Tengernyi látnivaló Lillafüred környékén – Túratippek és programok

látnivaló Lillafüred környékén

Kalandos útvonalakkal, hangulatos élményekkel és lenyűgöző panorámával vár a Bükk minden évszakban. Annyi a kihagyhatatlan program és látnivaló Lillafüred környékén, hogy érdemes több napot rászánni az utazásra, innen biztosan felöltődve térsz majd haza. Mutatjuk, mely csodahelyeket vedd fel a listádra.

Tengernyi látnivaló Lillafüred környékén – Programok és élmények

Kerékpáros túraútvonalak

Ha kerékpárral szeretnénk feltérképezni Lillafüred környékét, választhatunk a rövidebb és hosszabb bükki kerékpáros túrák közül. Az Erdők, mezők, házak, romok túra hossza 26 km, a szintemelkedés 450 m, az útvonal pedig: Lillafüred – Bükkszentkereszt – Miskolc – Lillafüred.

Ha szívesen tennénk hosszabb túrát, akkor vár a Három a magyar igazság, ahol az útvonal hossza 35 km, a szintemelkedés 1050 m. Ebben az esetben utunk a Lillafüred – Vesszős-völgy – Garadna – Szentlélek – Molnár-szikla – Fehérkő-lápa – Lillafüred vonalon halad.

Lillafüredről Egerbe is eljuthatunk kerékpárral, a Hámori-tó jobb oldalán pedig a Lázbérci-víztározóhoz is eltekerhetünk.

Lillafüred, Hámori-tó

Szentléleki pálos kolostor romjai

A szentléleki pálos kolostor alapítására feltehetően 1313-ban került sor, majd 200 évig adott otthont a pálosoknak. A mohácsi vész után a szerzeteseket megfosztották a földtől, a kolostort felgyújtották, a romok pedig évszázadokig a Látó-kövek ölelésében nyugodtak. A kolostorrom mellett található a Gorbay-pihenő, és a Herman Ottó Turistaház, ahonnan számos túraútvonal indul.

Újmassai őskohó – Különleges látnivaló Lillafüred környékén

A Fazola-kohó amelyet sokan csak őskohóként emlegetnek, hazánk egyetlen kohóipari műemléke. A Garadna-patak völgyében található építményt a 18. században építették, és 1872-ben fejezte be működését.

A hazai acélgyártásban jelentős szerepet játszó nagyolvasztót később, a 20. században rekonstruálták, az ipari műemlék ebben a formájában igazán különleges látnivaló Lillafüred környékén. Az őskohó mellett található Massa múzeumban korabeli szerszámokat és dokumentumokat lehet megtekinteni. 

Tudtad, hogy az őskohó működése miatt hozták létre a Hámori-tavat?

látnivaló Lillafüred környékén

Gyalogos túrák és számos látnivaló Lillafüred környékén

Ahogyan a biciklis túrákról, úgy a gyalogos túrákról is elmondható, hogy választhatunk a rövidebb és hosszabb távok közül, bőven akad közben látnivaló Lillafüred környékén.

  • A Lillafüredi Tanösvény a vízeséstől a libegőig visz, az út kb. 2 km hosszú, bejárása nem több 1 óránál, ha a piros és zöld vízszintes vonalat, majd a sárga és piros vízszintes vonalat követjük.
  • Az Oxigén sétaút – amely a libegő felső állomásától indul – hossza 7,1 km, legalább 3-4 órát vesz igénybe a végigjárása. Érdemes arra figyelni, hogy kisebb gyerekek számára megerőltető lehet a táv, erre mindenképpen ügyeljünk, mielőtt útnak indulunk.

  • A Pisztráng tanösvény a Lillafüredi erdei kisvasút végállomásától indul, elhalad a Lillafüredi Pisztrángtelep mellett, visszafelé pedig akár a lillafüredi kisvonattal is utazhatunk. Ha végigjárjuk a fehér körben stilizált pisztráng jelzést, nagyjából 2,5 kilométert teszünk meg.
  • A Szinva Tanösvény nagy szintkülönbségekkel vár, a túra a csörgedező Szinva-patak mellett indul piros vízszintes vonal jelzéssel. Ez egészen a Szeleta-barlanghoz visz ki. A tanösvény kb. 4 km hosszú.

Akinek kedve támad a libegő felső állomásától gyalog megtenni az utat lefelé, azt nem csak friss erdei levegő várja, hanem olyan csend és nyugalom, ami miatt mindenképpen érdemes Lillafüredre látogatni.

Lillafüredi Pisztrángtelep – Ízleld meg a lillafüredi pisztráng ízét!

Lillafüred közelében, a Garadna-völgyben található a Lillafüredi Pisztrángtelep, ahol nagyobb tételben tenyésztenek őshonos sebes pisztrángot. A pisztrángtelep tavait a Garadna-patak, és közeli források táplálják, az oxigénben dús víz annak köszönhető, hogy a vizet szökőkút-szerűen vezetik a tavakba.

Az Erdei halsütöde, amely 1991-ben nyitotta meg kapuit a pisztrángra éhes látogatók előtt, mára igazi zarándokhely lett azok számára, akik kedvelik a friss, ropogós, fűszeres bundában sült, esetleg kemencében füstölt pisztrángot.

Imádni fogod a legendás diósgyőri Tündérkertet!

Vétek lenne, ha nem sorolnánk a közeli csodahelyek közé a diósgyőri vár mellett található Tündérkertet, amely hivatalosan a Wow park nevet viseli. A parkban gyönyörű virágok, az Óz, a nagy varázsló szereplőinek szobrai, rózsalugasok, és egy hatalmas körhinta vár, amely mesébe illő látvány a sokadik találkozás alkalmával is. Olyan látnivaló Lillafüred környékén, amely megkoronázza a lillafüredi kirándulást.

Jelenleg (2021. november) a kert vendéglátó szolgáltatásai szünetelnek felújítási munkálatok miatt, ám úgy tudjuk, hogy a kertben a felújítás ideje alatt is lehet sétálni. Mielőtt útnak indulunk, mindenképpen érdemes tájékozódni az aktuális nyitva tartásról, a jó hír pedig az, hogy a Tündérkert rövidesen ismét színes programokkal vár bennünket.

Páratlan kilátás a Hámori-tóra

Annyi a látnivaló Lillafüred környékén, hogy nehezen lehet elképzelni egy olyan lillafüredi pihenést, ami rövidebb 3-4 napnál, ráadásul van egy különleges hely, ahonnan legalább olyan szép kilátás fogad, mint a számtalan túraútvonal bármelyikéről.

Kevesen tudják, hogy a legendás lillafüredi Palotaszálló tornyába vezető keskeny kis csigalépcsők megmászása elképesztő kilátással ajándékoz meg. A toronyból látható a Hámori-tó, és láthatjuk a környező hegyeket is, sötétben pedig Hámor község kivilágított utcáiban gyönyörködhetünk. 

Kilátás a Palotaszálló tornyából

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes nézelődni »»

A Lillafüred környékén fellelhető csodahelyek számát persze a végtelenségig lehetne sorolni, de egy dolog biztos. Innen olyan élményekkel térünk haza, amelyek máskor is visszacsalogatnak Miskolc legszebb részére.


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.