Kalandozz velünk a Viharsarok peremén! – Látnivalók Gyula városában

Kalandozz velünk a Viharsarok peremén! - Látnivalók Gyula városában

A Viharsarok városainak felfedezése már régóta rajta volt az utazós bakancslistánkon, így most Gyula felé vettük az irányt, hogy felkutassuk a város csodahelyeit. A látnivalók Gyula városában tárt karokkal várják a kirándulókat, mi pedig összegyűjtöttük a választ arra a gyakori kérdésre, hogy „Hogyan töltsünk el egy napot Gyulán?”.

Merre található a Viharsarok?

A Viharsarok a legfiatalabb magyarországi tájnév, a szó elsősorban történelmi alapon alakult ki. A környék lakóinak magatartását mindig is a lázadás jellemezte, több emlékezetes tüntetés zajlott le (pl. békéscsabai csendőrsortűz, endrődi sortűz) a térségben. Mára a „Viharsarok” kifejezés eredeti jelentéstartalmát teljesen elvesztette.

A Viharsarok fővárosaként Békéscsabát emlegetik, legnagyobb városai Békéscsaba mellett Hódmezővásárhely, Gyula, Orosháza, Makó, és Békés.

Kalandozz velünk a Viharsarok peremén! - Látnivalók Gyula városában
Csónakázás és vízibiciklizés-ó Gyulán

Látnivalók Gyula városában – Hogyan töltsük el egy napot Gyulán?

Délelőtti programok – Gyulai vár, tó, Almásy-kastély, Gyula felirat

A gyulai városnézést érdemes a várlátogatással kezdeni, ez a program akár 2-3 órát is igénybe vehet. Gyula legnépszerűbb látnivalója kétségkívül a Gyulai vár, ahol állandó kiállítás keretében 24 kiállító terem mutatja be, milyen volt egykor a várbörtön, a fegyvertár, a fazekasműhely, vagy éppen a várúrnői lakosztály. A vár ostromának történetét egy interaktív terepasztal szemlélteti. 

A vár tornyába vezető lépcsősor megmászása után 360 fokos gyulai körpanoráma tárul a szemünk elé, a másik nagy élmény egyértelműen a ma is működő kovácsműhely felkeresése. 

A vár előtt fekszik a Gyulai vár-tó, amely a várral együtt látványában a tatai várra és az Öreg-tóra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy az Öreg-tó nyilvánvalóan sokkal nagyobb területen fekszik. A Gyulai vár-tó csónakázásra és vízibiciklizésre csábít, ezeket az élményeket nem szabad kihagyni. Ha csak egy kicsit üldögélnél a tóparton, arra is van lehetőség a kihelyezett padoknál. (Innen csupán 3 perces sétára van a Gyulai Várfürdő, hosszabb gyulai tartózkodás esetén érdemes beilleszteni a programba!)

Tipp! Ha szeretnél egy képet a „Gyula felirattal”, nem kell messzire menned, a tóparttól mindössze 2 perces sétára találod a hatalmas játszótér mellett! 

Közvetlenül a vár mellett áll a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, amely állandó és időszaki kiállításokkal, illetve egy 13,5 méteres toronykilátóval várja a látogatókat. Érdemes alaposan szemügyre venni a kastély kertjét is, ahol gyönyörű virágok hívják fel magukra a figyelmet.  

Ezek a látnivalók Gyula városában el is viszik a délelőttöt, de egy kellemes ebéd után felfrissülve vághatsz majd neki a délutáni körútnak. 

Délutáni programok – Gyulavári kastély, szökőkutak, világóra, Kossuth tér, Kapus híd

A Gyulavári kastély egykor egyszerű vidéki kúriának épült, melyhez hatoldalú katolikus kápolna is tartozott. A második világháború után az épület állagában teljesen leromlott, és teljesen kifosztották. A 14 szobából álló épületben jelenleg állandó és időszaki kiállítások várják az érdeklődőket, akik városnéző kisvonattal is érkezhetnek. A kastély látogatására 1,5-2 órát érdemes legalább szánni. 

A vár- és kastélylátogatás után következhet egy séta a belvárosban, ahol a látnivalók Gyula szépségéről tesznek tanúságot. 

Ahogy a belváros sétálóutcáján haladsz, számos szökőkút mellett sétálsz majd el, melyek közül a Kossuth téri nagy szökőkutak egyértelműen a látogatók kedvencei. 

A Világóránál szintén érdemes megállni, az óra legfelső része egy üveggömb, amelyet éjszaka kivilágítva tekinthetsz meg. A Világóra 12 egyenlő részre osztott gránittáblákból álló része a helyi időt, illetve a világ időzónáihoz tartozó pontos időt mutatja. 

A Világóra és a Kossuth tér között igazán bájos látványt nyújt a Kapus-híd, amely egykor – közel 80 évig – vámszedőhelyként működött.  A híd 30 méter hosszú, és 8,6 méter széles, a híd lábánál lévő hüvelyk beosztású vízmérce az ország legrégibb vízmércéje. Amikor áthaladsz a hídon, nézz jobbra és balra is, ugyanis a híd alatt folydogáló Körös vizéből is szökőkutakat alakítottak ki. 

Tudtad-e, hogy hazánk 1000. védetté nyilvánított területe, a Mályvádi őstölgyes a városrésztől mintegy 11 kilométernyi gyaloglásra található? »»

Hol együnk Gyulán? – Kihagyhatatlan ízek Gyula belvárosában

Ha Gyulán jársz, akkor a Gyulai kolbász szinte kötelező gasztrofogás lesz számodra, annál is inkább, mert ez a kolbász bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is. Miért? Mert hagyományos technológiák alkalmazásával, igazi bükkfával, igazi füstön füstölik, igazi érlelőben szárítják, gyártása ma is eredeti helyszínén történik. 

A Százéves cukrászda szintén fel kell, hogy kerüljön a gyulai gasztrolistádra. A különlegessége, hogy 1840 óta üzemel, így ez Magyarország második legrégebbi cukrászdája, ahol klasszikus süteményekkel és fagylalt ízekkel találkozhatsz. 

Teljesen véletlenül tévedtünk be a Hamburger Bárba, amely a Kossuth téri szökőkútnál található. A Bár kinézete gyorsétteremre hajaz, ám a hamburgerek hozzávalói saját pékségben és húsműhelyben készülnek, ami igen ritka hazánkban. A hamburgerek íze fantasztikus, érdemes lesz máskor is visszatérni.

Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy a Megyeház utca és a Munkácsy Mihály utca sarkán álló Diti pékségben akkora kakaóscsigák és olyan ropogós sajtos perecek várnak, hogy biztosan feltankolsz a péksüteményekből még otthonra is. 

Szállást keresel Gyulán?

Itt tudsz körülnézni »»

Miért válaszd Gyula városát?

A látnivalók Gyula városában már önmagukban is meggyőznek arról, hogy a gyulai kirándulás tartalmas és emlékezetes lesz. A csónakázás, az éttermek és bisztrók felfedezése, illetve a város rejtett arcának megismerése pedig csak még tovább bővíti a csodahelyek és élmények színes listáját.  


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.