Top 10 egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel

egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel

Kirándulnátok, de nem tudjátok, merre induljatok, milyen program lenne érdekes a család minden tagjának? Rengeteg jó ötletünk van, hogyan lehet hangulatos egy egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel. Ne várjátok meg a tavaszi szünetet, használjatok ki minden időt, legyetek minél többet a szabadban és fedezzetek fel csodahelyeket!

Egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel – 10 kalandos program

Izgalmas várlátogatás Heves megyében

Siroki vár

A Mátra legnagyobb, legvadregényesebb vára a siroki vár, a sziklába vájt alagútrendszerben a közlekedést a kisgyerekek kifejezetten élvezik. A kalandos, izgalmas várlátogatást kiegészíthetjük a Barát- és Apáca sziklák meglátogatásával, a pár perces túra közben Sirok és a sziklák legendáját is feltétlenül meséljük el nekik!

A kisgyerekkel érkezőknek érdemes kombinált belépőt vásárolni, a siroki tájházban játszóház várja a legkisebbeket.

Siroki vár

Kisnánai vár

Ehhez a várhoz nem kell túrázni, mert nem egy hegy tetején, hanem a település központjában található, így tökéletes egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel. Kisnána zegzugos várát egy felvonóhídról lehet megközelíteni és az udvarán találjuk az Alvó Sárkány kútját. A belépő tartalmaz egy 3D filmvetítést is.

A vár különlegessége és egyben a gyerekek kedvence az öt kronoszkóp, amelyekbe belenézve megelevenedik előttünk a középkori vár és a falai között zajló élet. Azokat a csigalépcsőket se hagyjuk ki, amelyek felvezetnek a toronyból a kilátóteraszra, mert csodálatos mátrai panoráma tárul elénk.

További látnivalók a kisnánai vár közelében: Szlovák tájház, Kovácsműhely, Tarnócai kőbánya.

Kalandos családi nap a Zemplénben

Kőkapu

A Kőkapun található vadászkastély és az előtte fekvő Áfonyás-tó olyan elbűvölően szép, akár egy festmény. A környék nagyszerű kiindulópontja lehet egy családi erdei túrának. A Páfrány-tanösvény is bejárható nagyjából egy óra alatt, Kőkapun éttermet, játszóteret is találunk.

Aminek pedig biztosan örülni fognak a gyerekek, az a kisvonatozás! A zempléni hegyek között zakatoló Pálházi Erdei Kisvasút Kőkapunál egy sziklába vájt alagúton is áthalad.

Tipp! Megnézhetjük a boldogkői vagy a füzéri várat, vagy ellátogathatunk a felújított füzérradványi kastélyba.

Áfonyás-tó

Füzérradványi kastély

A korábban luxusszállodaként működő kastélyban sétálva megismerhetjük az akkori főúri életmódot. A gyönyörű berendezésnek, a falakat díszítő vadásztrófeáknak, antik fegyvereknek és a különböző digitális és interaktív eszközöknek, élőszereplős kisfilmeknek köszönhetően nagyszerű élményt nyújt a kiállítás.

A kastélyt körülvevő csodaszép, platánokban gazdag angolpark pedig bármikor ingyenesen látogatható.

Zemplén Kalandpark

A napot megkoronázhatjuk egy adrenalinban gazdag programmal, amit garantáltan nem csak a gyerekek fognak szeretni. Sátoraljaújhelyen, a Zemplén Kalandparkban található az ország leghosszabb, leggyorsabb, legizgalmasabb bobpályája.

Tavaszi élmények a Mátrában

Gyöngyöst és Mátrafüredet a Mátra kapujának is nevezik, innen csak pár perc távolságra található Sástó, ahol tartalmas napot tölthet a család.

Sástó

Magyarország legmagasabban fekvő tavát körbe lehet sétálni a Béka-tanösvényen, miközben megismerkedhetünk a környék növény- és állatvilágával. Csónakázni, vízibiciklizni is lehet, megetethetjük a kacsákat és játszóteret is találunk a tó mellett.

Akár babakocsival is érkezhetünk, sőt, egy séta, vagy a kilátó felkeresése helyett piknikezhetünk is egyet. A sárga színű, 53 méter magas kilátó tetejéből fantasztikus a panoráma, feljutás közben pedig faragott madarakat láthatunk.

Oxigén Adrenalin Park

Sástón a másik megállónk lehet az Oxigén Adrenalin Park. Innen indul a libegő, bobozhatunk, kipróbálhatjuk a canopyt, a függőhidat, a mászást, a trambulint és a kisvonatozást is. Több olyan elem is található a parkban, amit ingyenesen fedezhetünk fel, ilyen a kalózhajó vagy a vízi akadálypálya.

