Szomolyai Kaptárkő Tanösvény – méhkaptár vagy síremlék nyomai látszanak a sziklafülkékben?

Eger és Mezőkövesd között, Szomolya település közelében található a Kaptárkő Tanösvény, ahogy egy 1,5 km hosszú séta során fedezhetjük fel ezeket a nem mindennapi képződményeket. Síremlékek vagy méhkaptárok voltak itt? A túra végére az információs táblákról erre is fény derül.

Mit jelent a kaptárkő kifejezés?

A kaptárkövek olyan természetes eredetű, ember alakította sziklák, sziklavonulatok, amelyek felületén egy vagy több faragott fülke látható. Az átlagosan 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély fülkék peremén bemélyedő keret fut körbe, széleiken néhol lyukak is kivehetők. Ezek a nyomok arra utalnak, hogy a fülkéket lefedték, a fedlapot a lyukakba vert ékekkel rögzítették.

Szomolyai Kaptárkő Tanösvény

Hol találhatók kaptárkövek?

Kaptárkövek nagyobb számban a Bükk hegység déli előterében találhatók meg. Bükkalján jelenleg 82 kaptárkő ismert, amelyeken összesen 479 fülkét számoltak össze többek között Eger határában, Szomolya mellett, Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában. Kisebb csoport található Pest megyében is, a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben is (86 fülke).

Tudtad? A fülkés sziklákat a szomolyai lakosok nevezték kaptárköveknek, Eger környékén vakablakos köveknek, máshol köpüsköveknek, Ördögtoronynak, Nyergesnek, Hegyeskőnek, Ablakoskőnek, Kősárkánynak mondják.

Mire használták a kaptárköveket?

A kaptárfülkék rendeltetésével kapcsolatban számos feltevés született. Egyes elméletek szerint a fülkéknek kultikus, áldozatbemutatási szerepe lehetett a vaskorban és a népvándorlás idején. Bartalos Gyula egri történész-régész pap szerint síremlékek voltak, ahová urnákat helyeztek. A ma leginkább elfogadott vélemény szerint a fülkékben hajdan méhészkedtek. 

“A köznép, mely a pillanat hatása alatt okoskosik, a fülkékről kaptárköveknek mondja e sziklákat, szerinte ezek a régi ember méhese lettek volna, mintha kőben és árnyékos oldalon laknék a méh.” (Bartalos Gyula, 1891)

Korek József az 1960-as években régészeti ásatásokat végzett Cserépváralján és Szomolyán, amelynek során előkerült 11-14. századból származó leletek egyik feltevést sem bizonyították.

Szomolyai Kaptárkő Tanösvény

Szomolyai Kaptárkő Tanösvény

Az országos jelentőségű természetvédelmi terület a Szomolya fölött emelkedő Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el, ahol a riolittufavonulat 8 nagyobb, fülkés sziklára, sziklavonulatra, kőkúpra tagolódik.

Ez hazánk legtöbb fülkével (117 db) rendelkező kaptárkőcsoportja.

Az 5 megállóból álló Kaptárkő Tanösvény szabadon látogatható és kb. fél óra alatt bejárhatjuk. Mivel a sziklák egymástól különböző távolságra és magasságban helyezkednek el, köztük lépcsőzéssel és fém pallókon és korlátok segítségével át lehet közlekedni.

Jó tudni! A tanösvény jelenleg eléggé elhanyagolt és sok helyen benőtte a gaz, de a Bükki Nemzeti Park munkatársai szeptember 16-ra tervezik a rendbe tételét önkéntesek segítségével. Részletek »»

Megközelítés

Szomolya határától kb. 1,5 km-en át vezet egy nem túl jó minőségû, kavicsos út egészen a sorompóig (végig táblák jelzik az útirányt). Az itt kialakított parkolóban hagyhatjuk az autót, innen rövid sétára érhető el a tanösvény kezdete és vége egyaránt. 

Szállást keresel?

Itt érdemes körülnézni »»

Látnivalók a közelben

Csodahelyek Magyarországon térkép

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©csodahelyek

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.