Csodahelyek Nagy Várgyűjtemény: Magyar várak, ahol élmény a családi kirándulás

Hazánk várai számtalan történelmi emlékkel, izgalmas kiállítással, gyűjteménnyel és lenyűgöző panorámával várják a látogatókat. Az alábbi magyar várak egytől-egyig remek célpontok családi kiránduláshoz, baráti programokhoz, és múltidéző túrákhoz. Következzen a Csodahelyek Nagy Várgyűjtemény, kíváncsian várjuk, hány várban jártál eddig.

Bámulatos magyar várak, ahol élmény a családi kirándulás

Nógrádi vár

A nógrádi vár 1108 előtt épült a Börzsöny szívében. A várromokhoz mindenképpen érdemes ellátogatni a panoráma, és az érdekes történelmi múlt miatt. Az egyórás programra gyerekekkel is nyugodtan mehetünk, nem megerőltető számukra sem a séta. A közelben bakancslistás látnivaló a Bánki-tó és a váci belváros.

Nógrádi vár – Meseszép panoráma és kalandozás Nógrád várának romjainál
Kép: Kristóf Eszter

Szarvaskő vára

A Pápától nem messze található Döbrönte egy apró hegyi település, amelynek leghíresebb műemléke a falu fölé magasodó sziklaszirten álló vár, Szarvaskő vára. Napjainkban a magyar vár szabadon látogatható, a faluközpontból induló zöld rom jelzés vezet fel hozzá.

Szarvaskő vára
Kép: Tasi Zsolt

Szanda vára

Szanda vára a Cserhátban található, a romantikus romok és a páratlan kilátás miatt mindenképpen érdemes ellátogatni a területre. A Szanda-hegyre egy rejtett, de jelzett ösvény és az Országos Kéktúra útvonala vezet.

Kép: Tasi Zsolt

Drégely vára

A középkori magyar vár építésének pontos ideje nem ismert, az első említések  1285-ből származnak. Az 1552-es török támadáskor Szondy György hősiesen védte Drégely várát, két apródja maradt csupán életben, Libárdy és Sebestyén. A várhoz az Apródok útja tanösvény vezet.

Szigliget vára

A szigligeti vár, azaz a Balaton várának története egészen a XIII. század elejéig nyúlik vissza. Az építményben évről-évre különböző rendezvényeket, fesztiválokat, koncerteket, hagyományőrző napokat, szüreti mulatságokat és ünnepi fényjátékokat tartanak. Igen népszerű látnivaló a várkápolna, a barokk konyha, a fegyverkiállítás és a várgaléria.

Kép: Györkő Zsombor

Füzér vára

Magyarország 7 természeti csodájának egyike a füzéri várhegy, amelynek tetején áll hazánk egyik legrégebbi vára a középkorból, Füzér vára. A vár kedvelt kirándulóhely a Zempléni-hegységben, az Országos Kéktúra útvonalán. A Várhegyről páratlan panoráma nyílik, ezért ez a magyar vár a fotósok egyik legnépszerűbb zarándokhelye.

Budai vár

A budai vár Budapest emblematikus épülete, az egyik legfontosabb történelmi jelentőségű építményünk, amely a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak. A várban található a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár.

Csókakő vára

Csókakő vára a Vértes-hegység szélén, a 479 méter magas Csóka-hegy oldalában áll, a várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében újították fel. A felső várból csodás kilátás nyílik a környékre, lábunk előtt hever a móri borvidék, a távolban látható Fehérvárcsurgó tava és a Kelet-Bakony is.

Kép: Tóth Kata

Csobánc vára

A Csobánc-hegy legfőbb látnivalója a csobánci vár. A Csobánc fennsíkján álló várrom közepesen nehéz túrával érhető el, mesés kilátás nyílik innen a Balaton-felvidékre. Láthatóak a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Keszthelyi-öböl, a Tihanyi-félsziget, és a Balaton vize is.

csobánc vára
Kép: Csodahelyek.hu

Boldogkő vára

A Zempléni Tájvédelmi Körzet szélén találjuk a boldogkői várat, amelyet több helyen is megerősítették az elmúlt években. A magyar vár ma múzeumként működik, a Palotarészben címer- és zászlókiállítás, börtön- és kínzókamra, illetve ólomkatona-gyűjtemény látható.

Gyula vára

Gyula legnépszerűbb látnivalója a gyulai vár, ahol állandó kiállítás keretében 24 kiállítóterem mutatja be, milyen volt egykor a várbörtön, a fegyvertár, a fazekasműhely, vagy éppen a várúrnői lakosztály. A vár ostromának történetét egy interaktív terepasztal szemlélteti. 

Kalandozz velünk a Viharsarok peremén! - Látnivalók Gyula városában
Kép: Kristóf Eszter

Visegrádi vár

A visegrádi Fellegvár 333 méter magasból tekint le Visegrádra, a Dunára és a város történelmi nevezetességeire. Az építmény kilátópontja az egyik legnépszerűbb helyszín, de érdemes megnézni a Szent Korona kiállítást, a Vártörténeti kiállítást, a Panoptikumot, a Középkori fegyvertörténeti kiállítást, az Úri vadászat a középkorban c. kiállítást és a Szabadtéri középkori hadieszköz bemutatót is.