Unatkozni biztosan senki sem fog, és a csodálatos kilátás miatt is érdemes ellátogatni a kalandparkba. Hangulatos egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel.

Fotó: Deák-Ember Ágnes
Fotó: Deák-Ember Ágnes

Túra Mátrafüreden

A túrázást se hagyjuk ki, ha a Mátrában járunk. Mátrafüreden remek játszóteret találunk, a Bene-patak környékén pedig könnyű erdei túrát tehetünk. A Benevár romjai mellett az egyik mátrafüredi kilátó is lehet a célpontunk.

Gyöngyösi Állatkert

Az állatkert mérete pont megfelelő egy kisgyerek számára, mert nem túl nagy, viszont minden kedvenc fellelhető, sőt, kanadai hiúzt például csak itt lehet látni az országban. A gyerekek és a felnőttek is szeretni fogják a makákókat, a gyűrűsfarkú makikat, és a vidrákat. Az alpakát meg is etethetjük, a nyuszikat pedig meg is simogathatjuk az állatparkban. Játszótér, körhinta és ugrálóvár is található az állatkert területén.

Ipolytarnóc – Egynapos kirándulás időutazással

Cápafogak, ősmaradványok, és ősállatok lábnyoma egy helyen, minden kisgyereknek el kell jutni ide legalább egyszer!

Fantasztikus élményt kínál ez a csodahely, ahol a szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái között egzotikus növénylenyomatokat, ősvilági állatok lábnyomait felfedezve sétálhatunk. A 20 millió éves emlékhelyen igazi időutazás eltölteni egy napot. A kisgyerekkel érkezők a 4D mozit is nagyon fogják élvezni.

A látogatóközpont előtt lombkoronaösvény is vár ránk, a kilátóként is funkcionáló toronyból indulva 8-10 méteres magasságban a fák lombjai között, függőhidakon tehetünk egy rövid sétát. A torony csúszdával is rendelkezik, előtte pedig játszótér vár a legkisebbekre.

A miocén erdőt felfedezni is több órás program, a kisgyerekek szinte minden bokorban találkozhatnak az ősállatok, többek között a tarnóci bestia és a medvekutya élethű szobraival. A szülők pedig élvezhetik a gyönyörű völgy, a kuruttyolástól hangos kis tavak, és a különleges, egzotikus növények látványát. Tökéletes egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel.

Egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel Egerben

Egri Tűzoltó Múzeum

Melyik kisgyerek ne szeretné kipróbálni, milyen tűzoltónak lenni? Egerben, a tűzoltó múzeumban még egy tűzoltóautóba is beülhetnek!

Megnézhetjük, milyen volt korábban egy tűzoltószertár, és érdekes, régi tűzoltóautókat is összegyűjtöttek. Egy kisfilm bemutatja, hogyan szerelték össze ezeket a járműveket. A múzeum játszótere is kellemes kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek, akik a játszóházban kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.

Érsekkert

Eger legnagyobb, gyönyörű parkjában az Eger-patak mellett sétálhatunk, ahol mesés szökőkút vár. Kiváló hely piknikezésre is, és persze kisgyerekkel mindenképpen próbáljuk ki a játszóteret.

Fotó: Deák-Ember Ágnes

Varázstorony látogatás

Az egri Eszterházy Károly Főiskola tornyában található a Varázsterem, ahol a gyerekek izgalmas fizikai kísérleteket végezhetnek. A tudományos játszóház igazi kis csodák palotája!

A Csillagászati múzeumban távcsövekkel, napórákkal ismerkedhetünk meg, az épület tetején lévő teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Planetáriumban Föld körüli utazásra indulhatunk, a Naprendszer születéséről és a csillagászat történetéről tudhatunk meg érdekességeket.

Szomolyai Kaptárkövek

Egertől 25 percnyi autózással érhető el Szomolya község, melynek határában az ország leglátványosabb kaptárköveit találjuk. Egy tanösvény vezet körbe a rejtélyes fülkékkel ellátott sziklák, kőtornyok között. A természetvédelmi terület ingyenesen látogatható, és körülbelül harminc perc alatt kényelmesen körbejárható. Korlátok, fémlépcsők teszik biztonságossá a látogatást.  

