Szarvaskő vára és a gannai Esterházy-mauzóleum a Bakonyban

Szarvaskő vára

A Bakony keleti része sokszor elkerüli a hazánk tájait járók figyelmét, holott történelmi és természeti látnivalókban egyaránt gazdag ez a vidék. Sőt, több olyan ritka építmény is áll a hegység rejtekében, amelyekről azt sem gondolnánk, hogy Magyarországon vannak. Például Gannán található a történelem egyik legismertebb nemesi családjának nyughelye, s nem messze tőle, Döbröntén áll a Szarvaskő vára, amely nem összekeverendő a bükki névrokonával.

A Bakony kincsei: Szarvaskő vára és a Gannai Esterházy-mauzóleum

Döbrönte erőssége, Szarvaskő vára

A Pápától nem messze található Döbrönte egy apró hegyi település, amelynek leghíresebb műemléke a falu fölé magasodó sziklaszirten álló vár, Szarvaskő vára.

A település egykori magja az Árpád-korban a Csák nemzetség birtoka volt, és az ugodi uradalomhoz tartozott. A birtokot előbb Tördemici Fehér Pál, majd a Szalók nembeli Himfyek foglalták el. Az utóbbiak építették a vár első épületeit is 1367-1374 körül. A vár valószínűleg a nevét e család címerállata miatt kapta.

Úton Szarvaskő várához a Bakonyban

Nagy Lajos király idejében élte Szarvaskő vára a virágkorát, a jelentősebb bővítések ekkor készültek. A vár a 15. századtól a rablólovagok fészke volt, ezért Mátyás király elzálogosította a birtokot. Ezután Bánd ura, Essegvári Ferenc házasság révén kaparintotta meg, és a kor harcászati igényeinek megfelelően ágyúrondellával és új bejárattal bővítette az erősséget.

Az erőd a török időkben stratégai szerepét elvesztette, a 18. században a faluba érkező német telepesek a házaik építéséhez a kövek egy részét elhordták. A megmaradt festői romokat a 19. század második felében Rómer Flóris mérte fel, majd 1990-ben és 2001-ben állagmegóvó munkák zajlottak a még álló részeken.

Napjainkban a vár szabadon látogatható, a faluközpontból induló zöld rom jelzés vezet fel hozzá. Érdemes a vár körbejárása után a sárgán egy kicsit tovább kalandozni, és a településre visszatérni az utolsó utcán, hiszen Szarvaskő vára mindegyik égtáj felől szebbnél-szebb arcát mutatja.

Gannára Döbröntéről a zöldön át

Aki szeretné megtekinteni a szomszédos település országosan egyedülálló műemléképület-együttesét, autózás helyett gyalog is közlekedhet Ganna és Döbrönte között. A két falut egy erdőn, mezőn és csobogó patakon keresztül vezető 1,5 kilométeres kerékpárút köti össze.

A turistaút érinti Döbrönte templomát is, amelyet a Somogyi családhoz tartozó Győri Krisztina építtetett 1815-ben. A klasszicista stílusú körtemplom alatti kriptában a család kilenc tagja nyugszik. Ennek az építészeti műremeknek a nagyobb „testvére” is Gannán található az Esterházy-mauzóleum szomszédságában. Szóval nincs más hátra, mint elindulni a zöld jelzéseken, és minden nevezetességet felkutatni a szomszéd faluban is.

Aki személygépkocsival érkezik Döbröntére, az a Szarvaskő csárdával szemben, a Főút mellet tud parkolni.

Gannai Esterházy-mauzóleum, ahol az Esterházy család nyugszik

A csendes, bakonyi falu főutcájához érve, és azon gyalogolva nem gondolnánk, milyen jelentős műemlék található Gannán. Azt pedig tényleg csak kevesen tudják, hogy ezt a félreeső falut választotta végső nyughelyéül a magyar történelem egyik legismertebb nemesi családja.

A központi parkhoz érve rögtön felsejlik a hatalmas méretekkel rendelkező klasszicista templom, amelyet 1812-ben készítettek Charles Moreau francia építész tervei alapján. Az építkezést a bécsi Engel József vezette.

A templom belseje sem mindennapi, a kör alakú hajó kazettás mennyezettel rendelkezik, és körben, a fülkékben Joseph Klieber által készített, szenteket ábrázoló szobrok állnak.

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz körülnézni »»

Gróf Esterházy Miklós nem csak egy egyszerű templomot álmodott meg ide, hanem egy közös temetkezési helyet is építtetett családja számára, ugyanis a római Pantheont idéző templom mögé egy görög stílusú mauzóleum is készült. Ebben a kriptában nyugszanak a fraknói és a galánthai Esterházy nemzetség nagyjai. Az épülettel egyidős koporsókban Esterházy János és felesége is itt nyugszik, és ide helyezték örök nyugalomra a 2016-ban elhuny Esterházy Pétert is.

A gannai katolikus templom és a mauzóleum is csak előre bejelentkezéssel látogatható!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.