Siroki vár – középkori vár a Mátrában

A Mátra keleti vonulatán, vadregényes környezetben áll a Vár-hegy tetején, 256 méter magasban a Siroki vár. Történelme a középkorig nyúlik vissza, különlegessége a sziklákba vájt, a hegy belsejében kialakított járatrendszer, amely kalandos és tartalmas kirándulást ígér – mesés panorámával!

A Siroki vár története

A Siroki várat az Aba nemzetségű Bodon család építette a tatárjárás után, amelyet maga Károly Róbert nyilvánított várrá. 1388-ban a Tari család keze alatt megalakult Sirok már-már városi jelentőséggel bíró települése. Mátyás király 1475-től az Országh családnak adományozta a vár tulajdonjogát, amelyet száz éven át a magukénak is mondhattak. A török idők alatt, Országh Kristóf korszerűsítette és megerősítette a felsővárat és megépítette az alsóvárat. Bevehetetlen vár hírében sokáig nem is került török kézre és fénykorát élte, egészen az Országh család kihalásáig.

Amikor 1596-ban a mezőkeresztesi csata elveszett, a törökök várvédők hiányában harc nélkül elfoglalták és 1686-ig uralták is az erődítményt. A vár ezután hadi jelentőségét elvesztette, megrongálták, fokozatosan lepusztult és csak várromként volt már nyilvántartva.

Jelentős rekonstrukció 2010 végén kezdődött, a felújított várat 2012-ben adták át ünnepélyes keretek között.

Siroki vár - középkori vár a Mátrában
A Siroki vár

Sirok legendája

„Élt egyszer egy régen, egy sziklabércen az öreg Darnó király, ki egyetlen fiát féltő gonddal nevelte. Az ifjú beleszeretett egy szegény lányba, akit Tarnának hívtak. De ezt a szerelmet az Öreg király nem nézte jó szemmel, fiát elkergette, a lány családját büntetéssel sújtotta. A két fiatal belebetegedett, Tarna szíve meghasadt a bánatban. A herceg követte szerelmét. A legenda szerint ott temették el őket, ahol a patak két ága összefolyt, a hegy lábánál… A patak azóta őrzi Tarna nevét, az öreg Darnó-hegy pedig máig azt sóhajtja sírok, sírok, így lett e hely neve Sirok…”

Siroki vár facebook oldala

Állandó kiállítás a várban

A többszintes kiállításon a XVI-XVII. század közötti török várkatonaság mindennapjaiba kapunk betekintést. Egy kisfilm, egy berendezett konyha és lakóhelyiség, valamint egy hadi felszerelés-gyűjtemény fest hű képet a kor török sajátosságairól. Az itt látható régészeti leletek (bögrék, főzőedények, pipák) egészen az egri Dobó István Vármúzeumból érkeztek. A galérián korábbi évszázadok érméi, puskagolyók, sarkantyú töredékek is megtekinthetőek Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás korából is.

Hasznos információk

  • Cím: 3332 Sirok, Vár út 1.
  • Telefon: +3670 902 6854
  • Web: Siroki vár

TIPP: A vár elhelyezkedéséből adódóan a hálózati szolgáltatás nem mindig megfelelő, ezért a bankkártyás fizetés akadozhat. Mindenképpen legyen nálunk készpénz!

Szállást keresel?

Itt érdemes körülnézni »»

Megközelítés

Autóval

Budapestről az M3-as autópályán Gyöngyös irányába induljunk. Gyöngyös – Abasár – Markaz – Domoszló – Kisnána – Tarnaszentmária – Sirok útvonalon haladjunk. Sirok faluból a várparkolót a Temető utcában találjuk.

Tömegközlekedéssel

Eger városából autóbusz közlekedik Sirok irányába, a központból 20-30 perce sétával érhetjük el a várat.

Látnivalók a közelben

  • Siroki Tájház
  • Nyírjes-tó
  • Kútvölgyi szabadidőpark
  • Eger, Szépasszony-völgy
  • Egri vár
  • Eger, Dobó tér

Fotók

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Szabó Márta

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.