiállítás mellett többek között lombkorona-sétány, miocén erdő és kőzetparki ösvény is várja a kalandra vágyókat. Ott a helyünk!

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Salgótarjántól kb. 30 km-re, festői környezetben, a Novohrad-Nógrád Geopark területén található a látogatóközpont, amelyet gyakran „magyar Jurassic Parknak” is neveznek.

A környéken már a 19. században is végeztek tudományos munkát, amikor is Kubinyi Ferenc 1836-ban óriási megkövesült fára bukkant. Később lábnyomokat, cápafogat is találtak ezen a vidéken, mára pedig Európa egyik legmodernebb őstörténeti kiállításán lehetünk tanúi a sokmillió éves történelemnek.

Geológiai tanösvény

Az Ősfenyő Belépő fogadóépületben 4D-s mozin láthatunk ősállatokat, majd a Borókás árok bejárattól indul a vezetett túra a Geológiai tanösvényen.

800 méter hosszú, akadálymentes körúton fedezhetjük fel a terület legfontosabb ősmaradványait, a cápafogat, a kövesedett fákat, levéllenyomatokat vagy az ősállati lábnyomokat. Az egykori vegetációt egy ősnövénysarok rekonstrukciója teszi izgalmassá, a lábnyomok alapján rekonstruált állatok pedig háromdimenziós kivetítés segítségével elevenednek meg.

Lombkoronasétány

Az egykori hevederes, 110 méter hosszú, 7-8 méter magas tanösvény időközben átépítésre került, kisgyermekkel is látogatható, sokkal biztonságosabb lett, mint elődje. A sétány a kilátóként is funkcionáló toronyból indul.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont
Lombkoronasétány Ipolytarnócon

Miocén erdő

Egy másik tanösvény is indul a fogadóépülettől, amely a 20 millió évvel ezelőtti miocén kori erdőt próbálja rekonstruálni. Különleges, mára kihalt ősállatok reprodukcióit ismerhetjük meg itt sétálva, többek között a medvekutya, a tarnóci bestia vagy a szarvatlan ősorrszarvú életnagyságú szobra tekint le ránk a fák közül.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont
Ősállat a miocén erdőben

Hasznos információk

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni »»

Fotók

Látnivalók a közelben

Fotók: Lichtblau László / Csodahelyek Magyarországon csoport

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.