Rövid kerékpáros túrák gyerekekkel

Tata

Tata az egyik legszebb kirándulási célpont, a tatai vár és környéke igazi csodahely, nem csak a gyerekek kedvenc helyszíne lesz. A kirándulást még felejthetetlenebbé varázsolja, ha kerékpárral vágunk neki a festői Tata felfedezésének.

Könnyű túrát tehetünk a Cseke-tó körül és az Angolparkban (4,5 km), vagy körbetekerhetjük az Öreg-tavat (7,5 km, kb. 1,5 órás túra).

Tisza-tó

A Tisza-tó minden évszakban remek kikapcsolódást nyújt. Kerékpárt bérelni több helyszínen is lehet, a jól kiépített utak, és a könnyű terep a kezdőknek és a kisgyerekeknek is ajánlott.  

A vadregényes, varázslatos természet elfeledteti a fáradalmakat, és kerékpározás közben a gyerekek a sokszínű állatvilággal is megismerkedhetnek. Gyermekbarát pihenőhelyek, információs pontok és kerékpárszervizek állnak a kirándulók rendelkezésére.

Ajánlott útvonalak biciklizésre kisgyerekkel:

  • Tiszafüred-Tiszaörvény (kb. 3 km)
  • Tiszafüred-Poroszló (kb 8 km)
  • Abádszalók-Kisköre (kb. 7 km)
  •  Poroszló-Sarud (kb. 10 km)

A Tisza-tavi Ökocentrum felkeresése is nagyszerű program lehet a kerékpározás előtt vagy után.

Több mint arborétum! – Egynapos látogatások kisgyerekkel

Folly arborétum

A Badacsonyörsön található arborétum meseszép balatoni panorámával rendelkezik, melyet egy különleges fenyőtoboz formájú kilátóból is megtekinthetünk. A néhány emelkedővel tarkított sétát a kisgyerekek is élvezni fogják, különösen, ha a csodás ritka fenyők, cédrusok, cserjék mellett sok időt tölthetnek az arborétum különleges játszóterén.

A sok lépcső miatt babakocsival nem látogatható, igény esetén babahordozót biztosítanak. Egész évben nyitva. 

Szarvasi arborétum

Ha a gyermek rajong a vonatokért, akkor ez a nektek való kirándulóhely! A történelmi Magyarország mértani közepén, Szarvason található hazánk legnagyobb arborétuma és egyetlen interaktív makettparkja. A Mini Magyarország nagyszerű élményt nyújt minden korosztály számára.

Közel száz híres magyar épület kicsinyített mása között barangolhatunk, és megelevenedik előttünk a történelem. Vitorlások, gőzhajók ringatóznak a mini Balatonon és a Dunán, gombnyomásra több makett megszólal. Az ország leghosszabb szabadtéri vasútmakett pályáján a gyerekek indíthatják el a kisvonatokat, amelyek mini alagutakon, hidakon, és viaduktokon közlekednek.

Pepi gróf Varázstanyáján botanikai érdekességekkel ismerkedhetünk meg, a Titkok kertje nevű házikóban izgalmas logikai-ügyességi feladatokat lehet megoldani, ezenkívül szabadtéri játékokat is ki lehet próbálni.

Deseda kalanderdő 

A Kaposvár melletti Desedai arborétum és parkerdő nagyszerű úti cél, ahol senki sem fog unatkozni. Földön, vízen és levegőben tehetjük próbára érzékszerveinket és ügyességünket a Kalanderdőben. Az arborétum bejáratától nem messze található egy kis lombkorona tanösvény, amely beépített csúszdával is rendelkezik.

A parkerdő területén játékos kihívások várnak, találkozhatunk többek között fából készült xilofonnal, mezítlábas ösvénnyel, faodúkban elhelyezett állatszobrokkal, melyeket kizárólag tapintással kell beazonosítani. Négy interaktív tanösvényen kalandozhat a család.

Két korszerű, természetes anyagokból készült játszótér is várja a gyerekeket: a csúszda, mászóka és mérleghinta mellett egyensúlyozó, mászó, és függeszkedő játékokat is találunk.

A Desedai arborétum a Deseda-tó félszigetén található, megközelíteni egy hosszú fahídon lehet. Az arborétum csodás növényei között találunk néhány gyönyörű rhododendron bokrot is, melyek tavasszal a legszebbek.

A Deseda-tó mellett madármegfigyelőből csodálhatjuk meg a változatos madárvilágot és a védett fajokat, többek között a fehér és fekete gólyát, a rétisast, barátposzátát, zöldikét, tengelicet. A belépés ingyenes, és az év bármely napján látogatható.

