Siklósi vár, ahol a Tenkes kapitányát forgatták

Dél-Baranya egyik legfőbb nevezetessége, a siklósi vár többek között arról híres, hogy itt forgatták Magyarország legelső filmsorozatát, a Tenkes kapitányát. Ha erre jártok, érdemes felkeresni, ahogy a környék többi látnivalóját is!

A siklósi vár története

A siklósi vár erődjének első falait 1260 körül rakták le, az első írásos emlék 1294-ből való. Első tulajdonos a Soklyósi család volt, őket követte a Garai, Perényi család, majd egy rövid időre a legendás Kanizsai Dorottya is birtokosa volt a várnak.

A Perényiek idején a várat jelentősen átépítették, a gótikus épületet a reneszánsz szellemében alakították át. Ezt követően a törökök 1543-ban foglalták el a várat és 143 évig birtokolták. A Batthyány család a XVIII. század folyamán barokk stílusúvá építtette át a várkastélyt. A siklósi vár utolsó birtokosa a Benyovszky család volt, majd a 2. világháború alatt internáló tábor, később turistaszálló működött itt. A siklósi önkormányzatnak köszönhető, hogy ma újra van élet a falak között, a vár az elmúlt években nagyszabású felújításon és átépítésen esett át: 2010 júliusa és 2011 szeptembere között sor került a barbakán, a felhajtóhíd, a Kanizsai Dorottya-kert és a várkápolna belső tereinek rekonstrukciójára, továbbá az egykori parkoló helyén egy XXI. századi igényeknek megfelelő Látogatóközpont kialakítására.

Kiállítások és látnivalók a siklósi várban

Érdemes felkeresni a reneszánsz bútorkiállítást, a vártörténeti gyűjteményt és a Középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítást, amelyek mellett az egyik legszebb látnivaló a várkápolna

A XV-XVI. század fordulóján épült, gótikus és reneszánsz jegyeket egyaránt mutató felszentelt kápolna falán eredeti falfestmények láthatók. Aki szerencsés, akár bónusz fényjátékot is kaphat a jegyhez:  a színes ablaküvegeken átszűrődő napfény ugyanis gyönyörűen megvilágítja az oltár környékét.

Rosarium: Két helyszínen lehetett kert Kanizsai Dorottya idején. Egyik a belső falszoros, a kápolna melletti és mögötti terület, illetve a mai külső falszoros, amely a XV-XVI. században a vár egykori felvezető útja lehetett. Bárhol is volt, a látogatók a Rosariumban kedvükre gyönyörködhetnek a rózsakertben – persze csak kizárólag nyáron.

A bormúzeumban a szőlőtermesztés és borászat eszközein túl a Villányi Borvidék 20 pincéjének borait is meg lehet vásárolni, a sommelier pedig szívesen mesél a borkultúráról.

siklósi vár

Aki pedig a kilátásra kíváncsi, sétáljon fel a teraszra, ahonnan csodás panoráma nyílik a környező hegyekre.

És hogy a híres filmsorozatot se feledjük, a várban egy Tenkes kapitánya panoptikum ismegtekinthető, ahol a film fontosabb szereplőit ismerhetjük meg.

1963-ban forgatták Zenthe Ferenc főszereplésével hazánk legelső és azóta is népszerű filmsorozatát, a Tenkes kapitányát (videó ITT). A történet a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik Dél-Baranyában, így talán adta magát, hogy a forgatás helyszínei között a siklósi vár is szerephez jutott. 

siklósi vár

Nyitva tartás és aktuális jegyárak: www.siklosivar.hu

Látnivalók a közelben

Sarlós Boldogasszony- Kegytemplom Bazilika, Máriagyűd

Siklós városrésze Máriagyűd, ahol a híres zarándokhely és Szentkút található. A templom és környezete néhány éve alaposan megújult, mellette látogatóközpont, szabadtéri misehely épült. A templom mögötti dombon különleges Kálvária található, érdemes felsétálni. 

Malkocs bej dzsámija

A török kor legszebben megmaradt emléke az 1969-1993 között felújított Malkocs bej dzsámi – nem messze a vártól -, mely 1993-ban Europa Nostra-díjat kapott.

Villányi pincesor

A Villányi Borvidék központjában hangulatos pincék és éttermek sorakoznak, nyáron a villányi borfesztivál vonz rengeteg turistát.

Szent Bertalan-kápolna, Palkonya

Palkonya tündéri kis falu Villánytól pár km-re, tele hangulatos présházakkal és szépen felújított házakkal. A pincefalu és a boros programok sok vendéget vonzanak, de azt kevesen tudják, hogy a falu szélén is akad látnivaló.

Palkonyát elhagyva Villánykövesd felé a jobb oldalon vezet egy meredek, kavicsos út a Szőlőhegyre, ahol a Szent Bertalan kápolnát találjuk. A látvány lenyűgöző, a kápolnát minden irányból szőlőtőkék vesznek körül, ameddig a szem ellát. Érdekesség, hogy a kis építményt augusztus 24-re, Szent Bertalan napjára tájolták: ekkor a felkelő nap sugarai megvilágítják a szentélyt és benne Szent Bertalan képét. Érdemes felkeresni!

Villánykövesdi pincesor

Pincesora Villánykövesdnek is van, a gyönyörű, két szintben meghúzódó épületsor kedves pincegazdákkal és finom borokkal várja a vendégeket.

Térképen a látnivalók

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes körülnézni >>

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.