Diósgyőri vár

Diósgyőr vára Miskolc belvárosától 15-20 perces autóútra fekszik. A várban bakancslistás látnivaló a Szent Hedvig várkápolna és ereklye, Közép-Európa legnagyobb lovagterme, az Íjászda, a Fémműves műhely, és a királynéi hálóterem.

A diósgyőri vár rekonstrukció miatt jelenleg nem látogatható.

Kép: Tóth Boglárka, Diósgyőri vár

Esztergom vára

A ma is álló esztergomi vár épületrészei a 12. század végén épültek, a vár a 13. század közepéig a magyar királyok székhelye volt. A Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma állandó és időszakos kiállításokkal várja a látogatókat, az épület fontos része a Királyi Kápolna, a Szent István terem, a Lovagterem, illetve a Fehér-torony. A Dunakanyarban az alábbi magyar várak mindenképpen bakancslistásak:

Eger vára

Az egri vár Eger belvárosában áll, néhány perces sétára a Dobó tértől. A várlátogatásra érdemes akár az egész délutánt rászánni, hiszen a várudvar, a Dobó István Vármúzeum, a püspöki székesegyház maradványai, a vártörténeti kiállítás, a Hősök terme, a Börtönmúzeum és az Egri Csillagok Panoptikum felfedezése legalább 3 órás elfoglaltságot jelent. 

10 szuper bakancslistás település ősszel
Kép: Kristóf Eszter, egri vár

Rezi vár

A Rezi vár kőfalainak romja a Keszthelyi-fennsíkon, a Meleg-hegy 418 méter magas dolomitszikláin magasodik. A viszonylag könnyen megközelíthető hegytetőről csodás panoráma nyílik többek között Sümeg várára, a Szent György-hegyre és az egész Badacsonyra.

Veszprémi vár

Veszprém vára a magyar várak közül az egyik legkorábbi. A Hősök Kapuján belépve számos látnivaló vár ránk, ilyen a Szent Mihály-székesegyház, az Érseki Palota, a Szentháromság-szobor, illetve a Szent György kápolna is.

Városnézés Veszprémben: Várnegyed, Benedek-hegy, Gizella királyné kilátó
Kép: Lőrincz Linda

Regéci vár

A Zempléni-hegységben található Regéc vára, az épületben egy állandó kiállítás keretin belül, II. Rákóczi Ferenc gyerekkorán keresztül láthatunk bele a kor gyermeknevelési szokásaiba. Megtekinthetjük a régészeti leleteket és egy kilátótorony is vár bennünket a helyszínen.

Siroki vár

A Mátra keleti vonulatán, vadregényes környezetben áll a Vár-hegy tetején, 256 méter magasban a siroki vár. A többszintes kiállításon a XVI-XVII. század közötti török várkatonaság mindennapjaiba kapunk betekintést. Egy kisfilm, egy berendezett konyha és lakóhelyiség, valamint egy hadi felszerelés-gyűjtemény fest hű képet a kor török sajátosságairól.

Kép: Szabó Márta

Siklósi vár

A siklósi vár erődjének első falait 1260 körül rakták le, az első írásos emlék 1294-ből való. A várban érdemes felkeresni a reneszánsz bútorkiállítást, a vártörténeti gyűjteményt és a Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítást, amelyek mellett az egyik legszebb látnivaló a várkápolna. 

Tatai vár

Az Öreg-tó partján álló tatai várat Luxemburgi Zsigmond király építtette a 14. század végén, 15. század elején, és királyi nyaralókastélyként funkcionált. A vár épületében állandó kiállítás keretében a tatai fazekasságot, a 18. századi és 19. századi mezővárost, a főúri élet és a fajansz-manufaktúra emlékeit bemutató termeket is felkereshetjük. A római szoba szintén érdekes látnivaló.

Kép: Kristóf Eszter

Sümeg vára

A sümegi vár egy középkori erőd, amely egy kopár hegytetőre épült. Az épületben számos kiállítás várja az érdeklődőket, ilyen a börtönkiállítás, a bognárműhely, a sütőház, a középkori konyha, és a püspöki hálószoba is.

A sümegi vár megújulás alatt van, a vár fagyos időben, csúszós külső járófelületek esetén nem látogatható!

Bory-vár

A Bory-vár Székesfehérvár egyik legnépszerűbb látnivalója, amelyet évente több ezer turista keres fel. Bár a magyar várak között jócskán találunk nemesebbet, és ez a vár csak 1934-ben vált ismertté, mégis sok különlegességet tartogat a látogatók számára. Érdemes felmászni a toronykilátóba, ahonnan csodaszép panoráma nyílik az építmény belső udvarára.

városnézés télen
Kép: Kristóf Eszter

Térképen a Nagy Várgyűjtemény


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Csodahelyek Nagy Várgyűjtemény: Magyar várak, ahol élmény a családi kirándulás” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.