Fontos: Az arborétumba vezető hidat jelenleg felújítják, júniusig lezárták. Híd nélkül az arborétum nehezebben, de megközelíthető, Magyaregres felől. (2022)

Balatoni panoráma a tanösvény végállomásán

Haláp-tanösvény

A Balaton-felvidéken található Haláp-tanösvény könnyű, de izgalmas terepen vezet végig. Pillangókat, gyíkokat, kisebb vadakat, különleges páfrányokat fedezhetünk fel a virágos mezőkön és az erdős részeken. Az óriási bazaltoszlopokkal körülvett kráterben pedig úgy érezhetjük magunkat, mintha egy filmjelenet szereplői lennénk, vagy egy másik bolygóra érkeztünk volna.

A 10 állomásból álló, 3 km hosszú tanösvényen információs táblák vezetnek végig. A körtúra egy kellemes séta, 1-1,5 óra alatt bejárható kisgyerekkel is.

A túra végállomása az Ébredő Vulkán Szoborpark, amely egyeseket a Stonehenge-re emlékeztet, a modern, monumentális kőből készült alkotások kitűnően illeszkednek a természetbe. Meredek lépcső vezet fel a Szoborpark melletti 360 fokos panorámát nyújtó kilátóba, de semmiképp se hagyjuk ki, mert lélegzetelállító élmény, ahogyan a Balaton-felvidék összes tanúhegye elénk tárul.

Ingyenesen látogatható a csodákat rejtő Haláp-tanösvény, a szoborpark és a kilátó is.

Tavaszi kirándulás a Fertő tónál

Fertőrákosi Kőfejtő

A kőfejtő belsejében egy nem szokványos kiállító- és játszóhely vár ránk. A Témapark kiállítás a barlangbelsőben található, az őslénytani bemutató terében őscápa állkapcsot, fosszíliamásolatokat, valódi kövületeket, ősmaradványokat, sőt, egy delfin testrekonstrukciót is felfedezhetünk.

Gyerekprogramokat is szerveznek, Denevér Dani nyomán néven igényelhetőek a játékok a jegypénztárban, a helyes megfejtők ajándékot kapnak.

A Sziklai Benge Tanösvény a kőfejtő felszínén vezet végig, az itt élő növényeket és állatokat mutatja be, kiemelten a denevérek életét. A kőfejtő területén több kilátópontot is találunk, és csodálatos panorámában lehet részünk.

Gyöngyvirág tanösvény

A Szárhalmi erdő jellemző növényét, a májusi gyöngyvirágot a fák hűs árnyékában, hatalmas területeken láthatjuk a Tómalom fürdő bejáratától induló 3,5 km hosszú tanösvényen, ahol 9 tábla mutatja be a helyi élővilágot. A tanösvény szabadon látogatható, nagyjából 1 óra alatt bejárható.

Megközelítés: Fertőrákosról Sopron irányába haladva, Sopronkőhida után kell letérni balra, majd a Tómalom fürdő parkolójában hagyhatjuk az autónkat.

Vasúti Lámpamúzeum

Fertőszéplakon megtekinthetjük Haragovics József különleges gyűjteményét a vasúton használt lámpák legszebb darabjaiból. Kisgyerekekkel is érdekes a látogatás, különösen azért, mert a házigazda korhű vasutas öltözékben mutatja be nekünk a tárgyakat és történetüket. A 270 darab különleges vasúti lámpából álló kiállítás egy tornácos parasztház tisztaszobájában található, és egész évben látogatható, előzetes bejelentkezés alapján.

További látnivalók a környéken: Fertődön, Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélyában, az Esterházy-kastélyban és a hozzátartozó Cziráky Margit Rózsakertben érdemes tenni egy látogatást tavasszal.

Egynapos tavaszi kirándulás gyerekekkel – Mesék nyomában, Noszvajon

Meseút Noszvajon

Kellemes programot nyújt tavasszal Noszvaj és a Meseút felfedezése. Kisgyerekkel kalandot, játékot és élményt ígér a kirándulás. A település legszebb pontjain gyönyörű, kézzel festett házikókat találunk, melyekben egy-egy mese, valamint egy kapcsolódó játékos feladat vár ránk.

A Meseút nem pusztán kirándulási lehetőség egy csodahelyen, a mindig nyugodt, békés Noszvajon, hanem vidám, tartalmas családi kikapcsolódás is.

Szervezz több egynapos tavaszi kirándulást, fedezd fel a látnivalókat, csodahelyeket, és adj élményt a gyerekeknek!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.