Misztikus kirándulás a Holdvilág-árokban – csak a legbátrabbaknak!

A Holdvilág-árok a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Nagy-Csikóvár déli lejtőjén húzódik. Egy igazi belevaló kirándulóhely a Pilis hegység szívében! Aki erre a túrára vállalkozik, annak érdemes bakancsot húzni és a hátizsákot jól megpakolni. Kalandra fel!

A Holdvilág-árok megközelítése

Autóval

A Holdvilág-árok többféleképpen is megközelíthető. Pomázon a Dobogókői útról forduljunk jobbra egy kis keskeny aszfaltos útra, vezessünk a volt csikóváraljai turistaház előtti parkolóig – innen is kezdődnek túraútvonalak, de a Kiskovácsi kórház elől is indulhatunk.

Tömegközlekedéssel

Pomázon, a Kiskovácsi, kórház megállónál szálljunk le, itt könnyen megtaláljuk a piros kereszt jelzést, amelyen elindulhatunk.

Holdvilág-árok
Holdvilág-árok ősszel

Túra a Holdvilág-árokhoz

Indulás előtt jó, ha felkészülünk, hogy ezen túra során fahidakon, falépcsőkön és meredek, csúszós időben akár veszélyesnek is mondható vaslétrán kell átjutnunk a célig. Egy biztos: páratlan látványban és élményben lesz részünk!

A sok túraútvonal közül az egyik lehetőség, ha Kiskovácsi-Kórház elől a piros kereszt jelzésen indulunk el. Ez az út vezet majd egyenesen a Holdvilág-árokhoz. Itt figyelmeztető és tájékoztató táblák segítik a haladást. A piros kereszt jelzésen nemsokára a Domini-forráshoz érkezünk, ahol ha ezen a jelzésen maradunk a szurdok végéhez, a Remete-barlanghoz jutunk.

Ha azonban a völgyben folytatnánk tovább a kirándulást, több izgalom vár ránk, a nagy vaslétrán a Meteor létrán kell felmásznunk. Menjünk egészen addig, míg újra be nem kapcsolódik a piros kereszt jelzés. Nemsokára láthatjuk a piros négyzetet, ezen haladjunk tovább a Lajos-forrásig, onnan pedig a zöld háromszög vonalán Dömörkapu autóbusz állomásig túrázunk. Ezen az útvonalon garantált a gyönyörű kilátás. Természetesen kedvünkre alakíthatjuk kirándulásunkat, ez csak egy lehetőség a sok közül.

Régészeti érdekesség

Régészeti kutatások során 1939-ben egy kehelytartó sírszobor töredékét, lócsontokat, egy 65 év körüli, honfoglalás korabeli férfi csontvázát és egy kristály méregpoharat találtak, de ezek 1953-ban rejtélyes módon eltűntek a Magyar Nemzeti Múzeumból. 1960-ban újabb ásatások során több, újabb középkori lelet és három rovásírásos kő került elő a Holdvilág-árok területén, ahol feltételezhetően egykor középkori nekropolisz állt. (forrás: wikipédia)

Egyes feltevések szerint ezen a területen állt egykor Attila városa.

Hasznos tudnivalók

  • A Holdvilág-árok csak saját felelősségre látogatható!
  • A legbiztonságosabb, ha száraz időben érkezünk, esős időben a patak áradása miatt nehezen járható, akár bokáig érő víz is állhat a kijelölt túraútvonalak mentén.
  • A túra 10 éves kor feletti gyermekkel ajánlott!
  • Nélkülözhetetlen a túrabakancs.

Szállást keresel a környéken?

Itt tudsz nézelődni »»

Csodahelyek Magyarországon

(térképen is)

Fotók: Hajdu Krisztina- Kullango photo gallery

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.